Ha saul és az összes embere öngyilkos lett, honnan tudják mik voltak az utolsó szavai?
Kedves kérdező!
Nem mindenki lett öngyilkos, csak Saul és a fegyverhordozója. A többi harcost és Saul fiait a Filiszteusok ölték meg a csatában, nyilván nem egyszerre, nem egyetlen azonos időpillanatban, így lehetett alkalom másoknak is elmondani, mi történt a királlyal, pl. azoknak a népeknek, akik a "a völgyön túl és a Jordánon túl laktak" és végignézték az egészet, aztán látva, hogy a csata elveszett, elmenekültek onnan.
Továbbá, ahogyan pl. Mózes sem volt ott Ábrahám elhívásánál, mégis hiteles az általa lejegyzett történet, hiszen Isten Szelleme által van ihletve; ugyanígy megadhatta az Úr Sámuelnek is, hogy jobban tudja mi történt, mint bárki más.
Nem tudják. Csak így izgibb lett a történet. Azt se tudjuk, hogy a nagymamának mi volt az utolsó szava, akkor honnan tudnánk, hogy mi volt egy olyan emberé, aki több ezer éve halt meg?
Isteni sugallat, mi? Kicsit be volt ott valaki tépve...
Dávidnak hírt vittek Saul haláláról...de jobb ha elolvasod magad, hogy történt. . .
2.Sámuel.1.
3Monda pedig néki Dávid: Honnét jössz? Felele néki: Az Izráel táborából szaladék el.4Monda néki Dávid: Mondd meg kérlek nékem, mint lőn a dolog? Ő pedig felele: Megfutamodék a nép a harcból, és a nép közül nagy sokaság esett el, és meghalának. Sőt Saul is és Jonathán az ő fia meghalának.5Dávid pedig mondá az ifjúnak, ki néki ezt elbeszélé: Honnan tudod, hogy meghalt Saul és Jonathán az ő fia?6Felele az ifjú, ki a hírt hozta: Történetből felmenék a Gilboa hegyére, és ímé Saul az ő dárdájára támaszkodott vala, és ímé a szekerek és lovagok utólérék őtet.7Hátratekintvén pedig Saul, megláta engem és szólíta, és mondék: Ímhol vagyok én.8Monda pedig nékem: Ki vagy te? Felelék néki: Amálekita vagyok.9Akkor monda nékem: Kérlek állj mellém és ölj meg engem, mert dermedtség fogott el engem, pedig a lélek még teljesen bennem van.10Annakokáért én mellé állván, megölém őtet, mert tudtam, hogy meg nem él, miután elesett, és elhozám a koronát, mely az ő fején vala, és az aranyperecet, mely az ő karján volt, és azokat ímé ide hoztam az én uramnak.
Kedves 4-es számú válaszoló!
A hírhozó férfi története nyilván a valóság elferdítése volt, hiszen ő abban a hiszemben szaladt a hírrel Dávidhoz, és vitte el neki a koronát, hogy Dávid örülni fog Saul halálának, őt magát pedig majd megjutalmazza. Pechjére Dávid szívből sajnálta a király és fiainak pusztulását, a talpnyaló, nagyravágyó embert pedig kivégeztette.
Valószínűleg az illető a közelből láthatta, mi történt Saullal, és miután a fegyverhordozó is meghalt, ellopta a királyi ékszereket, majd kitalálta a mesét a saját hősiességéről.
Kedves munyamunya !
Egyetértünk, hogy másra számított a hírhozó, de a feltevésed, hogy ez álinformáció, tedd meg alátámasztod valamivel, mert addig szappanbuboréknak tartom. Tisztelettel :)
Ha hiszel abban hogy Isten szíve szerint választott férfiú volt Dávid, és az Úr volt vele, azt is feltételezheted, hogy nem egy naív cserkészharcos volt, akit át lehet verni a palánkon, mégis hitelesnek találta a beszámolót. Ha ő így tett, ne haragudj, de te ki vagy Dávidhoz képest? Ő elhitte....
Dávid lehetett az Úrtól választott személy, mégsem volt, közel sem tökéletes, számtalan téves döntést hozott királyként is. Attól, hogy valakit az Isten kiválaszt egy feladatra, még nem lesz az illető tévedhetetlen.
A hírhozó meséjét én azért nem hiszem el, mert ez előtt a jelenet előtt az Isten Szelleme által ihletett könyvben le van írva, mi is történt valójában. Így én, engedelmeddel, inkább hiszek Isten prófétájának, mint egy haszonleső amálekitának.
"A hírhozó meséjét én azért nem hiszem el, mert ez előtt a jelenet előtt az Isten Szelleme által ihletett könyvben le van írva, mi is történt valójában. Így én, engedelmeddel, inkább hiszek Isten prófétájának, mint egy haszonleső amálekitának."
Megengedem persze:D
Amit akarsz azt hiszel, és örülök, ha te tökéletesebb vagy Dávidnál:D
Kevés bátor embert láttam, aki ezt mondta volna..na mindegy:D
Jobb emberismereted van innen a szobából, mint Dávidnak testközelből :D
Most már várom, hány zsoltár fog tőled is származni :D
Isten által ihletett könyv az egész biblia-te is egyetértesz.
Akkor mégis miért hihetőbb egyik történet változata a másiktól?
Feltételezem valami frappánsat fogsz írni, de arra már nem válaszolok, mert innentől kezdve számomra értelmetlen a vita.Válogasd ki magadnak amelyik tetszik és mond ihletettebbnek egyiket a másikénál :D
Amit akarsz.... :D
Gratulálok hozzá!
Számomra viszont egyik kiegészíti a másikat . . .
Az 1 Sámuel31:4-7 ezt mondja:"Saul akkor így szólt a fegyverhordozójához: „Vond ki a kardodat, és szúrj át vele, nehogy idejöjjenek ezek a körülmetéletlenek, átszúrjanak, és kegyetlenkedjenek velem.” De a fegyverhordozója nem akarta ezt, mert nagyon félt. Saul ekkor fogta a kardját, és beledőlt. 5 Amikor a fegyverhordozója látta, hogy Saul meghalt, akkor maga is kardjába dőlt, és meghalt vele együtt. 6 Így halt meg Saul és három fia, meg a fegyverhordozója, igen, valamennyi embere azon a napon együtt. 7 Amikor a völgy területén és a Jordán vidékén levő izraeliták látták, hogy Izrael férfiai megfutamodtak, és hogy Saul meg a fiai meghaltak, akkor elhagyták a városokat, és elmenekültek. A filiszteusok azután odamentek, és letelepedtek azokban."
A 7 vers szerint voltak katonák akik megfutamodtak, ők akár fültanúi is lehettek annak, amit Saul mondott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!