Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy Római Katolikus, és...

Egy Római Katolikus, és valóban hívő ember elmehet katonának?

Figyelt kérdés

A 2. Vatikáni zsinatban az erre vonatkozó rész szerintem bizonyos részeken nem egyértelmű.De valahogy azt a következtetést vontam le,hogy ha a békét akarom fenntartani,akár fegyverek árán is,és csakis igaz ügy érdekében segíteni akarok,és csakis akkor teljesen helyénvaló ez az ambíció.

Példa erre Haiti.Ha most ott nem lennének katonák,kitörne a káosz. (már így is van,csak nagyobb lenne)

2010. dec. 29. 16:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Én erre meg akkor azt mondom, hogy gyilkos gyilkosa is gyilkos. Azért mert xy azt mondja, hogy látod ott szemben azt az embert na ő az ellenség öld meg, attól még az én szememben ez bűn, mert megölte kész, pont. Azért mert a "jó ügy érdekében" történt attól még valaki meghalt nem? És az egyik félnek ez jó a másiknak meg veszteség, de főleg a halott ember családjának tragédia. Szerintem azok a katolikusok, akik szajkózzák, hogy mennyi hívők és szeretet így meg megbocsájtás úgy, igenis baromi képmutatókká válnak, ha elmennek akárki nevében is öldökölni.
2011. jan. 5. 11:04
 12/18 anonim ***** válasza:

Sziasztok.

Nagyon logikusnak tűnik a megkövezéses példa, ám mindez Jézus megjelenésével eltűnik!

Keresztény ként Krisztust követjük, hiszen ez a szó valódi jelentése.

Jézus ezt mondja: Máté 5:43-48

Jézus egyik tanítvány pedig ezt:Jakab 4:12

Hát ki vagyok én, hogy megítéljek egy embert, sőt egy népet - háború esetén -, hogy pusztulásra méltó?

Ráadásul Jézus elég határozottan felszólít, hogy szeresem az ellenségemet is!

2011. jan. 5. 15:20
 13/18 anonim válasza:
lehet , csak szivből harcolj és ne nyereségványból és ne irénységből ggyűlöletből, más ártatlan embertársamat ha megvédem, sztem az a bűn ha cask tétlenül nézem mások szenvedését na az a bűn sztem , ileltve ezt feltettem pár papnak és szabad ártatlanok védelmére kellni ... de az a lényeg h előbb rád löjjenek és utána lőhetsz az már önvédelem.... de alapból a szándék számit sztem...
2011. jan. 13. 20:36
 14/18 anonim válasza:
de az a lényeg h másokon akarj segiteni, sztem akkor isten nem fog megbüntetni és elnyered az örök menyországot...imátkozz sokat..
2011. jan. 13. 20:40
 15/18 anonim válasza:
de az a lényeg h másokon akarj segiteni, sztem akkor isten nem fog megbüntetni ..
2011. jan. 13. 20:40
 16/18 anonim válasza:
de engem is érdekellne a téma..
2011. jan. 13. 20:47
 17/18 anonim ***** válasza:

Nos, kedves kérdező, én is megerősítenélek, de bizony a másik oldalról!

Azt hitted eddig, hogy egy igaz, tehát krisztusi szellemben gondolkozó és élő kereszténynek szabad ilyeneket művelnie?

Persze, ha csak szigorúan a katolikus teológia alapján akarod értelmezni a kérdést és a Biblia magyarázatára ügyet sem vetsz, akkor nincs mit tenni, irány Irak!

Itt találsz választ a kérdésedre:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..

No meg itt is:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..

A kérdető válaszolt jól. Ha netán nem a Biblia szerint érvelt, cáfold meg. De ne mindenféle csalafinta eszközökkel (tehát félreértelmezett és nem releváns példákkal), hanem konkrétan azokkal a bibliai részekkel, amikről szó van!

