Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jakob megkuzdott az ismeretlen...

Jakob megkuzdott az ismeretlennel, aki felt a virradattol, a sotetsegben erezte elemeben magat . Isten a feny, a ragyogas, a tisztasag, tehat csakis a gonosszal kuzdott, tole kapta uj nevet :Izrael = aki legyozte istent . Melyik istent?

Figyelt kérdés
2012. jan. 5. 08:36
 1/5 anonim ***** válasza:
57%

Szia!

Ez nagyon ezoterikus volt... ;-)

Akkor talán idézzük fel a történetet a Szentírásból:

"Jákób pedig egyedül maradt és tusakodott ő vele egy férfiú, egész a hajnal feljöveteléig. Aki mikor látta, hogy nem vehet rajta erőt, megillette csípőjének forgócsontját, és kiment helyéből Jákób csípőjének forgócsontja a vele való tusakodás közben.

És mondta: Bocsáss el engem, mert feljött a hajnal. És monda Jákób: Nem bocsátlak el téged, míg meg nem áldasz engemet. És mondta neki: Mi a te neved? És ő monda: Jákób. Amaz pedig monda: Nem Jákóbnak mondatik ezután a te neved, hanem Izráelnek; mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél. És megkérdezte Jákób, és mondta: Mondd meg, kérlek, a te nevedet. Az pedig monda: Ugyan miért kérded az én nevemet? És megáldotta őt ott.

Nevezte azért Jákób annak a helynek nevét Peniélnek: mert láttam az Istent színről színre, és megszabadult az én lelkem."

Annyi előzményt érdemes tudni Jákob életéről, hogy nem ez volt az első találkozása Istennel. Először Béthelben látott egy álmot, melyre Jézus Krisztus is hivatkozik, aztán Lábánnál olvassuk, hogy "Mondta pedig az Úr Jákóbnak: Térj meg atyáid földére, a te rokonságod közé, és veled leszek."

Nos ha nem Isten lett volna az akivel találkozott a Jabbok révénél, akkor valószínűleg megismerte volna, és nem nyilatkozott volna róla ilyen biztosan. Illetve, ha Jézus hivatkozására gondolunk, akkor ezek szerint Jézus is tévedett.

Harmadrészt, ha nem Istennel találkozott, akkor hogyan kapta meg Jákób azt az áldást, amelyre lelke vágyott? Ki bocsátotta meg annak a bűnét, aki a másikat kitúrta a helyéből?

Mit látunk itt? Jákób életének válságos szakasza befejeződött. Kétely, tanácstalanság és bűntudat keserítette meg korábbi életét, de most minden megváltozott. Békessége lett, mégpedig az Istennel való megbékélés! Jákób már nem félt Ézsaúval való találkozásától. Isten, aki megbocsátotta bűnét, meg tudja Ézsaú szívét is lágyítani, hogy elfogadja az ő megalázkodását és bűnbánatát. És így is történt, Vagy nem?!

Üdv. Péter

2012. jan. 5. 10:23
 2/5 anonim ***** válasza:
68%

"És mondta: Bocsáss el engem, mert feljött a hajnal."

Itt félelemről nincs szó. Lehet hogy egyszerűen csak már sok idő telt el és máshol volt dolga :) Vagy csak unta már a birkózást :) De még valószínűbb hogy bármeddig tudott volna birkózni, de inkább úgy döntött hogy hagyja magát legyőzni, mert ehhez volt kedve. Szerintem nyilvánvaló hogy ha Isten összeszedte volna magát akkor Jákobnak nem sok esélye lett volna.

"Melyik istent?"

Isten csak egy van ez a Bibliában elég egyértelműen le van írva.

2012. jan. 5. 10:44
 3/5 anonim ***** válasza:

A név egyáltalán nem ezt jelenti, hanem azt, hogy Isten harcosa.

Küzdött Istennel és győzött. De nem Istent győzte le, hanem önmagát, Isten segítségével.

Hós 12,5 - Küzdött az angyallal és győzött, sírva könyörgött neki. Bételben talált rá, ott beszélt vele.

2012. jan. 5. 14:53
 4/5 anonim ***** válasza:
A Biblia sok személy példáját említi, akik minden erejükkel azon voltak, hogy keressék Istent. Az egyik ilyen ember volt Jákob, aki elszántan, hajnalig tusakodott Isten testet öltött angyalával. Ennek következtében Jákob az Izrael (Istennel küzdő) nevet kapta, mert ’küzdött’ Istennel és erősnek bizonyult, fáradozott és kitartott. Az angyal megáldotta őt a komoly igyekezetéért (1Mózes 32:24–30).
2012. jan. 6. 10:53
 5/5 anonim ***** válasza:

Az ég istenét. A Föld istenével kötöttek szövetséget.

(a zsidók)A Természetet tették meg istenüknek.

"Földből csinálj oltárt nékem!"

2013. febr. 23. 01:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!