Buffalorage kérdése:
Létezik olyan, hogy indián vallás?
Figyelt kérdés
Tudom, hogy létezik a sámánizmus, de ez is ebbe a kategóriába tartozik? Van erről valamilyen szakirodalom? Esetleg az ünnepeikről is írhatna valaki (pl: naptánc). :D2011. jan. 14. 21:43
11/15 A kérdező kommentje:
Látom sikerült teleoff-olni a kérdést, de nem baj még bizakodó vagyok -.-" (a kérdésre még mindig nem kaptam választ)
2011. jan. 18. 20:38
12/15 anonim válasza:
18:24
És az aztán a nyelvtani-szociológiai képesség, hogy Úrnak nevezed azt, akinek nincs neme :)
13/15 anonim válasza:
Minden észak-amerikai indián törzs megünnepelte/ünnepli a téli napfordulót vagy pl. az apacsok Wachondachot vagy Wakhantanka-t ünneplik.
ezen a linken pedig megnézheted, hogy melyik törzs mit ünnepel az év egy adott napján.
Remélem segíthettem.
15/15 anonim válasza:
Ma az egész amerikai kontinensen él kb 45 millió indián. Egyébként különböznek egymástól az északi és déli hitvilágok. Az északiaknál nagyjából hasonló animista, totemizmus van, délen már vannak konkrét istenek, ez függ a törzstől is. Az azték és maja istenek mások, mint pl. az "inka" istenek. Azt meg ne feledjük el, hogy ma is léteznek maja indiánok, ahogyan vannak nahuatl indiánok is (hadjani aztékok leszármazottai) és kecsuák is (inka birodalom vezető törzse) és még egy rakás más törzs is van. Egyébként ezek a vallások még mindig léteznek, a nemzeti érzelemmel együtt ébrednek fel, ami megmaradt belőle, próbálják rekonstruálni. Pl. Peruban (vagy Chiláben, pontosan nem melékszem már), a lakosság jelentős része (talán a fele is), hisz az ősi isteneiben. Azért ez nem 10 ember. SZóval az, hogy egy erőszakos hatalom és ennek az erőszakos vallása (keresztényxség) rátelepedett szerencsétlenekre, elvette, megtaposta, kifacsarta az ő világukat, még nem ok arra, hogy a fenti hozzászólók azt hangoztassák, hogy "ugyan ez a hit már nem létezik, meg ha kevesen vannak nem számottevő a létezése". Tévedés. Amíg csak egy ember is hisz ezekben a régi dolgokban, addig az a vallás létezik, lélegzik, a kereszténység nagy bosszúságára. Én remélem, hogy ezek a népek visszatalálnak a gyökereikhez és megszabadulnak az erőszakos keresztes agybilincstől. Ahogyan a déli testvéreik is. No nyilván nem a szívkitépős, véráldozatos dologra gondolok, mert ma már az nyilván nem releváns, de pl. anno tulai kultuszban szinten léptek és nem az ember szívét tépkedték ki, hanem rovarokat, virágokat, ételt, italt áldoztak. A mai világ globális erkölcsrendszeréhez mérve ez egy tökéletes kiindulási alap, hogy tiszteljék az isteneiket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!