Mi valójában a Shiva Lingam? Valóban a férfi és női egyesülést jelöli? Valóban szexuális jelentése, üzenete van? Vagy ez csak a nyugatiak félreértelmezése, félremagyarázása?
Ezt a kérdést azért írom ki, mert ugye a saiva hinduk Sívát a Shiva Lingam alakjában imádják.
Ugyanakkor többféle értelmezése is van a Shiva Lingamnak:
1. A Lingam a férfi n.szerv, így ezáltal szexuális üzenete, jelentése (is) van.
2. A Lingam jelentése jelkép, szimbólum. Így már nem kötődik a szexualitáshoz, és állítólag csak a nyugatiak ferdítették el a jelentését.
Melyik igaz?
Én a saiva irányzattal szimpatizálok, ugyanakkor ez a pontja nem érthető számomra.
A Siva Lingam elsősorban a legfelsőbb tudatosságot szimbolizálja. Teremtő, gyarapító szimbólum is egyben.
A hinduk szemében valóban nem a szexualitáskoz kapcsolódik, illetve annyiból a szexualitáshoz, hogy az a teremtéssel, létrehozással van összefüggésben.
Én sem tudom ezt pontosan megérteni, de nyugatra születettként nem is lehet.
Tisztelem a hindu kultúrát, és volt alkalmam Indiában a deoghari Siva Lingam templomban megérinteni a Lingamot. Nagyon nagy élmény volt!
Kedves második válaszadó!
Köszönöm szépen a választ Neked is!
Te érdeklődsz a saiva irányzat, vagy hasonló iránt?
Értem!
Kérhetek tőled könyvcímeket a jóga témában, illetve ha tudsz saiva irodalomból néhányat?
Én a saiva irányzat iránt érdeklődöm, és szeretnék minél többet megtudni a témában. Köszönöm az eddigi válaszaidat és segítségedet!
Szeretem Baktay Ervin könyveit: A diadalmas jóga, Szanátana Dharma
Én kimondottan saiva szakirodalmat nem ismerek.
Van egy Magyar Saiva Közösség - google-val könnyen megtalálod, ők biztos több konkrétumot tudnak.
Jóga témakörében legjobban a Satyananda Yoga újságjában írt cikkeket szeretem, nagyon autentikus írások sok témakörben: [link]
Szia!
Köszi! Én is Baktay Ervin könyveit olvasom. Éppen most (is).
Köszi a linket, mindenképp megnézem, és a közösségre is rákeresek. Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!