Miben különbözik a hitgyülekezet a kereszténységtöl? Hisznek Jézusban?
A Hit Gyülekezete keresztény egyház, úgyhogy nem különbözik a kereszténységtől, hanem a kereszténységhez tartozónak tekinti magát. Igen, hisznek Jézusban, hiszik, hogy ő a Megváltó (Messiás), akiről az ószövetségi próféták jövendöltek. Hisznek istenfiúságában, az emberekért való kereszthalálában, a harmadnapon való feltámadásában. Általánosabban úgy lehetne a legkönnyebben összefoglalni, hogy evangéliumi keresztényeknek, illetve neopünkösdi irányzatnak tartják magukat, és legfontosabb alaptételük, hogy "a teljes Szentírás Istentől ihletett" (II.Timóteus 3,16.), ezért azt tartják, hogy a Biblia minden szava igaz.
Ha ennél bővebben is érdekel, nézd meg a hitvallásukat (elég hosszú): [link]
Hitgyülekezete válogatja.
Idetartoznak azok,akik nem tartoznak a keresztény egyház egyikéhez sem.Tehát nem katólikus,református,evangélikus.
Pl.Jehovisták és a rengeteg kis "szekta"
De, a hitgyüliben is van keresztelés, csak nem csecsemőkorban. Nagyobb gyerekeket és felnőtteket keresztelnek alámerítéssel. Nem ők az egyetlen ilyen, hanem pl a baptisták, pünkösdiek is, meg még sokan.
A hitgyüli egyes gyekorlatait lehet szeretni vagy nem, én nem szeretem, de attól még keresztények, m. hisznek Jézusban, a Szentháromságban és bár nem vagyok teolóus, így az apró részleteket nem tudom, de tudtommal nem tanítanak olyat, ami ellentétes lenne a Bibliával.
Megint én (az előző)
A hitgyülis ismerősödnél vmit félreérthettél, h. nem tartja magát kereszténynek. Ha belenézel egy Vidám Vasárnapba, hallhatod, h. ők is kereszténynek tartják magukat.
A zsidókért tényleg nagyon odavannak sokan, annyira, amennyire szerintem is túlzás. Szerintem ez egyfajta válaszreakció a sok történelmi kereszténynél tapasztalható antiszemitizmusra, ami egyértelműen Bibliaellenes, m. a zsidók Isten választott népe, gyűlölködni meg ezen felül sem szabad. Az a fajta kritika nélküli olvadozás viszont, ami egyes hitgyüliseknél megfigyelhető, tényleg elég visszataszító.
Hogy lehet az, hogy a közvélemény által elfogadottan a legtöbb magát kereszténynek valló csoportot általában jelentős kritika nélkül kereszténynek hiszik az emberek?
Pedig a tanításaikban sokszor homlokegyenest ellentétes nézeten vannak. Törvény szerű, hogy a bibliával is.
Mert azt hiszik az emberek, hogy kereszténynek lenni csak annyi, hogy valamilyen formában (MÉG EZ SEM EGYSÉGES) higgyenek Jézusban? Csak ennyi?
Feltehetted volna egy új kérdésben, de így kénytelen vagyok rá itt reagálni.
A "keresztény" és a "keresztyén" szó eredetije, latinul: Christianus. Ennek jelentése: krisztusi, Krisztushoz tartozó. Az Apostolok Cselekedetei szerint először Antiochiában nevezték Jézus Krisztus tanítványait "Christianus"-nak. (ApCs. 11:26.)
A magyarban azért él kétféle változatban, mert a katolikusok a keresztre utaló "keresztény" szót szerették jobban használni, a protestánsok pedig az eredetihez közelebb álló "keresztyén"-t. ("kresztyán" --> "kresztyén", a vegyes szórend elkerülése végett, és "keresztyén" a szó eleji mássalhangzó-torlódás elkerülése végett.)
A kereszténység lényege tehát, hogy az ember Krisztushoz hasonlóvá, krisztusivá váljon. Azt, hogy kicsoda Christianus, tehát ki Krisztushoz tartozó, krisztusi, csak maga Krisztus mondhatja meg, hogy az ő ítélete szerint valaki hasonlóvá vált-e őhozzá, vagy nem. Épp ezért szigorú értelemben véve nincsenek kollektíve keresztény felekezetek, egyházak, mert a fogalom csak egyes emberekre értelmezhető. Önmagában attól, hogy valaki katolikus, vagy református, vagy hitgyülis, még nem lesz keresztény, csak akkor, ha krisztusivá válik.
Lásd a következő igehelyeket:
Apcsel 16:31. Azok pedig mondának: Higyj az Úr Jézus Krisztusban, és idvezülsz mind te, mind a te házadnépe!
Róma 3:22. Istennek igazsága pedig a Jézus Krisztusban való hit által mindazokhoz és mindazoknak, a kik hisznek.
Gal 2: 16. Tudván azt, hogy az ember nem igazul meg a törvény cselekedeteiből, hanem a Jézus Krisztusban való hit által, mi is Krisztus Jézusban hittünk, hogy megigazuljunk a Krisztusban való hitből és nem a törvény cselekedeteiből; Mivel a törvény cselekedeteiből nem igazul meg egy test sem.
Gal. 2:20. Krisztussal együtt megfeszíttettem. Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus; a mely életet pedig most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, a ki szeretett engem és önmagát adta érettem.
János 3:16. Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!