Miért kellett Noénak feláldozni a megmentett állatokat?
"Azután oltárt épített Nóé az Úrnak, és vett minden tiszta állatból és minden tiszta madárból, és égőáldozatokat mutatott be az oltáron"
Miért mentette meg őket, ha azután feláldozott belőlük??? Miért?? Miért???
Ez egy nagyon érdekes kérdés. Az égő áldozat szokás volt az ókorban, egy régi történetre vezethető vissza. Káin és Ábel testvérek voltak, Káin földműves, Ábel pedig juhokat tartott. Isten iránti hódolatukat mindketten a terményeikből való áldozattal mutatták be. Isten Ábel áldozatára letekintett és megáldotta azt, Káinét azonban nem.
És itt lép be az első tévedés: aki Isten tetszését meg akarja nyerni, az inkább az állatokból áldoz. Pedig Isten nem azért tekintett le Ábelre kegyesen mert a birkahusi jobban tetszett neki, hanem mert Ábel lelke tiszta volt, Káiné nem. Ez onnan derült ki, hogy Káin irigységből megölte Ábelt, a saját testvérét.
Isten elfogadta ezeket az áldozatokat mint annyi minden mást az ókor folyamán, mert ismerte az emberiség szívének keménységét. (Többek között emiatt tartják az ószövetségi Istent kegyetlennek, pedig ez téves mert nincs ószövetségi vagy újszövetségi Isten, csak egy Isten van, akit az ószövetségben az emberiség a kezdeti sötétség állapotában még nem ismert meg igazán. )
De nem ez volt az akarata, ahogyan a zsoltárok könyvében is olvashatjuk
"Véres áldozatot és ételáldozatot nem kedveltél, füleimet fölnyitottad, égőáldozatot és bűnért való áldozatot sem kívántál." Zs.40,7)
Dávid itt megvilágosult, és megértette, hogy mi az Úr valós akarata:
"Hálával áldozzál az Istennek és teljesítsd a felségesnek fogadásaidat!"(Zs.50,14)
Itt pedig azt mondja az Úr:
"Nem feddlek téged az áldozataidért (...) de nem fogadhatok el tulkot a te házadból vagy bakokat a te aklaidból, mert enyém az erdőnek minden vadja (...)Avagy eszem-e én a bikák húsát és a bakoknak vérét iszom-é?"(Zsolt 50, 8-13)
Noé még sokkal régebben élt, de Dávid idejében, sőt amíg a templom létezett, áldoztak. MIÉRT? Ez egy ősi szokás volt, emberi rendelés. Babona. A szándék jó: Uram, tiéd a mező minden vadja. No de ehhez miért kell leölni őket? Ezt még Isten sem akarja.
Freya
Ugyanazért, amiért minden ilyen és hasonló kérdésre van valami nyakatekert válasz.
Miért van az, hogy a kedves hitgyülis ismerősömék kiröhögnek engem azért, mert nyilvánvaló tényként kezelem az evolúciót.
Miért nem tudnak hinni az evolúcióban?
Ennyire senki nem lehet hülye, vagy mégis???
Ők nem voltak biológia órán?
Esetleg károsodott pár idegsejtjük?...
és ez kollektíve így van az összes hívővel? vagy mi?
A válasz a kérdésedre:
Azér', mer így halt ki a dodó!
Ez vót isten akarattya.
nem érdekel, ha megsértettem egy vallásost, engem meg ők sértegetnek folyton.
Szia!
A szabadulás öröme Noéval nem feledtette el, hogy kinek a gondviselő kegyelme őrizte meg őket. A bárka elhagyása után Noé első dolga az oltárépítés volt, és mindenfajta tiszta állatból és madárból áldozatot mutatott be. Így fejezte ki Isten iránti háláját a szabadulásért, és Krisztusban: a legnagyobb áldozatban való hitét. Az áldozatbemutatásra ugyanis maga Isten tanította meg az embert még Édenben.
