Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a Sabbath Salom és...

Mit jelent a Sabbath Salom és hogy kell ejteni?

Figyelt kérdés

És ha csak sima Sabbath?

Mikor mondják ezeket? Köszönöm.

És karácsony környékén milyen zsidó ünnep van és akkor mit mondanak egymásnak?

2010. dec. 19. 11:05
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A zsidó hitközséget nálunk hitközségnek, a tagok egymást hittestvérnek nevezik. Hétköznap sálom a megszokott köszönés, péntek este és szombaton sabbat sálom. A nem hívőktől és a más felekezethez tartozóktól nem várják el ezt a fajta köszönést, a nem hívők visszaköszönhetnek, vagy köszönhetnek napszaknak megfelelően.

Köszöntésekben: sálom (béke), viszonzásul aléchem sálom (reátok béke).A rabbikus irodalom a legnagyobb emberi erénynek magasztalja a békés szeretetet. A régen látott, vagy idegenből jött embereket a sálom aléchem (béke veletek) formulával köszöntik. A köszönésre úgy felelnek, hogy a szórendet megfordítják. A köszöntött tehát így mondja: aléchem sálom (reátok béke). Mindig így használják, többes számban, még akkor is, ha a köszönés csak egy embernek szól. Telefonon történő bejelentkezésnél a köszönés: Sálom, válasz Sálom, vagy a napszaknak megfelelően.

[link]

a sima Sabbath annyit jelent: szombat

Hanuka lesz náluk mostanában.

2010. dec. 19. 11:10
 2/6 anonim ***** válasza:
87%

békés szombatot

sábát sálom

nálunk akkor mondják,amikor péntek este a zsinagógából kifelemenet köszönünk egymásnak

14l

2010. dec. 19. 12:21
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Az izraeli vagyok

Mindket valaszolonak igaza van. Chanukaval kapcsolatban tennem hozza:

i.e 168-ban a gorogok (IV Antiochus) elfoglaltak Jeruzsalemet. A zsidok Yehuda Makkabi vezetesevel szabadsagharocot inditottak, es i.e 164-ben felszabaditottak Jeruzsalemet. A Makkabi-k egy vezeto csalad volt Izraelben, olyam, mintha magyarul azt mondanam, hogy a Rakocziak vagy a Hunyadiak, a veluk harcolo makkabeusok pedig a kurucokkal vonhatok parhuzamba. Ennek a gyozelemnek az unnepe a Chanuka.

Eddig ez tortenelem. Hogy a kovetkezo eset tortenelem-e vagy mese, azt dontse el ki-ki maga.

Teny, hogy a Jeruzsalemi Templomban mindig eg(ett) egy kis orokmecses. Ebben a mecsesben olajat egettek el, meghozza egy kulonleges technologiaval sajtolt, es nagyon pontosan eloirt modon tisztitott olajat. A tisztitas folyamata 8 napot vett (vesz) igenybe. A szent olajat kis korsokban tartottak, minden korso egy napra volt eleg.

Amikor felszabaditottak a Szentelyt, es meg akartak gyujtani az orokmecsest, akkor azonban kiderult, hogy a gorogok osszetortek a kis korsokat, es egyetlen korsot talaltak csak, ami szerencsere valahogy elgurult, es a gorogok nem vettek eszre. Meggyujtottak az olajat, de persze azonnal hozzalattak szent olaj keszitesehez is. Es ekkor tortent a csoda, hogy az egy korsonyi olaj 8 nagig egett, addig, amig az uj szent olaj elkeszult. Ezert nevezik Chanukat a feny unnepenek is. Es ennek emlekere gyujtanak 8 esten at gyertyat, minden este eggyel tobbet. (Ez a 8 agu gyertyatarto a "chanukia".)

Mit mondanak Chanukakor: Van egy koszontes a heberben "Hag szameach" (Az a-kon es az e-n vesszo van). Hag= unnep szameach = boldog, oromteli. A koszontes ertelme tehat: Oromteli unnepet.

A heber szo: urim = fenyeket jelent. A chanukai koszontes: hag urim szameach = oromteli fenyek unnepet.

2010. dec. 19. 13:03
 4/6 anonim ***** válasza:
2010. dec. 19. 19:43
 5/6 A kérdező kommentje:

*** Hálásan köszönöm a válaszokat!!! ***

Atyaúristen! Akkor már sejtem miért néztek rám múltkor olyan furcsán. Valaki megkérdezte, hogy zsidó vagyok-e. (Az akkori párom az volt.) Én pedig mondtam, hogy nem, görögök a (nagyon távoli) őseim. Ezentúl akkor a mondat második felét elfelejtem megemlíteni. :)

Utolsó, tudtam, hogy lesz aki belinkeli! Amikor rákerestem a szavakra az oldalon akkor is csak black sabbath -ot adott ki...

2010. dec. 19. 21:15
 6/6 anonim ***** válasza:
muszáj volt :D és rohadt jó zene :) utoló vtam
2010. dec. 20. 13:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!