Ez képmutatásnak számít? Lent.
Nem, mert ez így illik.
De amúgy én "Jó napottal!" köszönök, bár nem így kellene.
Nem. Udvariasság, kedvesség. Egyébként a reformátusok miért ne szerethetnék, hogy dicsértessék Jézus Krisztus.
Állítólag azért nem használják ezt a köszöntést, mert az ellenreformáció idején ezt mondta a pápa, miután lemészároltak számos reformátust. Nem tudom, igaz-e. De talán így néhány száz évvel később már túl lehetne lépni rajta. Természetesen a katolikusok is köszönhetnek áldás-békességgel, vagy erős várral.
Szerintem nem képmutatás hanem kedvesség. Katolikusként mondom.
Áldás, békesség! :)
Achillesz megint jó. :)
Dicsértessék a Jézus Krisztus. Mindörökké, ámen.
Szép, és még egy ateista is megszívlelhetné.(aki persze tagad, de csak valamit lehet tagadni, tehát elég jól tudja, hogy van, mehehe Mennyire megvátozna a "kegyetlen" élete, ha dicsérné az Istent, és nem szidná, becsmérelné)
A kegyelem forrása = az Istennek a hálaadás.
Egy erő , ami kifelé és befelé hat.
Nem véletlen (mert az ilyenek nem szoktak véleltenek lenni)hogy az archaikus nyelvekben
a hála és a kegyelem : ugyanaz a szó.
Egyszerre jeleni a kettőt.
Kharis(görög) gratis(latin)
és persze ez kikerül a pénzforgalomból, ezt nem lehet pénzért adni-venni, ez ingyenes (a 3 jelentés, ami később jött az értelméből)
Pax.
Néha hallgatok Mária Rádiót, és olyan csúcs, mikor egy kat. pap beszél adásban, és betelefonál egy református néni/bácsi (szoktak), és dicsértessékkel köszön, a pap meg áldást, békességet-tel köszön el. :) Szeressük egymást, testvérek vagyunk.
Én minden keresztény lelkésznek azzal köszönök, ami "jár" neki. Erdélyben ref-nek pl. Békesség Istentől!
Különben ez bencés köszöntés is: áldás, béke!
PAX!
rk.
Békesség néktek! :)
Jó látni, hogy - legalábbis eddig még - nem tépitek egymást. :)
Nekem mindegyik köszönés tetszik.
Nem volt túl sok alkalmam a Dicsértesséket használni, legalábbis hivatalosan nem. De néha "mókából" direkt így köszönök.
Ne értsetek félre, ebben egyáltalán nincs rossz szándék; én teljesen egyetértek azzal, hogy Jézus Krisztus mindörökké dicsérve legyen.
A felejthetetlen plusz élményt a ledöbbent arcok nyújtják bizonyos kisegyházi körökben, amikor így köszönök be... :))
Reformátusokkal való találkozáskor evidens az Áldás, békesség.
A saját köreimben a Békesség! a megszokott, vagy ennek eredetije: a Shalom!
Úgy tudom, az elköszönés mindenhol ugyanaz.
Ezért: Isten áldjon titeket! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!