Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Romániában csak a románok...

Romániában csak a románok ortodoxok, vagy vannak magyar ortodoxok is?

Figyelt kérdés
2011. jún. 19. 12:51
 1/10 anonim válasza:
100%

Történelmileg a románok ortodoxok, vagy görög katolikusok. A magyarok reformátusok. A szászok evangélikusok. A székelyek katolikusok.

Namost mivel főleg a városokban igen erős a keveredés, ezért vegyesházasságokban, vagy elrománosodás révén simán lehet, hogy magyarok is áttérnek.

2011. jún. 19. 13:09
 2/10 anonim ***** válasza:
60%
Plusz zajlik az ún. "hagymakupolás honfoglalás" is, aminek keretében színmagyar településekre, vagy legalábbis olyan településekre, ahol egy ortodox sem él, ortodox templomokat, kolostorokat építenek állami pénzből. Gondolom ennek is van befolyása a helyiek hitéletére.
2011. jún. 19. 13:34
 3/10 anonim ***** válasza:
51%

Igen, vannak, tudtommal nem sokan. Van misszió, linkek:

[link]

[link]

ma 13:34-asnak: Bárcsak a "hagymakupolás mozgalom" gyorsabb lenne !

2011. jún. 19. 15:41
 4/10 anonim ***** válasza:
62%
Miért akarod, hogy gyorsabb legyen?
2011. jún. 19. 16:06
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert a nyugati kereszténység gyorsuló hitehagyásával szemben a kelet megőrizte a mai napig az eredeti ősi igaz hitet.
2011. jún. 19. 21:36
 6/10 anonim ***** válasza:
51%

A vallásos meggyőződés egy dolog. De ez messze nem a vallásról szól. Ez színtiszta nacionalizmus. Az ortodox egyház Romániában ugye román nyelvű. És ha már rákényszeríted a nemzetiségeidet, hogy a hitéletüket is a te nyelveden éljék, az már egy igen nagy lépés az asszimiláció felé.

Szerintem a román állam magasról tesz rá, hogy ki milyen vallású. Azért támogatják az ortodox templomok építését, mert az román és azon keresztül lehet nyomatni a román nemzeti érzületet. Az egy cseppet sem érdekli őket, hogy az adott faluban egy ortodox sincs. Mondjuk különösebben azt sem tudom, hogy akkor ki jár oda abba a templomba. Vagy csak azért húzzák fel, hogy ott rohadjon szét?

Ne is haragudj, de ez provokáció és nyílt agresszió. Milyen alapon mondod te meg, hogy kinek miben kéne hinnie? Had döntse már el ő maga! Az pedig, hogy a szomszédjába építesz egy csiri-csáré templomot, nyilt provokáció.

2011. jún. 19. 21:47
 7/10 anonim ***** válasza:
81%

mai 21:47-asnak: enyje-bejnye "provokációval és nyílt agresszióval" vádolni...nana.. nagyon tévedsz! Belinkeltem a romániai magyar misszió weblapját, biztosan nem olvastad, ez azt jelenti hogy az istentisztelet magyar nyelvű!! Érted: magyar nyelvű! Le van minden magyarra fordítva már évtizedek óta, csak használniuk kell!

"Milyen alapon mondod te meg, hogy kinek miben kéne hinnie?"-miért ne mondhatnám el a véleményem arról hogy Krisztusban kell hinni és nem a hitehagyó római pápa sztárságában és a többi eretnekségben ??

Asszimiláció kérdését nem helyezheted az üdvösség fölé !

Az ottani híveknek kell elérniük, hogy legyen magyar nyelven IS liturgia az újonnan épített templomokban.

2011. jún. 19. 22:09
 8/10 anonim ***** válasza:
68%

"miért ne mondhatnám el a véleményem arról hogy Krisztusban kell hinni és nem a hitehagyó római pápa sztárságában és a többi eretnekségben ??"

Ezt így pl. itt elmondhatod. De nem csöngethetsz be valakihez naponta, hogy "térj meg, vagy a pokolra jutsz!" és nem építtethetsz indok nélkül a szomszédjába egy a bazinagy templomot csak azért, hogy megtérítsd.

A jog nem tiltja, de attól még rettentő nagy indiszkréció.

2011. jún. 19. 22:17
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
én nem ismerek senki magyar ortodoxot! sőt, vegyes házasságban élek, férjem ortodox volt, én református. mivel nem voltam hajlandó ortodox templomban, románul megesküdni vele, ő vállalta hogy katolikus lesz (mert az ő falujában csak katolikusoknál kétnyelvű a mise) és én maradtam református, bár nincs lehetőségem istentiszteletre járni itt. kerülöm az ortodox egyházat, nem tartom tiszta vallásnak. a katolikust is csak azért fogadom el, mert magyarul is van.
2012. jan. 21. 23:32
 10/10 anonim ***** válasza:
Román ortodoxok vannak. Én nem is tudnám megszokni a magyar ortodoxt. Meg románul tudom felelni hogy Ție doamne vagy Doamne miluiește de magyarul nem értenek mit kell felelni. Mert Romániában élek és ezt szoktuk meg hogy ha elmegyünk egy ortodox templomba akkor így felelünk.
2021. júl. 13. 03:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!