Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mondhat ilyet egy plébános?

Mondhat ilyet egy plébános?

Figyelt kérdés

Nem vagyok hívő, nem járok templomba, éppen ezért nem is foglalkoztam soha a dologgal, de most valami megütötte a szememet az újságban. Egy kisebb városban lakunk, munkahelyek azért akadnak, de itt sem élnek nagy lábon az emberek manapság. Van egy nagy templomunk, ami mint kiderült, nagyon le van robbanva. Százmilliós nagyságrendű felújítás kellene neki. Egy részét fizeti az egyház, több tízmilliót viszont a plébánosnak kellene összeszedni (pályázaton, stb.). Erre ő azt nyilatkozta, hogy nem érti, miért ilyen érdektelenek a hívek, miért nem adják össze ezt a pénzt ők?

Azt hittem rosszul látok. Lehet, hogy csak én reagálom túl, de mégis mit vár, hiszen főleg idősek járnak a templomba, de a fiatalok sincsenek ennyire adakozós helyzetben. Azért mégis csak tízmilliókról van szó.

Szerintetek?

2009. máj. 28. 10:04
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
De őszintén, tedd a szívedre a kezed. Te nem vennél fel hitelt a házadra, ha az egyház úgy kívánja? Végülis csak kb. 2-3 milliárdot kap az egyház évente csak az adó 1%-ából. Nyilván azt várja, hogy majd mindenki vesz fel 1-2 milliós hitelt a házára, hogy legyen felújított templom. Azért ez durva...
2009. máj. 28. 10:20
 2/7 anonim ***** válasza:
Ezt általában úgy szokták,hogy a vasárnapi misén elmondják,hogy mikor és hol adazkozhat,az aki tud.Ebből persze nem lesznek milliók,de ahol van néhány gazdag hívő,jöhet össze valami.
2009. máj. 28. 11:45
 3/7 anonim ***** válasza:
84%
és hol van ilyenkor az egyházi adó?
2009. máj. 28. 13:10
 4/7 anonim ***** válasza:
90%
Az egyházi adó nem old meg mindent. Az kb. személyenként évente 3-4e forint. A hitgyülekezetben a tagok havi keresetének 10% kell leadni. Személy szerint az a véleményem, ha a hívek tudják, adják össze - de persze papja válogatja, hogy mit tart értéknek. Sokkal fontosabb lenne egy összetartó, jó közösség és lerobbant templom, mit egy csili-vili templom, ami kong az ürességtől. Nagy hűhót csapnak a felújítások körül, pedig ami fontos lenne, az jószerével láthatatlan.
2009. máj. 28. 13:50
 5/7 anonim ***** válasza:
91%

Én a Hit Gyülekezetébe járok így biztosan tudom, hogy nem kötelező tizedet fizetni, az emberek nagytöbbsége mégis ad, mert egyetért vele. Én is. Ezen felül adakozunk is és a mi egyházunk abból építkezik, nem az államtól kér ilyen dolgokra. Szerintem ez így helyes. Minden egyház annyi és akkora templomot, imaházat, iskolát, stb. építsen, amennyit a saját költségvetéséből, a hívők adományaiból tud. Én személy szerint nem tartom fair dolognak, ha olyan emberek adójából kér egy egyház, akik nem az ő híveik.

Mondjuk követelőzni nem helyes, nálunk mindenki annyit ad, amennyit akar, ha az egyházban nem azonnal jön össze a pénz valamire, akkor hosszabb ideig is gyűjtik rá a pénzt. De ezt sem kötelező jelleggel. Én is, ha nincs pénzem, nem adok, ez egyértelmű. Ha nem vagyok jól eleresztve, adok 500 Ft-ot. Ha jól el vagyok, akkor 5 000 -et vagy amennyit jó szívvel adni tudok.

2009. máj. 28. 15:50
 6/7 anonim ***** válasza:

Igen, mondhat.

Kiváló példa az ambivalens helyzetre az én plébániám.

1. A kedves hivek nem fizetik az egyházközségi hozzájárulást

A püspök úr arról tájékoztatta az egyházközségi képviselőtestületet, hohy még egy évet vár, addig a főegyházmegye fizeti a költségeket, de ha a helyzet nem javul, megszüntetik a plébániát, mert anyagilag nem fogják tudni fenntartani.

2. Egy jómódú - vallását gyakorló - vállalkozó felajánlotta anyagi támogatását. Kifestették a templomot, felújitották az apszist, korszerüsitették a fütést stb. A templom nagyon szép lett. Egész Budapeströl járnak ide ifjú párok , mert itt akarják a házasságukat megkötni.

De ez a vállalkozó sem olyan gazdag, hogy egyedül fenntartson egy egész egyházközséget

2009. máj. 28. 17:48
 7/7 anonim ***** válasza:
17:48-nak: max. igaza van a püspöködnek - egyre több ilyet kellene csinálni. Teljesen abszurdnak érzem, hogy állandóan azt hajtogatja az egyház, hogy paphiány van, miközben 2-3 fős misék vannak, totűl érdektelenség, de a szolgáltatás meglegyen, mert különben megyünk a püspökhöz. Mo-n volt már arra példa: tíz falu egy templom. Nem hiszem, hogy pogányabbak voltak az emberek akkoriban, mint most. Túlpörgött, túlvállalt gépezetet működtet az egyház, és persze, hogy a hívek azt hiszik, hogy minden csak úgy van. Nem igen szeretnek adakozni, mert az egyház gazdag - mondják, hallják, de teljesen fel vannak háborodva, ha a templom nem olyan szép, mint újkorában, vagy nincs fűtés, kántor stb, azt pedig egyáltalán nem értik meg, hogy akkor is fent kell tartani, ha éppen nem rendelnek szolgáltatást tőle. Alapvető baj van ezzel a túlméretezett közösséggel, amiről lassan-lassan kiderül, hogy csak egy igen kis része gondolja komolyan. A többi akkor jön, ha kell valami. Tudok egy példát mondani: kisfalunkban kihírdette a pap, hogy 250. évforduló, újítsuk fel a templomot belül - igencsak ímmel-ámmal adtak, persze a püspökség fizette a nagyrészét. Most persze mindenki odáig van, hogy hű de szép, meg milyen jó - csak éppen pénzt nem adtak: se kicsit, se sokat. De a szöveg meg ment akkor is: kéreget a pap.
2009. máj. 28. 21:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!