Miért "lakik" a harang?
Templomok bemutatásánál szokták mondani, hogy "a toronyban két harang lakik..." ("két harang található" helyett)
Miért kell megszemélyesíteni egy tárgyat? Milyen eredete van ennek a hagyománynak?
A harangok nagy részének van neve, általában szentekről, egyházi személyekről nevezték el, így ezek már "többek", mint tárgyak.
Szerintem szép hagyomány így nevezni.
"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.
Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.
De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják."
IIMóz20:4-6
A harangokra a magyar nyelv hagyományaiban jellemző a megszemélyesítés. Például a harang "szól", a harang "hallgat", a harang "elnémul", a harang "Rómába megy". Minden harangnak más hangja van, akárcsak az embereknek.
Ez a kifejezés valószínűleg a közelmúltban alakult ki. A rádióban dolgozó Ágoston István úgy tájékoztatott, hogy egyik munkatársával együtt ókumlálták ki… Leleményes kifejezésük minden bizonnyal beépül a magyar köznyelvbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!