Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mik azok a Holt-tengeri...

Mik azok a Holt-tengeri tekercsek, és mi a jelentőségük?

Figyelt kérdés
Nagyvonalakban tudom, de érdekelne a hívők véleménye. Amennyire én ismerem, a Bibliába be nem került könyveket tartalmaz. Ez mennyire helyes ebben a formában? Hogyan kapcsolódnak a Bibliához, és mennyire fogadja el őket a mai Egyház?
2011. dec. 4. 14:15
 1/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Röviden megpróbálhatom leírni :-) A Holt tengeri tekercseket Qumránnál találták meg 1947-ben. Azért nagy a jelentőségük, mert mint tudjuk a Biblia első könyvei nagyon régen, tehát az i.e. XV. században keletkeztek. A legrégibb szövegforrás az Ószövetségről amely a teljes Ószövetséget tartalamzta az az egyik Szentpétervári kódex volt 1008-ból. Ez egy punktált, tehát magánhangzókkal ellátott szöveg (Az eredeti szöveg ugyanis punktálatlan, tehát csak mássalhangzókat tartalamz) Na de innen visszaszámolva ez még csak 1000 év az eredeti szöveghez képest...

A Holt tengeri tekercsek többek között tartalmaznak Ószövetségi írásokat is. Jelentősége pedig abban rejlik, hogy a mi korunktól számolva közelebb visznek minket az eredeti szöveghez körülbelül 2200 évvel, tekercsek ugyanis az i.e. 2-i.sz 1. századból származnak. Ha jól tudom ezek punktálatlan szövegek, tehát csak mássalhangzókat tartalmaznak. Az pedig csodálatos, hogy a szöveg gyakorlatilag- kissebb hibákkal ugyan - de teljesen megegyezik a mostani Héber Bibliával. A Biblia szövege tehát megbízható:

"Csodálatos dolog, hogy mintegy ezer év alatt oly csekély változáson ment át a szöveg. Amint a tekercsre vonatkozó első cikkemben is mondottam, abban van a lelet legfőbb jelentősége, hogy alátámasztja a maszorétikus hagyomány megbízhatóságát... Nincsen semmi az egész anyagban, ami megváltoztatná a Biblia vallásos tanításáról való eddigi ismereteinket." (Millar Burrows: The Dead Sea Scrolls. 304-305. l.)

Nemrég kerültek fel az internetre bizonyos Holt tengeri tekercsek, amiket magad is tanulmányozhatsz:

[link]

A legnagyobb jelentősége persze az Ésaiás tekercsnek van (Great Isaiah Scroll) hiszen az gyakorlatilag egy teljes szöveg. Nagyon érdekesek a Messiási jövendölések, ugyanis a tekercsen olvasható a Megváltóra vonatkozó jövendöléseket Jézus Krisztus születése előtt írták.

Minden jót :-)

2011. dec. 4. 14:48
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ! Esetleg van közöttük olyan, ami kimaradt a ma használt Bibliából?
2011. dec. 4. 14:56
 3/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Meggyőződésem szerint nincs. Nagyon sokan azt mondják hogy a Bibliából kimaradtak bizonyos könyvek...Nos ez inkább amolyan összeesküvés elméletnek tűnik. És ezek az emberek azért mondják azt, mert nem győződtek meg a Biblia Istentől való ihletettségéről. Számomra bőven elegendő a jövendölés a Bibliára ami éppen Ésaiás könyvében található. (Az eredetit az i.e. 8-7. században írta le a próféta)

"Keressétek meg majd az Úr könyvében, és olvassátok: ezeknek egy hijjok sem lesz, egyik a másiktól el nem marad; mert az Ő szája parancsolta, és az Ő lelke gyűjté össze őket!" (Ésa 34,36)

Számomra ez teljesen elegendő bizonyíték hogy tudjam: A Bibliából semmi sem maradt ki, aki pedig nem hiszi az nézzen utána ezeknek a pszeudoepigráf iratoknak, és hasonlítsa össze őket a Kanonizált könyvekkel, látható a különbség

Tehát a Holt tengeri tekercsek közt lehetnek olyan könyvek amik nem Bibliai írások, (esetleg csak nagyon azok akarnak lenni) de ezeknek semmi közük a Bibliához.

2011. dec. 4. 15:07
 4/5 anonim ***** válasza:
68%

Szia!

A Holt tengeri tekercsek jelentőségéről írtam egy kis szösszenetet a VIRTUS-on:

[link]

Annyival egészítem ki az ott leírtakat, hogy a bibliai kéziratokon kívül apokrif vallásos szövegek és pszeudepigrafikus (ál-szerzőségű) iratok is előkerültek, mint Énokh könyve, Józseffel, Amrámmal és Mózessel kapcsolatos fiktív történetek, és néhány apokrif zsoltár is, valamint az ott élő esszénusok liturgiai anyagai, szabályzatok, naptárok, stb.

Üdv. Péter

2011. dec. 5. 15:35
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2011. dec. 5. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!