Az a férfi, aki nincs körülmetélve, ettől még lehet zsidó?
@ A veszekedőseknek: Nem tudom, miért érzitek jól magatokat ilyen stílusban beszélni egymással...
Szerintem ez nemhogy keresztényekhez vagy más vallású emberekhez nem méltó, de egy "mezei" világi emberhez sem.
@ A válasz írója 57%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 09-23 19:45
Nem vagyok egy szakértő a témában; de ha nem vallási okokból végezték el a műtétet, akkor nem elképzelhető, hogy nem teljesen ugyanazt csinálták, mint egy sima körülmetélésnél? Úgy értem, tudomásom szerint egy pici bemetszés az egész...
És ráadásul eszembe jutott erről egy vicc is, ami pont egy hasonló félreértésen alapszik, de egy kicsit durvábban...
A normál circumcisio pedig egészségügyi és egyéb szempontokból kifejezetten előnyös, olvastam erről több írást is.
Talán megkérhetjük az előző válaszolót, hogy segítsen?
@ A válasz írója 66%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: 09-13 09:08
Azt írtad, hogy kicsit képben vagy a zsidósággal kapcsolatban. Ez mit jelent pontosan? Zsidó származású vagy vallású vagy, esetleg mindkettő? Gyakorolod is a vallásodat? Már ha nem titok. :)
Tudnál segíteni egy picit? Köszönöm előre is. :)
Vallásos zsidóknál a körülmetélés a születést követő 8. napon van. Ezért nem kell "bemutatni" a brét a zsinagógában, mert ez kb olyan, mint a keresztényeknél a keresztelés. Engem fél évesen kereszteltek, nem volt sok beleszólásom akkor még :)
Egyébként a vallási tanításoktól függetlenül azért is jó, hogy ha már csinálják, akkor minél kisebb korban történjen, mert utógondozás nélkül is 1-2 nap alatt gyógyul így a seb. Másnap még visszamegy, aki végezte a beavatkozást, ellenőrzi a seb állapotát.
Létezik betérés, de nagyon macerás és nehéz, lépcsőnként engedik betérni az embert és minden egyes "állomásnál" megkérdezik, hogy biztos-e benne, nem gondolta-e meg magát. Ennek része lehet a körülmetélés, ami felnőttkorban már komolyabb műtétnek számít. Babáknál 5-10 másodperc az egész (a többi az ünneplés), felnőttnél helyi érzéstelenítéssel, műtőben, 40-60 perces beavatkozás és a babákkal ellentétben lassan gyógyul. 10 nap a varratszedés, de a teljes gyógyulás 3-4 hét is lehet.
No meg felnőtteknél ott van már a reggeli merevedés is, ami a gyógyulási fázisban piszokul tud fájni.
Ismerek egy izraeli mohelt (körülmetélő szakember), ő mesélte ezeket.
A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 14:53
"Vallásos zsidóknál a körülmetélés a születést követő 8. napon van."
Igen, mivel az Írásokban ez a nap van megjelölve.
Az az érdekes, hogy bizonyos orvosi vizsgálatok szerint egészségügyi szempontból pontosan ez a nap a legalkalmasabb a beavatkozás elvégzésére. Ezt igazolja az is, amit írtál a később történő elvégzésről.
Dr. McMillen: Elkerülhető betegségek c. könyvében írt erről részletesen; a könyvet kölcsönadtam valakinek, de úgy látszik, végleges ajándék lett belőle. :(
Egy rövid írást másolok be a netről, ezt gyorsabb volt megtalálni, mint a saját jegyzeteimet előkeresni. :)
<< Az Ábrahámmal kötött szövetség jelével kapcsolatban Isten ezt mondta: "Nyolc napos korában metéljetek körül minden fiúgyermeket " Később ezt a követelményt ismételten előírták Izrael nemzete számára (Móz.I.17:12; Móz.III.12:2,3). Akkor nem fűztek hozzá bővebb magyarázatot, miért a nyolcadik napon kellett ennek megtörténnie, ma már ismerjük az okát. Az orvosi kutatások fényt derítettek arra, hogy a véralvadás egyik faktora, a K-vitamin csak erre az időpontra ér el megfelelő szintet. A véralvadás másik fontos tényezője, a protrombin pedig a születés utáni nyolcadik napon éri el gyermek életében a legmagasabb értéket. Erre a tényre támaszkodva Dr. S. I. McMillen így következtetett: "A nyolcadik nap a legalkalmasabb a körülmetélés elvégzésére." Véletlen egybeesés csupán? Mert ha mondjuk a Biblia nem Isten szava, hanem egy hamisítvány, akkor honnan tudta Ábrahám, és később Mózes azt, hogy a csecsemőknél a 8. nap az, amikor a kicsi nem vérzik el ettől a beavatkozástól, sőt, semmi károsodást nem szenved? Nem valószínű, hogy csecsemők tömegeit gyilkolták le azért, hogy ezt a 8. napot végre kikísérletezzék! >>
A teljes cikk egyéb érdekességekkel itt olvasható:
Van szó benne a körülmetéltség - körülmetéletlenség és a méhnyakrák közötti összefüggésről is.
"Egyébként a vallási tanításoktól függetlenül azért is jó, hogy ha már csinálják, akkor minél kisebb korban történjen, mert utógondozás nélkül is 1-2 nap alatt gyógyul így a seb."
Ja, hogyne, akkor minden oké. Kivéve, ha valaki nem akar körülmetélt lenni, de a szülei vagy egyéb aljas állatok megcsonkítják, ahogy engem is.
Lehetnek problémák, amik kis korban nem látszódnak, nagy korban meg nagyon is. Mutassak ilyet, vagy el lehet hinni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!