Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért "lakik" a harang?

Miért "lakik" a harang?

Figyelt kérdés

Templomok bemutatásánál szokták mondani, hogy "a toronyban két harang lakik..." ("két harang található" helyett)

Miért kell megszemélyesíteni egy tárgyat? Milyen eredete van ennek a hagyománynak?

2011. júl. 14. 17:47
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A harangok nagy részének van neve, általában szentekről, egyházi személyekről nevezték el, így ezek már "többek", mint tárgyak.

Szerintem szép hagyomány így nevezni.

2011. júl. 14. 17:56
 2/8 anonim ***** válasza:
0%

"Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak.

Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek.

De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják."

IIMóz20:4-6

2011. júl. 14. 21:31
 3/8 anonim ***** válasza:
65%
Jaj, istenem! Hogy már minden kérdésnél itt vagytok!
2011. júl. 14. 21:53
 4/8 anonim ***** válasza:
:) Kik azok a ti?
2011. júl. 14. 22:04
 5/8 anonim ***** válasza:
77%

A harangokra a magyar nyelv hagyományaiban jellemző a megszemélyesítés. Például a harang "szól", a harang "hallgat", a harang "elnémul", a harang "Rómába megy". Minden harangnak más hangja van, akárcsak az embereknek.

Ez a kifejezés valószínűleg a közelmúltban alakult ki. A rádióban dolgozó Ágoston István úgy tájékoztatott, hogy egyik munkatársával együtt ókumlálták ki… Leleményes kifejezésük minden bizonnyal beépül a magyar köznyelvbe.

[link]

2011. júl. 15. 19:56
 6/8 anonim ***** válasza:
65%
Ti, akik minden kérdésre egy bibliai idézettel álltok elő. Magyar hagyomány azt mondani, hogy "lakik a harang", bálványimádáshoz semmi köze sincs.
2011. júl. 15. 21:24
 7/8 A kérdező kommentje:
Újkeletű hagyoomány ez, mint az egyik válaszadó írta. Mondjuk egy kicsit erőltetett, de ha valakinek bejön, hát legyen.
2011. júl. 20. 13:19
 8/8 anonim ***** válasza:
65%
Ez már egy beteges dolog, ha egy ember azt mondja arra, hogy a "harang lakik", hogy bálványimádás. A református, unitárius, ortodox, katolikus, baptista és ne soroljam tovább, egyházakban is megjelennek a harangok, amelyek hívogatják a híveket, elsíratják a halottakat és eloszlatják a felhőket.....
2011. júl. 21. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!