Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mennyi misebort kell meginni?

Mennyi misebort kell meginni?

Figyelt kérdés
2011. nov. 27. 14:24
 1/5 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Egy kortyot szokás inni.

Áldás, békesség!

Mihály

2011. nov. 27. 14:31
 2/5 mustafa33 ***** válasza:
Ha üzletben veszed, akkor amennyi jól esik. Ha katolikus vagy akkor csak nézheted. Ha református akkor egy kortyot, ha görögkeleti-pravoszláv akkor egy kiskanálal, de van ahol a kenyeret mártják bele.
2011. nov. 27. 21:57
 3/5 anonim ***** válasza:
Római katolikusoknál is előfordul két szín alatt áldozás. Egy kis kortyot.
2011. dec. 1. 18:51
 4/5 mustafa33 ***** válasza:
Két szín alat? Ha pap vagy, de akkor mind meg kell inni, amennyit töltöttél, kiönteni nem lehet, mert az átváltozás után nem bor, de Krisztus vére. Sőt ugyan ez okból még a "mosogató vizet" is meg kell inni. Amivel kiöblíti a pap a mise edényeket. Ha másra gondoltál írd meg milyen esetben. Én még nem találkoztam "gyaloghívőként" két szín alatti áldozásal.
2011. dec. 1. 22:29
 5/5 anonim ***** válasza:

Kedves mustafa, én is gyaloghívő vagyok, és bizonyos esetekben megengedett a két szín alatt áldozás. Ezen belül gyakoribb az, amikor bemártják az ostyát a borba, de létezik olyan is, amikor a kehelyből iszol. Szabályos esetben a pap nem engedi el a kelyhet, de te döntöd meg. Ha elengedné, olyan lenne, mintha magadat áldoztatnád.

Elsőáldozásom is pl. így volt (felnőttként), teljesen szabályos körülmények között, egy hétköznapi szentmisén. A többi hívő egy szín alatt áldozott.

Aztán láttam ilyet nem teljesen szabályosan is, nem részletezem, miért.

De szabályosan szokták csinálni jezsuiták is pl.

Nyáron pedig egy régi rítus felé húzó rendnél voltam, ahol szintén két szín alatt áldoztattak mindig, az egyik kápolnában kehelyből. Minden esetben térdelve.

Szóval gyaloghívőként is lehet ezzel találkozni, nem is annyira ritkán (nem minden esetet soroltam fel).

Nem a legesleg forrás, de neten a legjobb: [link]

2011. dec. 1. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!