Isten tud olyan követ alkotni, amit nem tud felemelni?
"Szóval értsem úgy, hogy Isten a logikán kívül van?"
Eleve a kérdés logikán kívül van, szóval nem lehet logikával vizsgálni.
Ha létezik mindenható lény, akkor logikailag is lehetetlen egy felemelhetetlen kő létezése, mivel ellentmond a mindenhatóságnak. Ha Isten mindenható, akkor nem létezhet felemelhetetlen kő, és ha létezhet felemelhetetlen kő, akkor nem létezhet mindenható Isten. Vagyis a kérdés azt fejtegeti, hogy Isten képes-e logikai ellentmondást teremteni. Hát, ha tegyük fel, képes, akkor nincs értelme logikai következtetésekkel megközelíteni, mivel nem érvényes ott a logika. Ha nem képes, akkor pedig logikailag Isten ettől még mindenható.
Először is a kérdés értelme ez: Tud-e Isten korlátoltan gyenge lenni a saját teremtésével szemben?
Na most. Istennek van olyan humorérzéke, hogy ezt is megoldotta. Ugyebár a Biblia három személyt azonosít az egyetlen Istennel. Amikor Jézus már a saját keresztje alatt is összeroskadt, akkor egy nagy követ nem tudott volna felemelni. Miközben ugyanez mondjuk az Atyának nem jelentett volna akadályt. Elég vicces, nem?
"Amikor Jézus már a saját keresztje alatt is összeroskadt, akkor egy nagy követ nem tudott volna felemelni."
Szerintem Jézus bármely pillanatban képes lett volna lejönni a keresztről és aztán köveket is tudott volna emelgetni ha akart volna. Végülis vízen is tudott járni.
Máté 26.51
Jézus kísérői közül az egyik kardjához kapott, kirántotta, a főpap szolgájára sújtott és levágta a fülét. Jézus rászólt: "Tedd vissza hüvelyébe kardodat! Aki kardot ragad, az kard által vész el. Vagy azt hiszed, hogy nem kérhetem Atyámat, s nem küldene tizenkét légió angyalnál is többet?
Inkább úgy fogalmaznék Isten az EMBERI logikán kívül van,
Vagy azon kívül IS van.
Jaj, de jókat írtok!
13.36 és Ozmium42 18.31-nél, ezeken hangosan röhögtem!!!
Igen, szerintem is arról van szó, hogy maga a kérdés annyira emberi, annyira a mi logikánk szerinti, hogy az Isten dimenzióiban semmi értelme. Isten ELKÉPZELHETETLENÜL más..........
Nekem mindig az jut eszembe amikor az emberek Istenről gondolkodnak hogy vajon egy hangyának el lehet-e magyarázni azt hogy milyen egy ember?
Ahogy Szent Pál mondta "Szem nem látta, fül nem hallotta" vagyis nincsenek megfelelő szavaink se a beszélgetéshez.
Isten nem a logikán kívül van, hanem a logika felett. ha a világot is Ő teremtette, márpedig a logika is a világ része, még ha nem is annyira megfoghatóan az, akkor (logikusan) :), a logikát is ő teremtette, ő az ura. Ha akarja aláveti magát, ha nem, nem. Ha akarja fog teremteni olyan követ, amit nem tud felemelni, és fel is emeli :), ahogy azt az előbbi válaszadók egyike matematikai logikával gyönyörűen levetette, ha nem, nem.
Mindenesetre egyelőre nem igen fáradozott vele. Ő tudja, miért.
"Mindenesetre egyelőre nem igen fáradozott vele. Ő tudja, miért."
Valószínűleg azért mert különben az egész világ egy hatalmas kőből állna és az elég unalmas lenne :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!