Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Miatyánkban melyik a helyes...

A Miatyánkban melyik a helyes a "ne végy" vagy a "ne hagyj"?

Figyelt kérdés
Azért kérdem, mert kb. úgy 10 éve emlékszem, hogy a pap, aki akkor misét tartott a templomban (római katolikus templom), akkor azt mondta, hogy mostantól kezdve a "ne hagyj"-ot fogjuk imádkozni a pápa üzenete alapján. És jól meg is magyarázta, hogy mivel a kísértésbe az ördög visz, ezért nem helyes a "ne végy". És én bennem ez annyira megmaradt és én ezzel annyira egyet értettem, hogy azóta is csak így tudom mondani. A baj pedig az, hogy a templomban egy ideig így imádkozták, de utána visszatértek a "ne végy"-re és azóta se soha többet nem beszélt senki erről. Ha esetleg valaki tud erről akkor írjon. Köszönöm!
2011. jan. 12. 17:22
 1/7 anonim ***** válasza:
Nem vagyok vallásos, így pusztán nyelvészeti szempontból tudom a kérdést megközelíteni, remélem, helyes. Tehát a végy a vigyélnek egy régies alakja, azaz ne vigyél minket kísértésbe, nem tudom, ez miért nem jó. A ne hagyj után meg kell változtatni a kísértésbe 'be' ragját is 'ben'-re, azaz ne hagyj minket kísértésben. Remélem, ezt is mondta a pap, és valóban helyesen imádkoztok.
2011. jan. 12. 17:40
 2/7 anonim ***** válasza:
Ne vígy minket a kísértésbe mert tiéd az ország a hatalom és a dicsőség, mindörökké ámen!
2011. jan. 12. 17:54
 3/7 anonim ***** válasza:
67%

Szia!

Hivatalosan "ne vígy minket kísértésbe".

A görög szövegben szereplő εἰσενέγκῃς szó jelentése: vigyél be, bevinni.

Üdv. Péter

2011. jan. 12. 18:12
 4/7 A kérdező kommentje:
És erről a módosításról tud valaki rajtam kívül, hogy volt egyáltalán ilyen? Vagy csak álmodtam? Mondjuk azt biztosan nem, mert még anyukám is emlékszik rá. Sajnos arra pontosan nem emlékszem, hogy mikor volt, de úgy legalább 10 éve azt hiszem.
2011. jan. 12. 18:30
 5/7 anonim ***** válasza:
úgy tudom néhány gyülekezet szokta használni az "adj erőt" is
2011. jan. 25. 21:09
 6/7 anonim ***** válasza:
Még nem hallottam ezt hogy "ne hagyj". Én úgy szoktam mondani, hogy "ne vígy minket kísértésbe".
2011. jan. 25. 22:07
 7/7 anonim ***** válasza:
Szerintem a "ne hagyj" a helyes. Én így szoktam imádkozni. A spanyolok pedig így mondják: "ne tégy minket kísértésbe". Ha valaki hívő ember, akkor könnyen belátja, hogy a "ne hagyj" miért jobb. Isten, aki maga a szeretet, nem vihet minket kísértésbe, azt csak a gonosz lélek teszi. Így már érthetőbb?
2011. ápr. 4. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!