Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mitől lesz valaki keresztény?

Mitől lesz valaki keresztény?

Figyelt kérdés
Akkor is keresztény valaki, ha szokásból meg van keresztelve, de valójában nem foglalkozik a hittel,nem érdekli a dolog, még csak nem is nagyon hisz?
2011. máj. 18. 15:55
 1/10 valakiakitnemismersz ***** válasza:
Engem baba koromban kereszteltek meg görög katolikus vagyok anyám kérésére 4.-es koromig minden vasárnap templomba mentem hittanra mindenre elsőáldozásom is volt. Utána meg mondtam anyámnak hogy nekem nincs istenem nem hiszek és eddig is csak azért jártam templomba mert nem akartam megsérteni szóval én nem vallom magam kereszténynek mert szerintem ahhoz mégis kell egy kis hit ami bennem nem található meg.
2011. máj. 18. 16:04
 2/10 anonim ***** válasza:
0%

Én az vagyok,de nem hívő,de hiszek.És azt gongolom ,hogy a hit nem szükséges egy kereszténynek ahoz,hogy keresztény legyen.A keresztelkedés fontos,mert az adja a vallásbéli hovatartozást méghacsak közösség sziten is (azaz nemlesz idegen egy templomban).

Az első válaszoló is keresztény szerintem,és abban hisz,hogy nem hisz.

2011. máj. 18. 16:45
 3/10 A kérdező kommentje:

De a vallásszabadság értelmében mindenki olyan vallású, amilyennek tartja magát, tehát a keresztelés mit sem számít, ha valaki mondjuk buddhista kar lenni, hisz a jog a vallás felett áll. Meg ugye aki nem hisz a kereszténységben, az nem szentségnek tartja a keresztelést, csupán egy kanál víznek...

És amennyire én tudom, egyházi szempontból meg elvárás, hogy aki keresztény, az kövesse Krisztus útját. S főleg, hogy lehet keresztény az, aki nem is hisz benne, ha a vallás épp a hitről szól?

Tehát, logikám szerint csupán az lehet igazi keresztény, aki nemcsak megkeresztelkedik, de annak vallja magát és követi is Krisztust...

2011. máj. 18. 16:53
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Ha keresed Istent félő, hogy egyházat fogsz találni.

Ha jobban szereted az egyházadat, mint Istent, vallást fogsz találni.

Ha megtaláltad a vallásodat, önmagadat találtad meg.

Ha megtaláltad önmagadat, távolabb kerűltél Isten keresésétől, mint azelőtt bármikor.

2011. máj. 18. 16:55
 5/10 valakiakitnemismersz ***** válasza:
Én már elég közel kerültem magamhoz meg a saját személyi istenemhez vagyis magamhoz :)
2011. máj. 18. 16:58
 6/10 valakiakitnemismersz ***** válasza:
Ahogy a válaszoló mondja nekem az a kis víz amit rám öntött a pap nem számít nem ellenkezhettem szóval akaratom ellenére volt.
2011. máj. 18. 16:59
 7/10 Tyler913 ***** válasza:
Szerintem az szamit keresztyennek,aki elfogadja Krisztust megvaltonak,majd elfogadja ennek lathato jelet,a keresztseg formajaban.Ennyi.
2011. máj. 18. 17:05
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Aki hisz és (ennek következtében) megkeresztelkedik,az üdvözül,aki pedig nem hisz,az elkárhozik. Az Igazság mellett pedig élete végéig kitart. Kérded mi az üdvözítő hit? Róma 10,9.:"Mert ha a száddal megvallod az Urat,Jézus Krisztust,szívedben pedig hiszed,hogy az Isten föltámasztotta Őt a halottak közül,meg fogsz menekülni." Nincs hit megvallás nélkül. Mindenki abban hisz,ami kijön a száján,mert az a szívéből származik. Az ítéletkor a beszédedből fognak igaznak,vagy hazugnak nyílvánitani. Egy példa az

