Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan lehet az emberből pap?

Hogyan lehet az emberből pap?

Figyelt kérdés
Mi az útja,módja?Milyen utat kell ahhoz végigjárni és mindenkiből aki hívő,lehet?Keresztény vagyok azon belül római katolikus
2012. jan. 15. 00:59
1 2
 1/11 anonim válasza:
Amennyire tudom, teológiára kell menned, külön megtanulnod a szertartásokat, a Bibliát ismerned kell stb.
2012. jan. 15. 01:42
 2/11 anonim ***** válasza:
2012. jan. 15. 02:03
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Jelentkezni kell egy szemináriumba (az országban több helyen is van), és elbeszélgetnek vele. Mi a motivációja a jelentkezőnek, milyen a kapcsolata Istennel stb.

Ha felveszik, 5 évig szeminarista, majd káplánként "dolgozik" egy plébános mellett néhány évig, de utóbbi már felszentelt pap.

2012. jan. 15. 12:17
 4/11 anonim ***** válasza:
a pap is ember :D
2012. jan. 15. 15:36
 5/11 anonim ***** válasza:
59%

Az Újszövetség nem beszél külön hívőkről és papságról.

1Pét 1:1-2 a levél bevezetőjében azt olvassuk, hogy Péter a következőknek címzi a levelét: "Pontusz, Galácia, Kappadócia, Ázsia és Bitinia szórványában élő jövevényeknek, akik ki vannak választva 2az Atya Isten eleve elrendelése szerint a Lélek megszentelő munkája által az engedelmességre és a Jézus Krisztus vérével való meghintésre"

Később a levélben (1Pét 2:9) így ír: "Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket"

Ezek alapján minden keresztény egyben pap is, aki arra hivatott, hogy Isten dicsőséges tetteit hirdesse. "Akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő..." (2Tim 4:2). Persze sokkal jobb ezt együtt tenni másokkal, mint egyedül. Hadd ajánljak egy linket: krisztusegyhaza.hu

2012. jan. 15. 18:04
 6/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat,felvilágosításokat!Annyit szeretnék még kérdezni,hogy hol tudnék ilyen szemináriumon részt venni,hol vannak ilyenek?Már régóta elhatároztam,hogy pap leszek.Bevallom szeretnék vissza vonulni a mindennapi élettől,terjeszteni az Isten hitet és segíteni a rászoruló embereken.Sajnos a mély hitem kevés ehhez és tudom,hogy csak úgy nem lehetek pap.Annyit tudtam meg,hogy állítólag püspöki ajánlás kell hozzá,hogy felvegyenek de ez lehet,hogy nem igaz nem tudom.Érdeklődtem papoknál is de egy két csalódás után felhagytam a kérdezősködéssel(meglehetősen visszautasítóak voltak a felvilágosítás nyújtásban)
2012. jan. 15. 21:21
 7/11 anonim ***** válasza:

Nézd csak, itt van néhány papnevelő intézet honlapja, nézegesd őket, hogy mi is ez az egész. És hátha valakivel a kapcsolatot is fel tudod venni: [link]

[link]

[link]

[link]

Különben meg a címlista: [link]

Értelemszerűen a saját egyházmegyéd szemináriuma az alap, ahova fordulnod kell, ha van neki. Ha nincs, a megyéspüspököd küld majd egybe, ha alkalmasnak talál. És a püspöki ajánlót nem lehet megkerülni. Püspökhöz bejutni pedig legegyszerűbb lelkiatyán, plébánoson keresztül. Ha barátságtalanul álltak hozzád a papok, akikkel beszéltél, keress, amíg nem találsz olyat, akivel tudsz beszélni, sokan vannak.

Különben pedig ne lepődj nagyon meg, ha beállít valaki a semmiből, hogy pap akar lenni, az azért fura, mert a papság mély hitből kell, hogy fakadjon. Ha mély a hited, akkor pedig jársz rendszeresen szentmisére és gyónni minimum (de esetleg a templom más kisközösségi alkalmaira is), ergo ismer a pap, akihez a kérdéssel fordulsz, talán már tudja is rólad, hogy esetleg megfordult a fejedben a gondolat.

Ha nem hitbeli meggyőződés és mély Isten-szeretet áll a háttérben, túl nehéz keresztet vennél magadra, ha papnak mennél. Imádkozz, hogy világosságot kapj!

2012. jan. 15. 23:15
 8/11 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó!Nagyon köszönöm a számomra igen fontos útbaigazítást,rendkívül hasznos volt és mindent megtudtam belőle!Külön köszönöm a figyelmet,hogy aggodalmadat fejezted ki az általam való hivatás nehézsége és felelőssége okán de biztosíthatlak,hogy tisztában vagyok vele és ha nem munkálkodna bennem a feltétel nélküli Isten hit és nem érezném elkötelezett életutamnak,hogy pap legyek,nem tenném.Sajnos az élet olyan nehéz helyzeteket állított elém amit csak Isten csodája és szeretete által tudtam túlélni.Az Úr az életemet mentette meg nem egy esetben és többször megjelent nekem.A hitem megingathatatlan és mély!Feltett célom,hogy az Úr szolgálatában éljem le az életem.Hiszen semmi más nem lehet a világon fontosabb!Úgy érzem ez a helyes út.Köszönöm a segítséget!Az Úr legyen veled!
2012. jan. 16. 16:21
 9/11 anonim ***** válasza:
51%
Az 5-ös világosan leírta a választ.Isten nem akarja, hogy elvonultan élj,az inkább megfutamodás a problémák elől.A Bibliában van egy utalás,hogy a papok (vagy olyan emberek,akik vezetők akarnak lenni)egyfeleségűek,a gyerekeik jólneveltek ,tehát rendezett családi életűek legyenek.Azért,hogy lehessen látni,hogy jól igazgatja-e a családját.Mert,ha nem működik családi szinten,akkor nem fog működni közösségi szinten sem.De mivel keresztény vagy,gondolom olvastad ezt a részt az újszövetségben,és van családod. Ha meg olyan gyakran találkozol az Úrral,kérdezd meg őt,hogy mit kell tenned.Bármelyikünknél jobban tudja a választ.Sok sikert.
2012. jan. 21. 16:11
 10/11 A kérdező kommentje:
Tisztelt Karlowy!Köszönöm válaszod!Biztosíthatlak,hogy nem az engem övező problémák miatt választanám a papi hivatást hiszen ezeket Isten segedelmével már megoldottam illetve megoldom.Úgy érzem az Úr szánja nekem ezt az utat.Csak és kizárólag azért szeretnék pap lenni,hogy a Mindenható Isten igéjét hirdessem mélyebb hittel,odaadással mint azt sok pap teszi.Én a tényleges nagybetűs pap szeretnék lenni aki tényleg segít a rászorulókon nem csak üresen prédikál,mert sajnos az egyház tisztelet a kivételnek tele van ilyenekkel.Sokszor úgy érzem,hogy a papok egy része nem azt teszi amire esküdött Istennek.Számos példát tudok és jómagam is átéltem ezzel kapcsolatos eseteket.Tisztában vagyok vele,hogy nem egyszerű a papi hivatás de Isten nem véletlenül sarkal erre.Azért élek még,mert küldetésem van és ezt az Úr szánta nekem.Ennek megértéséhez ismerni kéne az életutamat és azt a sorozatos csodát amit Isten tett velem.Áldott legyen az Úr neve!
2012. jan. 21. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!