Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Van kapcsolat az Istenben...

Van kapcsolat az Istenben való hit és a műveltség szintje között?

Figyelt kérdés

Olvastam pár oldalon, hogy egyesek szerint a vallásos ember gyenge és tudatlan, ezért szüksége van egy feljebb való "erőre", ami vezérli. Más irányból megközelítve a hitetlen embert is sokan tudatlannak hiszik, mert nem veszi a fáradtságot, hogy a Bibliát és a vallást tanulmányozza és az Egyház törvényei szerint éljen.

Van összefüggés? Pl. ki lehet mutatni, hogy az egyetemi oktatók nagy része hisz-e Istenben vagy sem?

2009. márc. 25. 15:09
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
31%
Én csak tapasztalatból mondom, mert nem ismerek semmi ilyen statisztikát. De én úgy veszem észre, hogy elég műveletlen, tanulatlan, de nagy egóval megáldott, másokkal nem törődő emberek a keresztények.
2009. márc. 25. 15:20
 2/14 A kérdező kommentje:
Az egyetem alatt pl. úgy vettem észre, hogy a tanáraim nagy része nem volt vallásos és most azon kezdtem filózni, hogy van-e összefüggés.
2009. márc. 25. 15:27
 3/14 anonim ***** válasza:
Nem feltétlenül. Művelt, Nobel-díjas emberek között is vannak vallásosak, amennyire tudom... és még az amúgy műveletlenek, de józan paraszti ésszel azért megáldottak is könnyen kiszúrhatják a vallási önellentmondásokat.
2009. márc. 25. 15:44
 4/14 anonim ***** válasza:
Ha valaki Isten hívő, még nem feltétlenül keresztény.
2009. márc. 25. 17:49
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
azt hiszem láttam valahol egy statisztikát erről és a vallásos, hívő emberek között sokkal kisebb számban vannak jelen a magasan iskolázott, tanult emberek, míg a nem hívők között sokkal több az iskolázott, értelmiségi... én ezt azzal magyaráznám egyrészt, amit te is leírtál a kérdésedben, valamint azzal, hogy aki vággya a tudást és művelt ember, annak már van esze arra, hogy kételkedjen, hogy ne higyjen el mindent, amit mások mondanak, hanem saját maga gondolkodjon el egy adott kérdésen és a lehetséges magyarázatokon. Míg az egyszerű emberek nem kérdeznek és nem elmélkednek, hanem egyszerűen követik azokat az embereket, akik reményt adhatnak nekik, mint például a papokat, akik lelki békét és halál utáni mennybejutást ígérnek. Kb olyan ez, mint a politika...a hiszékenyek azt követik, aki minél többet és jobbat ígér...akik gondolkodnak, azok látnak összefüggéseket és látják a temérdek hazugság mögött azt, amit meg is lehet valósítani,és biztosra lehet ígérni az adott helyzetben. És azt is tudják, hogy sem a politikusok,sem a papok, sőt saját maguk sem tudhatják mi is az igazság(pl Istenről vagy a halálról) és hogy mit tartogat a jövő... ezért nem hisznek és ezért kételkednek mindenben...
2009. márc. 25. 17:58
 6/14 A kérdező kommentje:
Tehát a művelt ember legyen szkeptikus?
2009. márc. 25. 18:45
 7/14 anonim ***** válasza:

van kapcsssolat igen a müveltség legalso szintjén legfeljebb de ott se sok

de menj be egy templomba és kérdezd meg az ott lévőket hogy hány elemi iskolájuk van meg talán az öt meg van egy néhánynak de 8 ált. már nem soknak ez tuti

2009. márc. 25. 19:06
 8/14 anonim ***** válasza:

Van kapcsolat, de nem teljesen meghatározott.

A FIATALOK között már sokkal egyértelműbb: minél műveltebb valaki - annál kevésbé hívő.

A kérdezőnek azonban azt mondom, hogy ha már egyszer van egy hite - akkor ne vesse el csak azért, hogy műveltebbnek tűnjön!

Gondolkozzon, a hitén és a világon - és, ha képes rá, akkor eredménye is lesz.

2009. márc. 26. 01:37
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
a kérdésedre a válasz, igen... egy művelt ember legyen szkeptikus... mert minden tudományos áttörés és felfedezés a tudós/kutató szkepticizmusából indul ki...ha nem fogalmazódna meg benne a "miért?" vagy "Hogyan?" vagy a "tényleg így van e" kérdés, akkor nem kezdene el kutatni és tanulmányokat folytatni... a fejlődésünk is a szkeptikusokra vezethető vissza...nélkülük talán még mindig a középkori világban élnénk egy korong alakú földön :)
2009. márc. 26. 09:58
 10/14 anonim ***** válasza:

Mit neveztek ti műveltnek?

Aki kívülről vágja az összes tudományos tételt?

Ez nem derült csak ki a hozzászólásokból. Azért mert valaki hisz Istenben, tök mindegy melyik vallás istenében, nem zárja ki azt, hogy művelt legyen.

A műveltséghez lég sok minden hozzátartozik szerintem. Egy dolog lehetne az is, hogy nem helyezed magad mindenkinek fölébe, csak azért, mert te művelt és okos vagy.

2009. márc. 26. 12:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!