Miért a katolikus az "erősebb" vallás?
vagy inkább úgy kérdezem, hogy miért több a katolikus vallású ember mint a református?
Csak úgy érdekesség képpen: ti miért/mi alapján választottátok a katolikus/református (vagy egyéb) vallást?
A Katolikus vallásból vált le a reformátusok közössége.
Én nem "választottam" a vallásomat, hanem beleszülettem.
A "többség" minden országban más...
Magyarországon az ateizmus van többségben szerintem... Utána a vallásos emberek között a katolikus vallás. Máshol az evangélikus vagy éppen hindu... A "többség" attól függ, a világ mely pontjára születünk. Sok szor a hitünk meg attól, hogy ezen belülmilyen családba születünk.
Én beleszülettem a hitembe.
A reformált egyházak a katalikusról váltak le. Tovább osztódtak, míg a katalikus egyház nem.
Beleszülettem a vallásomba.
Minden egyháznak meg vannak a szabályai, hogy vegyes házasságban minek kell keresztelni a gyermekeket.
Attól már katolikus valaki hogy azt mondja az vagyok?
Vagy attól katolikus valaki ha aszerint él?
"A hit cselekedetek nélkül halott"
Ha nem cselekszed, amit tanulsz, akkor semmit sem jelent, hogy Istenben hiszel. Magyarul ha hiszed, hogy a katolikus a jó és tanulod, hogy mik azok a bűnök, amelyek nem helyesek Istennél és mégis folytatod a bűnt, akkor semmi értelme az egésznek.
A katolikus azért erősebb, mert több száz éven át az uralkodó ház (bécsi császár) is katolikus volt. A református az uralkodó (Bécs) által a török időkben magára hagyott, alföldi területen erősödött. Ez a népréteg a debreceni civis polgárok kivételével, szegény, földmívesekből állt. Az ellenreformáció a bécsi államvezetés révén hatásos volt.
A református még az 1900-as évek elején "ev.ref." néven volt ismert, azaz "evangéliumi reformált" formula van a már nem használt egyházi pecséteken. Ez jelzi, hogy az 1500-as években az anyanyelvet használó, kétkezi, jobbára földmíves emberek körében, a gondolkodást igénylő emberek, akik a földi, Bécsben székelő "király" helyett felismerték a "lélekben lakozó Királyt". Ez a folyamat nem is olyan egyszerű. Ma egy olyan folyamat van erősödőben, amikor a reformátusok jó része, nem a (nagy)szüleitől öröklötten református. Én még (több száz évre visszamenőlegesen) az vagyok, de gondolkodni önállóan is tudok.
Ha bővebben akarsz érdeklődni keress meg priviben.
62/F
A keresztény dogmákban, tiltásokban sosem hittem, szerencsére anyám sem, így meg sem lettem keresztelve.
Felnőtt fejjel, (miután körülnéztem a "vallás-palettán", azaz elmentem vagy beszélgettem néhányukkal(pl. hitgyülekezete, krisnások, katolikusok), 24 évesen választottam a Tibeti Buddhizmust, mert logikus a felépítése, magyarázata, nem akar háborúzni a vallás nevében, nem vakbuzgó, nem térít utún-útfélen, nem tilt, max. nem javasolja, hogy rontsam a karmámat,de végül is minden a szabad akaratom döntése. Azóta sem találtam jobbat ennél. Ha többet akarsz tudni róla: www.buddhizmusma.hu
40/N
Még annyit, a munkámból kifolyólag (esküvőszervező) többször beszélgetnem katolikus, református, evangélikus papokkal.
A legrugalmasabb az evangélikus, utána a református és a katolikusokról eddig szinte csak rosszat sikerült tapasztalnom (kivétel 1-2 40 év alatti plébános).
Szerintem a kereszténységnek az a nagy varázsa, hogy nem várják el, hogy gondolkodj, hanem csak azt, hogy higyjél, cserébe nem kell félned a haláltól, mert eljutsz a menyországba.
Nem partnereket akarnak, hanem mozgatható bábokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!