apcselből 8,36-37.:"Mikor pedig menének az úton,jutának egy vízhez;és monda a komornyik: Imhol a víz,mi gátol hogy megkeresztelkedjem? Filep pedig monda: Ha TELJES SZÍVBŐL HISZEL,MEGLEHET. Az pedig felelvén monda: Hiszem,hogy a Jézus Krisztus,az Isten Fia..." Ha nem születtél még újra a Szellemtől,akkor kételkedtél a szívedben,és csak vallásoskodsz,sajnos azt kell mondjam,hogy a pokol felé tartassz. ÉnLászló jól leírta,de csak azok értik meg,akik újjászülettek. Ha megkereszteltek már,de nem a szellemed,hanem a tested cselekedeteit követed,akkor ellenségeskedsz Isten ellen,mert a test az Isten törvényének nem engedelmeskedik. Akik pedig testben vannak,nem lehetnek kedvesek Isten elött. A keresztény ember megfeszíti a testi természetét indulataival és kívánságaival együtt. Ennek első lépése a vízkeresztség. ( víz.alá.merülés )

2011. máj. 18. 18:28
 9/10 anonim ***** válasza:

Üdv.

Bibliai mércével mérve az embernek 3 alapvető lépést kell megtennie a kereszténnyé váláshoz.

Az első lépés, hogy hisz a názáreti Jézus Krisztusban (a hit Isten igéjének a hallásából származik), és a názáreti Jézus Krisztust személyes megváltójának fogadja el, elfordul a régi életétől, és elhatározza, hogy eztán Isten igéjének az útmutatása szerint fog élni. Ez az első lépés, ezt nevezi a Biblia megtérésnek.

A második lépés, hogy aki megtért, az felnőttkeresztségben részesüljön. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy felnőttkeresztségről van szó, a Bibliában egy csecsemőt sem kereszteltek meg. Ráadásul a bibliai és ősi zsidó kultúrából, tisztálkodási szokásokból következtethetünk, hogy nem elégséges lelocsolni az illető homlokát szenteltvízzel, mint ahogyan azt bizonyos egyházakban alkalmazzák, hanem teljes vízalámerítkezésre van szükség. Ekkor - tehát a felnőttkeresztségkor, ami egyben teljes vízalámerítkezés - történik meg az újjászületés, amiről a názáreti Jézus Krisztus úgy beszélt, hogy ha valaki újjá nem születik víztől és Szent Szellemtől, lehetetlen, hogy Isten országába bekerüljön. A második lépés tehát a bemerítkezés, felnőtt korban, önálló bibliai hittel, nem elégséges a szülő, keresztszülő hite.

A harmadik lépés - ha az első kettő megvan - a Szent Szellem keresztség, ami egy szellemi, láthatatlan esemény. Ekkor nincs szükség vízre, mert maga a názáreti Jézus Krisztus meríti be a hívőt hit által Szent Szellembe, ahogy keresztelő János mondta: "Én ugyan vízzel keresztellek titeket megtérésre, de aki utánam jő, erősebb nálamnál, akinek saruját hordozni sem vagyok méltó; ő Szent Lélekkel és tűzzel keresztel majd titeket."

Ez a három alapvető lépés szükséges ahhoz, hogy valaki keresztény emberré váljon. A kereszténység viszont nem egy felhúzott köntös, nem merül ki csupán az alapvető lépésekben, hanem egy életforma, amit nagyon fontos napi szinten megélni, gyakorolni. Fontos megismerni Isten igéjét, személyes közösséget ápolni Istennel az igén és imádkozáson keresztül, illetve olyan közösséghez tartozni, amelyik Isten igéjét követi, és keresztény alapelvek szerint szerveződik. Azaz fontos egyháztagnak lenni, nem lehet a keresztény életvitelt hosszútávon önállóan, egyházhoz tartozás nélkül megélni. Az viszont mindenképp fontos, hogy ne olyan közösséghez tartozzon a keresztény, ahol önmagukat csupán kereszténynek valló emberek vannak (azaz színleg keresztények, vallásosak), hanem olyan közösséghez, ahol ténylegesen Isten igéje szerint élnek az emberek, Isten igéjét élő és ható módon prédikálják, tanítják, és az egyháztagokat a Krisztusi szeretet motiválja.

Remélem tudtam segíteni!

God bless!

2011. máj. 18. 19:16
 10/10 anonim ***** válasza:
aki megtér. a keresztény szó krisztusit jelent. olyan mint Krisztus, ráhasonlító, mert Őt követi.
2011. máj. 18. 19:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!