A Református és az Evangélikus Egyházban mennyi az egyházi adó (hozzájárulás)?
Én református vagyok, és nálunk nem egyházi adó van, hanem egyházfenntartói járulék.Csak ajánlott összeg van, semmi nem kötelező.Nálunk az aktív kereső egyháztagok számára az ajánlott összeg havi 2500,- Ft, a nyugdíjasok számára havi 1000,- Ft, a tanulók számára havi 500,- Ft. Van, aki ennél többet, jóval többet, vagy kevesebbet, esetleg csak jelképes összeget fizet.S mindenki csak önkéntesen. Vannak néhányan, akik a jövedelmük tizedét befizetik, de szó sincs kötelező tizedfizetésről.
20 éve- amikor járni kezdtem a gyülekezetbe- még a fizetésünk 1%-a volt az ajánlott havi összeg. Van, aki azóta is ezt tartja, de ugye ez eltérő, hiszen sokan eltérő nagyságú fizetésből élnek.
Szia!
A református és evangélikus egyházaknak igazából nincs szüksége egyházi adóra, hozzájárulásra, mert sok-sok millió forintot kapnak az államtól hitéleti támogatás és egyéb jogcímeken.
Az egy más kérdés, hogy ezek a pénzek a gyülekezeti szintekre - ahol az effektív hitélet folyik - sajnos nem jutnak el, így a gyülekezetek kénytelenek hozzájárulást kérni a tagoktól a költségeikre.
Én többek között ezért is hagytam ott a református egyházat és kerestem egy olyan közösséget, amelyik önfentartó, az államtól nem kér és nem fogad el sem hitéleti sem egyéb támogatást. Nálunk a közösséget a tagok adományai tartják fent, ami jóval meghaladja a kereseteink 10%-át...
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!