Szerintetek jogosan csinálták ezt a Bazilikában?
Nyaralni voltunk, és ott a Bazilikába Ingyenesen lehetett bemenni, és rá 1-2 nap után, meg 3 főnek ( 2 felnőtt 1 gyerek) 2000FT-ot kellett volna fizetni...
De akkor hol marad az, hogy "Isten háza mindenki előtt nyitva áll" ???????
"Hát, akkor vagy nem áll mindenki előtt nyitva, vagy nem a Bazilika Isten háza.
"Az Isten, aki teremtette a világot és mindazt, ami abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik." (Apcsel.17:24.)
(Tp.)"
Azóta eltelt 2000 év. Szokás lett templomokat emelni. Nem is annyira Isten számára lakhelynek, hanem találkozóhelynek és helynek, ahol a szentmise megtörténhet.
Ráadásul Isten mindenütt jelen van, akkor meg nem mondja nekem azt senki, még az Apcsel alapján se, hogy a templomban pont nincs ott.
Erről két gondolat jut eszembe:
Csel 17,24 "Az Isten, a ki teremtette a világot és mindazt, a mi abban van, mivelhogy ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik."
Nincs olyan, hogy Isten háza, olyan van, hogy Isten sátora, de gondolom, hogy ezt most ne fejtsem ki, igaz? Viszont az nagyon nem egyenlő sem a Bazilikával, sem semmilyen közösségi épülettel.
A másik gondolat, mi egyembe jutott:
"És leülvén Jézus a templomperselynek átellenében, nézi vala, hogy a sokaság miként vet pénzt a perselybe. Sok gazdag pedig sokat vet vala abba.
És egy szegény özvegy asszony is odajövén, két fillért, azaz egy negyed pénzt vete bele.
Akkor előszólítván tanítványait, monda nékik: Bizony mondom néktek, hogy ez a szegény özvegy asszony többet vetett, hogynem mind a többi, a kik a perselybe vetettek vala.
Mert azok mindnyájan az ő fölöslegükből vetének; ez pedig az ő szegénységéből, a mije csak volt, mind beveté, az ő egész vagyonát." Mk,12:41-44
Nem az a lényeg, hogy 2000 forint, vagy ifa, vagy áfa, vagy kefa.
Döntsd el, hogy mihez ragaszkodsz. A pénzedhez és a elveidhez, hogy a nyaralásod meghitt, nyugodt és pihent legyen és ne idegesítsd fel magadat 2000 forinton, melyet egy nagy giccses épület (nevezzük múzeumnak) belépődíjára fizetnél ki, vagy Istent keresed és nemhogy 2000 forint, de összes vagyonod kevés lenne, hogy kifizethesd megváltásodat.
Üdv: én lászló
"Ráadásul Isten mindenütt jelen van, akkor meg nem mondja nekem azt senki, még az Apcsel alapján se, hogy a templomban pont nincs ott."
Heheeej. :)
1. Nem írtam olyat, hogy a templomban nem lehet jelen Isten, azt írtam, hogy az ég és föld Ura nem kézzel csinált templomokban lakik, Szent Pál apostol szavaival. (Akiről mellesleg Róma második legnagyobb bazilikáját nevezték el, de ez nem tudom, miért jutott eszembe. :D)
[Nagyon-nagyon zárójeles megjegyzés, hogy az idézett igehelyen a "lakik" ige eredeti görög kifejezése a kata+oikeó összetételből jön létre, amiből a második az oikosz=ház szóból ered. Vagyis más, de szintén pontos fordításban: nem kézzel épített templomokban van az Ő háza.]
2. Pont amiatt, hogy Isten mindenütt jelen van/lehet, megtévesztő Isten házának nevezni a kézzel csinált templomokat, mert azt az érzetet kelti, mintha csak ott lehetne vele találkozni, de nemigen akarna kijönni onnan.
Még csak az sem igaz, hogy _elsősorban_ ott lehetne vele találkozni:
"1Kor 6:19 Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok?"
"Mert ti az élő Istennek temploma vagytok, amint az Isten mondotta: Lakozom bennök és közöttük járok; és leszek nékik Istenök, és ők én népem lesznek." (2Kor.6:16b)
Ne haragudj, ha megbántottalak a hitedben.
(Tp.)
Szerintem igaza van a kérdezőnek, egy templomnak mindig és mindenkinek nyitva kellene lennie. Ha máshova nem tudnak menni akkor a hajléktalanok is mehetnének oda. (persze ha nem rendetlenkednek) Jézus ha látná ezt biztos nem zavarná ki őket.
A másik hogy a katolikus, ortodox és egyéb templomokban ahol nem tagadták meg a szentségeket az Oltáriszentségben valóságosan jelen van Jézus. Ezért az ilyen templom valóban Isten háza, hasonlóan a Salamon féle régi zsidó Jeruzsálemi templomhoz.
Írta valaki, hogy ha imádkozni, vagy egy padra leülni, biztos nem kell fizetni...
Hülyeség -.- ... Ott állt az ajtóban egy nagydarab ember,és magyarul " tartotta a markát" ( nem szó szerint)
Ezt hívják EGYHÁZNAK!!! tele vannak pénzel, szerintem még a bőrük alatt is pénz van... persze, ahol tényleg foglalkoznak az emberrel, és ahol mindig az igazat mondják, és ami ingyen van... na ezt hívják keresztény gyülekezetnek :)
Miért csinálják? azért h több pénzük legyen! nem költenek belőle semmit se. max több bálványt állítanak belőle pl: mária szobra meg aranyból Jézus szobra stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!