Ki hány istenben nem hisz? Melyikekben?
Én agnosztikus vagyok. És nem gondolom, hogy a világ összes vallása egyetlen istenben hisz. A buddhisták nagy része semmilyen istenben nem hisz, az animisták a tárgyaknak tulajdonít lelket és a hinduizmus az egy vallási gyűjtőfogalom. Hinduizmusban van politeista, monoteista és ateista irányzat is. És akkor a többi kisebbségi vallást még nem is említettük. Tehát nem egyetlen istenben hisznek a bolygón.
Amúgy az ateisták, agnosztikusok száma 1 milliádra tehető a világon.
A válasz írója 64%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 15:44
Agnosztikusok sok féleképpen jellemezhetik a "vallásukat" vagy a valláshoz való viszonyulásukat. A definíció szerint az agnosztikus azt vallja, hogy isten vagy istenek léte ill. nem léte nem bizonyítható.
Vannak ateista és vannak teista agnosztikusok is. Meg aztán van ezerféle aki sajátosan értelmezi. Én úgy vélem, hogy félig hiszek isten létében félig nem. Nehéz ügy ez. Sokan azt mondják (vallásosak és ateisták egyaránt), hogy ezt a bizonytalan emberek vallják. Én nem vagyok és soha nem is voltam bizonytalan - semmiben. Úgy gondolom, hogy az isten létezésében félig hiszek, de ezt nem úgy kell elképzelni, hogy napról-napra vaccillálok, hanem hogy a hit bennem olyan 50%-ig van jelen, tehát elképzelhetőnek tartom, hogy van isten, de nem lepődnék meg, ha mégsem. Egy paródiának indult annó ez az irányzat, de az a helyzet, hogy az én "hitemet" ez tükrözi a legmarkánsabban.
Hello, Tom, rég láttalak. :)
A kérdésed tényleg érdekes, mert kérdés, mit értesz "hit" alatt, ill. nem gondolhatod komolyan, hogy ezeket meg lehet számolni, ugye?
Bevállalom, hogy a földig pontozzanak:
Egyetlen Istenben hiszek, aki a Biblia szerint a Teremtő Isten = Él, Eloah, Elohim.
Még van néhány neve: Jahve Jireh = Isten gondot visel; Jahve Raffa = Isten a gyógyító; , Jahve Nisszi = Isten a győzelmi zászló;, Jahve Shalom = az Úr a békesség; Jahve Cidkénu = Isten a mi igazságunk; Adonáj Cevaot - A Seregeknek Ura; satöbbi.
A nevekről az alábbi kérdésnél vannak nagyon jó, részletes válaszok:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
A lényeg, hogy ez a hit nekem azt jelenti, hogy Őt ismerem el egyedüli IGAZ Istennek.
A Biblia szerint vannak még istenek (kis i-vel), de azok mind hamis istenek, bálványok. Meg is nevez egy pár ilyet az Írás, de biztos, hogy nem az összeset.
És ez az Isten nem azonos senki mással. Szerintem. De én kocka vagyok. :)
Üdv.
Hm. Alakul. Nem Dawkins miatt kérdeztem, hanem bubuka egyik vitapartnere miatt. Maga a kérdés pedig azért lett így feltéve, hogy válaszadás előtt egy kicsit gondolkozz el rajta. Gondold végig, ha csak annyiból állna a kérdés, hogy "Melyik istenben hiszel", mi lenne a válaszod. Másrészt idecsődülne az összes hittérítő troll, amit szeretnék messze elkerülni.
Berta Wooster: Helló! Én minden éjjel szinte itt vagyok, de szokás szerint inkább az ezo és tudomány topikokban vagyok jelen.
Tudod te jól, mire gondoltam.
Ott hagytál egy kérdésnél [pontosabban a szétoffolásánál] lógva... :)
A többi kategóriát meg nem nézem, úgyhogy az nem számít jelenlétnek. :)
Bubukát viszont bírom. Lehet, hogy majd benézek hozzá. :)
Hú, de mosolygós vagyok így ébredés után hirtelen. :)
Tévedsz bizony: 09-23 22:28 - kor én válaszoltam utoljára. :)
De nekem is egyszerűbb volt most Google-lal rákeresni, mint a megválaszoltjaim között böngészni... De nem adok linket, nem olyan lényeges; sőt, úgysem mennénk semmire, a lényeget már megbeszéltük.
Te viszont megmutathatnád bubuka említett vitáját, mert épphogy elkezdtem olvasni a legfrissebb posztját, elkóvályogtam onnan más blogokra... És szerintem megint így járnék, ha megpróbálnám újra. De legalább megint találtam sok-sok érdekességet.
Előre is köszönöm. :)
"a hinduizmus az egy vallási gyűjtőfogalom. Hinduizmusban van politeista, monoteista és ateista irányzat is. És akkor a többi kisebbségi vallást még nem is említettük. Tehát nem egyetlen istenben hisznek a bolygón."
a Hindu irányzatokban, pont az a közös, hogy egyöntetűen állítják, hogy mindenki egy Istent imád más-más módon.
"a Hindu irányzatokban, pont az a közös, hogy egyöntetűen állítják, hogy mindenki egy Istent imád más-más módon."
Bírom, amikor valaki csakazértis belefozik, hogy igazolja "az egész világ egy istent imád, jújdejó" hipotézist, ezáltal általánosítva, megalapozva saját hitét. Egy frászt. Itt tájékozódtam:
"Hinduism is a diverse system of thought with beliefs spanning monotheism, polytheism, panentheism, pantheism, monism, atheism, agnosticism, gnosticism among others;[63][64][65][66] and its concept of God is complex and depends upon each individual and the tradition and philosophy followed."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!