Ami fontosabb ennél, és megdönti Freya előbbiekben leírt elméletét az, hogy Istennek tetszett az áldozat. Sőt az az áldás, ami ebből fakadt, nemcsak a pátriárkára és családjára terjedt ki, hanem a föld minden későbbi lakójára is. Ezt olvassuk ugyanis a Szentírásban: "És megérezte az Úr a kedves illatot, és monda az Úr az ő szívében: Nem átkozom meg többé a földet az emberért... Ennekutána míg a föld lészen, vetés és aratás, hideg és meleg, nyár és tél, nap és éjszaka meg nem szűnnek" (I.Móz 8:21-22).
Ebből tanulhatott minden ezután következő nemzedék is. Noé a kietlen földre lépett ki, de mielőtt magának házat készített volna, Istennek épített oltárt. Állatállománya kicsi volt, és megőrzésének nagy ára volt, de szívesen adott egy részt belőle az Úrnak annak elismeréséül, hogy minden az Úré. Így legyen nekünk is legfőbb gondunk, hogy "áldozatainkat" önként adjuk Istennek. Irántunk való irgalmának és szeretetének minden megnyilatkozását hálásan kell elismernünk mind odaszentelésünkkel, mind ügyére adott ajándékainkkal.
Üdv. Péter
És ilyen isten kinek kell, aki állatok kínkeserves halálában leli örömét???
Nóé és isten állatkínzók!
hát ebben mondjuk nem értek egyet.
a zsidók - és Noé az volt - csak a kóserül levágott állatokat fogyasztják, és áldozathoz is úgy vágták le őket. a kóser állatölés lényege, hogy a lehető legkisebb fájdalmat okozd...
állathúst eszel.
te is.
akkor mindenki, aki húst eszik, állatkínzó?
inkább a KFC-re lehetnél kiakadva...
na aaaz állatkínzás.
de ettől függetlenül, ezé halt ki a dodó!!:D
"És ilyen isten kinek kell, aki állatok kínkeserves halálában leli örömét???"
Istennek nem az állat pusztulása okozott örömet hanem az hogy Noé Isten iránt érzett hálából lemondott ezekről az állatokról és Istennek adta ezeket.
Ha Isten akarata érvényesült volna akkor egy állatnak se kellett volna elpusztulnia, ugyanis a paradicsomban a kezdetekkor az állatok is úgy éltek hogy sose betegedtek meg vagy pusztultak el. Isten akarata az volt hogy ez így is maradjon, ez csak akkor változott meg amikor az ember megszegte az Isten által adott egyetlen szabályt, vagyis hogy nem ehet arról a bizonyos fáról.
"Istennek nem az állat pusztulása okozott örömet hanem az hogy Noé Isten iránt érzett hálából lemondott ezekről az állatokról és Istennek adta ezeket. "
Az állat az ember tulajdona? Persze uralmat adott Isten az embernek a többi élőlény felett..., és ezért ha leöl egyet akkor ő milyen lemondó?
Most én ezért újra el nem olvasom a bibliát, de nekem erősen úgy rémlik, hogy bizony isten maga kér áldozatot!
Gondoljunk csak arra a kis kamuból fiú-feláldozásos sztorira! A végén mintha egy döglött kecske füstölögne...
Ha a szimatom nem csal, az áldozati bárányokat és egyebeket (a biblia szerint) maga isten kérte.
ejnye-bejnye!
éééés nem tudom, jól emlékszem-e, de mintha istenpajtás lett volna az, aki az áldozati állatokból többet pakoltatott volna a bárkára...
milyen érdekes...
Kár, hogy dinoszauruszok már nem fértek fel...:D
(Tudom, tudom, erre is van magyarázat, már hallottam csak valahogy nem nagyon érdekelt.)
Meg azt sem értem, hogy lehet, hogy em halt ki az a (?) holló faj, amelyiknek egyik párja nem tért vissza a bárkár?:O
Scumbag God!:D
Szerintem isten egy köcsög volt, nagyon jól tudhatta, hogy milyennek teremtette az ember - esendőnek.
Akkor mit kellett annyiszor sz.patni őket, ahányszor "letértek a helyes útról"?...
ááá hagyjuk már ezt a mesét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!