Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Aki már bérmálkozott egyszer,...

Aki már bérmálkozott egyszer, és református lett, az konfirmálhat még?

Figyelt kérdés
2011. márc. 27. 19:58
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
wtf?! :O
2011. márc. 27. 22:04
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Ejj, hogy verjek a zsoltárba.
2011. márc. 27. 22:39
 3/10 anonim ***** válasza:

Mit jelent, hogy református lett az a valaki? Hivatalosan névjegyzékbe vette a Magyar Református Egyház és egy konkrét gyülekezet?

Vagy csak simán ref. istentiszteletekre jár, és katolikus templomba többet nem?

És úrvacsorázott-e már? Ha igen, hogyhogy, ha nem, akkor azért nem, mert nem konfirmált?

A bérmálás és a konfirmálás valamelyest hasonlóak jellegükben, de alapvetően két egymástól teljesen eltérő dolog.

További kifejtés alapján talán tudok még bővebben is válaszolni. :)

És ha Rád vonatkozik, kedves Kérdező, akkor egyes szám második személyben is könnyebb lesz majd nyilatkozni. :)

2011. márc. 28. 00:51
 4/10 anonim ***** válasza:

Szia!

A válasz: természetesen. Bármelyik egyházhoz szeretnél csatlakozni, akkor ahhoz, hogy annak teljes jogú tagja légy szükséges az, hogy vallást tegyél a te hitedről a gyülekezet előtt. Ez a konfirmáció (megerősítés) lényege. Ha ezt megteszed, akkor vállalhatsz tisztséget a gyülekezetben, lehetsz akár prezsbiter, vagy bármilyen szolgáló.

Üdv. Péter

2011. márc. 28. 08:25
 5/10 anonim válasza:

Off: bár nem a kérdező vagyok, de engem is érdekelne a dolog.

Katolikus vagyok papíron, bérmálkoztam is, de nem járok katolikus templomba és nem is szeretnék a katolikus egyházhoz tartozni "papíron" sem. Református templomban volt az esküvőnk, férjem református, a fiam is ott lett keresztelve.

Szeretnék én is a református felekezethez tartozni, természetesen vállalnám az ezzel járó kötelezettségeket is.

Én is várnám hozzáértők válaszát :)

Ui: szoktunk református istentiszteletre járni, csak most egy pici meg egy pocakban lakó még kisebb mellett nem egyszerű...

2011. márc. 28. 08:56
 6/10 anonim ***** válasza:
Akkor lesz valaki egy református gyülekezet tagja, ha konfirmált (azaz megvallotta hitét), eljár az alkalmakra és részt vállal a gyülekezet anyagi terheiben. Ha szeretnél valamelyik református gyülekezethez tartozni, járj el az alkalmaikra, és beszélj a lelkésszel erről. Ő biztosan el fogja mondani, hogy hogy működik a felnőtt konfirmáció a gyülekezetben.
2011. márc. 28. 23:10
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha nem konfirmált, nem lett református. :-)))

Ahhoz, hogy reformátussá váljon, nemcsak konfirmálhat, hanem konfirmálnia KELL. A konfirmálás az első nyilvános vallástétel az illető keresztyén hitéről és református vallásáról. Konfirmáció nélkül nem vehető Úrvacsora (bár ezt nem ellenőrzik, ha beállsz, de elvileg nem szabadna vennie), nem adják össze az illetőt református szertartás szerint és nem keresztelik meg a gyermekeit.

2016. júl. 28. 13:57
 8/10 anonim válasza:
Szerencsére minket összeadtak úgy, hogy csak a férjem református. Mindkét gyermekünket református templomban kereszteltettük. Papiron én katolikus vagyok, férjem református.
2016. júl. 30. 10:12
 9/10 anonim ***** válasza:

Mi nem követeljük meg református közösségünkben az úrvacsora vétel,vagy házasságkötés,keresztelés feltételeként a konfirmációt,de örömmel vesszük,ha azt szeretné tenni valaki.

Az Úrvacsora-mint nevében is szerepel-az Úré,s azt megvonni embernek nincs joga.

Isten áldását akarjuk minden házasságra,függetlenül a házasulandók hitétől,ami Istentől való.

A keresztelés a megkeresztelt hite vallomása nélkül annyi,mintha vízipisztollyal lefröcsöltek volna valakit a strandon.

2017. júl. 17. 19:57
 10/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Én római katolikusnak keresztelkedtem, aztán volt bérmálkozás is.

Jó ideje református közösségbe járok.

Egy ideje a református közösségbe fizetem az egyházi hozzájárulást is, mivel már itt vagyok otthon, közösség tekintetében.

A lelkipásztor mondta, hogy annak ellenére, hogy nem konfirmáltam, járulhatok Úrvacsorához is, hiszen a Királyi Asztal nem az övé, nem ő és nem egy földi szervezet döntheti el, hogy ki járulhat oda, hanem azt az egyénnek kell tudnia, hogy felkészült-e, készen áll-e rá. Arra indítja-e a Szentlélek. A szívek vizsgálója az Úr, így ha valaki felkészületlenül járul oda (és ez nem a konfirmálás meglétét/hiányát jelenti), azt is az egyénnek kell "rendeznie" az Úrral.

Én egyelőre nem tartom lényegesnek, hogy "papírom" legyen a konfirmálásról. Számomra az a fontos, hogy találtam egy olyan közösséget, ahol Krisztust hirdetik, ahol az Ige szól. A közösség teljesen befogadott, közösségben vagyunk egymással.

2018. febr. 25. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!