Milyen vallási szimbólumokat, tárgyakat szoktak otthonukban a különböző vallású emberek elhelyezni?
Mit szólsz ahhoz, hogy semmilyet?
Ugyanis mit használ egy darab fa, vagy kő, amely nem lát, nem hall, nem csinál semmit. Balga, ki hiszi, hogy bármire is képesek ezek az emberi csinálmányok.
Vallom, hogy Krisztus az Úr, ki mindent kapott az Atyától, ki a világ teremtője és tulajdonosa. Nem egy szobrocskában vagy egy festett vászonba akarok hinni...
ma 12:44
Attól még, ha van egy feszület a lakásomban, vagy egy Jézus-kép, nem abban a tárgyban fogok hinni, hanem abban, amit az kifejez. Csak emlékeztetnek a tárgyak arra, akit ábrázolnak. Éppen úgy, mint egy fénykép. Nem helyettesítik mondjuk a párodat vagy a családodat, de jó néha ránézni, mert emlékeztetnek rá(juk), nem igaz? :)
Nálunk sincs semmi ilyesmi, azt már bálványimádásnak hívjuk.
Ami nálunk van a Biblia, és a keresztény könyvek. De semmi szobor meg hasonlók.
"Csak emlékeztetnek a tárgyak arra, akit ábrázolnak."
Ja, értem. Ha nem lennének, akkor hallanád a tévében, hogy Krisztus, akkor elkezdenéd törni a fejedet, hogy Krisztus, Krisztus, ki is az?
bálványimádás, bálványozás (gör-lat. idololatria): teremtmény istenként való tisztelete.
Nos igen, nincs pontos fogalmunk arról, hogy hogyan nézett ki Jézus. De talán nem is ez a legfontosabb, hiszen valahogy mindegyik Jézus-portrét felismerjük, hogy Őt akarta ábrázolni a készítő...valamilyen közös ismertetőjelük van. És nem is a külső a fontos bennük, hanem amit jelképeznek, szimbolizálnak, hogy helye van az életünkben Jézusnak, és nekem kellemes, hogy kint van a lakásomban, ettől még nem a képet imádom, hanem Jézust, aki nem a képben van, hanem a szívemben, a gondolataimban, a hétköznapjaimban és valóságosan. Nyilvánvalóan tudom, hogy a kép csak egy élettelen tárgy.
A művészet célja az elgondolkodtatás, az emlékeztetés. Nem csak ez által fogok emlékezni és hinni Jézusban, persze, de a vallási művészet erre is irányul a tanításon, gyönyörködtetésen kívül.
Ettől függetlenül egy jó-pásztor kép, vagy egyéb vallási jelenetet (pl. tékozló fiú hazatérése) ábrázoló kép még mindig helyet kaphat, ez nem ábrázol semmiképp valótlant. De szerintem még egy kereszt szimbólum sem, ami emlékeztethet az Úr halálára és saját bűneinkre.
Testvéreim, ne vonjátok ki életetekből a vallási művészetet!
pl. ilyesmikre gondolsz?
Ennek te is utána kereshetsz amúgy a neten... Persze, ha idetévedne egy muszlim, judaizmus hívő vagy taoista, az autentikusabb forrás lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!