Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi az oka annak, hogy Csehorsz...

Mi az oka annak, hogy Csehországban nagyon kevesen vallásosak, és ott az egyik legnagyobb az ateisták aránya?

Figyelt kérdés
2012. jan. 11. 15:43
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
77%
Hm... Ez egy nagyon érdekes kérdés és nem is mennék bele mélyen csupán az a része "érdekel" ahol valaki azt említi, hogy a népszámláláskor mit írtak be. Mivel nálunk is nem olyan régen volt a népszámlálás, így nagyon kíváncsi leszek a végeredményre, hogy hazánkban hogy is fog állni a vallások aránya, habár tuti, hogy kevesebb jiddid lesz, mint amennyit csak én ismerek! De ez nem érdekes, mivel egy kérdésem nekem is volna. 46 éves férfi vagyok, tehát nem tesztkérdés a "Ki az okosabb ezen a portálon?" verseny játékosainak szól! Engem anno a szüleim megkereszteltek ( méghozzá (rongyrázás?) a Szent István bazilikában), római katolikus vallás szerint. Viszont ahogy idősödtem és tanultam is, egyre kevésbé hittem a vallásban (légyen akármilyen). Aztán egy idő után a vallás már csak annyit jelentett, hogy hírekben muszlimok, zsidók, pápa meghalt/lett másik, Jézus, Allah, Jehva, Manitou stb..Egy szónak is száz a vége, a népszámláláskor nem töltöttem ki a vallási részt. Most akkor én ateista vagyok, vagy római katolikus??? Hm??
2012. jan. 15. 13:38
 12/14 retrojedi válasza:
62%

Visszatérve az alapkérdéshez, hogy miért éppen Csehországban nem dúl a vallásos áhítat: egy ország lelkülete nehezen választható el annak történelmétől. A csehek lelkületét alapvetően a német nyelvű birodalmakkal szembeni reménytelen függetlenségi törekvések határozzák meg, amellett hogy ezen birodalmak összes - sokszor felvilágosult, haladó - szellemi áramlata is akadálytalanul jutott be az országba. Szóval az ország lényegében keresztényként folytatott reménytelen küzdelmet, majd egyszer csak 1945-ben jött az ateista szuperhatalom (szovjetek) és elhozták a régóta áhított szabadságot. Ilyen értelemben az ateizmus mint megkérdőjelezhetetlen pozitívum került be a köztudatba.

De az is érdekes hatású lehet ami nem került be a nyilvános köztudatba, hanem éppen hogy tudat alá szorították, az az apró járulékos bűn ami még a függetlenség végleges elnyeréséhez kellett. Konkrétan a 3 millió német szülőföldjéről való elűzésére és további 300 ezer bestiális legyilkolására gondolok. Ha ilyen súlyú gonosztett nyomja a lelkemet, az nem sok teret hagy a valódi/őszinte vallásosságnak. Az 1945-ben létrejött Csehország bizony bűnben fogant és az ördög (Sztálin) volt a szülészorvos. Ebben a szellemi konstellációban Jézusnak nem sok tere marad a 'modern és célszerű haladó gondolkodás'-sal szemben.

(Csak gondoljatok bele, a magyarság feje fölött vérvádként lebeg 3-400 ezer hazai zsidó legyilkolása, ami nyíltan ki van beszélve, pedig nem is itt történt nem is általunk. A jóravaló cseh kispolgárok viszont saját kezűleg, önszorgalmúlag öltek az oroszok bevonulásakor, még csak nem is parancsra.)

2012. jan. 15. 14:13
 13/14 anonim ***** válasza:
59%
Kedves retrojedi, ajánlom olvasd el a Cseh nemzet történelmét alapoktól kezdve, úgy i.sz.VI. századtól, akkor még ZECH név alatt vannak emlitve. A Csehek sosem voltak valami imádók, nagyon racionális gondolkodású nemzet.
2012. jan. 16. 06:30
 14/14 anonim ***** válasza:

Minden általánosítás veszélyekkel jár. Jelen esetben az a veszély hogy az ember sületlenségeket beszél. Nézzük:

1. Nincs racionális nemzet. (mert nincs és passz)

2. A statisztikák vmilyen ideológiai célt szolgálnak, mert valóságuk, alapjuk nincs. (manipulált emberek manipulált adathalmaza)

3. A csehek jófejségéről szegény apám mesélt, akit kényszermunkára hurcoltak, 17-évesen mint "bűnös magyart"

2012. jan. 17. 08:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!