A 48% úriember mindenhova bemásolja a hosszú emberi filozófiáit, de akár egyetlen rövid bibliai gondolattal - amit Jézus mondott - meg lehet cáfolni:

"Keresztényi szempontból NEM LÉTEZIK "igazságos háború"

Miért? Keresztény = Krisztus követő

Mit mondott Krisztus? Úgy szeressétek egymást ahogy én szerettelek titeket. Ő háborúval fejezte ki szeretetét?"

2011. jan. 27. 05:06
 18/18 anonim ***** válasza:

"...lehet , csak szivből harcolj és ne nyereségványból és ne irénységből ggyűlöletből, más ártatlan embertársamat ha megvédem..."

Nagyos siralmas és tragikus ez az érvelés egy magát kereszténynek tartó embertől!

Miféle krisztusi szellem és miféle logika ez? Közelítsük meg a kérdést a józan logika oldaláról.

Ha élsz egy országban, akkor te csak azokat tartod hittársaidnak, akik veled egy nyelvet beszélnek, vagy akik ugyanazon ország állampolgárai? A Krisztus-követő szellem szerint ugye nem? A hittársaid általában a szomszéd országokban is élnek, igaz?

Na most akkor, ha neked azt a parancsot adja az állam, hogy bántsad, vagyis támadd meg a más nemzetiségű hittársaidat, vajon megteszed? Sokan kapásból azt mondanák, hogy NEM, vagy csak alapos okkal tennék. (Ez utóbbi gondolat már nem keresztényi, de most nem térek ki erre.)

Ha erre "nem" a válasz, akkor az állítólagos "keresztény" országok hívei, miért támadtak már az évszázadok során számtalanszor az ártatlan hittársaikra, akik ugyanolyan "keresztények" voltak, mint ők??? Vagyis egy nem régi, de élő példa szerint, a német "keresztények" miért támadták meg a lengyel "keresztényeket"? (Ugye nem kell senkinek elmagyarázni, hogy melyik háborúban?)

És a lengyel keresztények kik ellen kényszerültek védekezni? A saját hittársaik ellen? Hogy lehet ez?

Hogy lehet, hogy állítólag "Krisztus egyháza" EGYMÁS ELLEN HARCOL!

Emberi okoskodás szerint, a lengyelek csak "igazságos", védekező háborút vívtak. Ezzel lehet indokolni, hogy a saját országodban élő hittársaidat "meg kell védelmezned" - de kitől? A többi hittársadtól?

Most képzelj el egy másik szitut. Ha az én népem, egyházam tagjainak teszem azt, eszük ágában sincs engem, az én nemzetem megtámadni, mert ők valóban Krisztus szellemében óhajtanak élni, akkor nekem kell-e védekeznem ellenük? Nem kell.

Meg kell-e védenem a "saját" népem a más országban élő hittestvéreimtől valamiféle ördögi "igazságos háborúban"? Nem kell.

Voltak-e sokan, akik ebben a szellemben éltek? Igen, voltak! És mivel elmaradt a szomszéd ország hittestvérei részéről a támadás, így a másik (lengyel) oldalon nem kellett sem védekezniük, sem támadniuk ellenük.

Akik támadtak és védekeztek, vagyis akik háborúban álltak, azok kölcsönösen gyilkolták le egymást "Krisztus szellemében", de ettől még azok, akik nem tartoztak közéjük, ebből kimaradtak.

Joggal tehették? Keresztényként CSAK ehhez volt joguk!

Mert ugyanis nem az a kérdés, hogy "jogos-e, igazságos-e egy védekező háború", hanem az, hogy az életed és az imádatod kinek a tulajdona? Az országodé, hazádé, vagy Istené?

Ha a Krisztusi út arról szól, hogy a tanítványok a világ minden szegletében megtalálhatók és sok országban élnek - megfogadva Jézus parancsát, hogy "úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket", és ezzel valójában egy külön nemzetet alkotva a nemzetek felett -, akkor hogyan lehetséges, hogy a nemzeti gőgnek és elmebajos diktátorok őrjöngésének engedelmeskedve milliókat gyilkoljanak le a saját hittársaik közül???

2011. jan. 27. 19:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!