Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha Jézus szerint a lelki...

Ha Jézus szerint a lelki szegényeké Isten országa, akkor miért hajszolja némely vallásos ember megszállottan a tudást?

Figyelt kérdés

Például a szüleim. Mindketten egyetemet végeztek, szerintük értelmiséginek kell lenni, leereszkedő jóindulattal viszonyulnak az egyszerű munkások felé (értsd:bármilyen olyan kétkezi munkát végző egyén, aki hasznos dolgot csinál, nem csak unalmában festeget mondjuk. Aki művész, az valamiért szerintük szintén szuper ember, feltéve, ha nyomorban él).

A tesómmal minket is őrülten hajszoltak a tudás felé, gyerekként végigtanultuk a nyári szüneteket. Sokszor sírtam, mert nem ment a matek, a fizika, a kémia, azt mondták, olyan nincs. Szerintük csak szegénynek szabad maradni, ugyanakkor irigykedve szidták az olyan ismerősöket, akik nem gazdagok voltak, de normális életet éltek, nélkülözés nélkül. Szerintük csak a tudást vihetjük magunkkal a mennyországba, ezért sanyargattak. Én kibuktam az egyetemről, ahová minden áron toltak, utána ápoló lettem, demens osztályon. Láttam, hogy a betegség napról-napra hogy pusztítja el az emberek nagy tudását és azt is, hogy a legbelső lényegük viszont megmarad: a kedves, életében szeretetteljes néni olyan marad, a mindig goromba, gonosz bácsi sem szelídül meg. Szóval, szerintem a szeretet a fontos, nem a tudományos ismeretek halmozása, de meggyőzhetetlenek.

Most már évek óta gyárban dolgozok, élelmiszert készítünk, hasznos a munkám, egyszerű, de szeretem. De ők nem tudnak megbékélni vele és szégyellnek mások előtt.

Aki a vallásban jártas, mit gondol erről? Nem az lenne a lényeg, hogy minden embernek meg van a helye ott és úgy, amire őt Isten szánja és az ő szemében a kőműves sem kevesebb az orvosnál? Elvégre, Jézus ács volt, nem tudós, csillagász, tehát szándékosan kétkezi munkát végző ember.

Kíváncsi vagyok a véleményekre, nem vitát szeretnék szítani csak megérteni jobban mindkét oldalt.

jan. 24. 21:10
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Én egyetértek veled. Most tanítok, de amikor mást dolgoztam, és voltak hívő munkatársaim (karbantartó, takarítónő) nagy példát mutattak nekem a hitükkel, alázatukkal, tanulni lehet tőlük is!
jan. 24. 21:21
 2/9 tgt ***** válasza:
A tudás nem bűn. A lélekben szegény ember is lehet tanult.
jan. 24. 21:25
 3/9 anonim ***** válasza:

Mondjuk szerintem a "lelki szegények" nem azt jelenti a bibliai értelmezésben, amit írsz. Szóval így elég nehéz rá válaszolni.

Semmi köze a tudáshoz, inkább spirituális értelme van.

jan. 24. 22:25
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A tudás nem rossz dolog, ha jóra használják.

De a tudás nem nyűgözi le Istent, aki mindent tud.

Van a tudatlanságnak is előnye. Az ember nyugodtabb.

Mindenki kicsit a maga fajtájából indul ki. Én egy raktárban targoncázok. Van két szakmám is, de ezt szeretem csinálni, megfogott a raktár varázsa és az emberek, akik nincsenek elszállva azért, mert "értelmiségiek".

Félre ne értsd, nem ítélem el az értelmiségi embereket sem. Szükség van a munkájukra. Kell az orvos, kell a tanár.

De ami fontos azok nem a lexikális tudás vagy a tudományokból fakadó tapasztalat, hanem a lelki értékek és az azok gyakorlásából szerzett tapasztalat.

Ha az ember gyakorolja a kedvességet és a szeretetet, akkor az berögzül. Ez nem tudás, ez az, amit valószínűleg nem tud a dekadencia sem elvenni.

Ezeket az értékeket Isten jobban kedveli az emberekben, mint a tudást.

Ehhez pedig nem kell sem pénz, sem tudás. Kedves, önzetlen lehetek másokkal és adhatok szeretetet. Lehetek segítőkész. Ezek mind ingyen vannak és nem igényelnek tudást. Ha gyakorolja az ember, akkor pedig megtapasztalhatja, hogy ezek különleges képességek.

Én is szeretnék gazdag lenni, de tudom, hogy a sok pénz elfeledtetni velem az Istent. Sajnos én ismerem magam, tudom, hogy ilyen lennék.

A bölcsesség a fontosabb, ami rokonságban áll a tudással.

Egyedüli fontos ismeret úgy vélem Jézus megismerése. Ennek van értelme. Egy embert megismerhetünk a tanításai és cselekedetei alapján. ha pedig ilyen módon a Biblia alapján megismerjük Jézust, akkor megismertük az Atyát is és már a szentlélektől sem leszünk távol. Az isten ismerete fontosabb.

Vannak, akik egyéb tudások révén keresgélik az Istent, de akármerre keresgélsz is, , ha tényleg Istent keresed előbb utóbb kikötsz a kikerülhetetlen biztos pontnál, ez pedig Jézus. Senki sem talált még rá Istenre Jézus kihagyásával, Ő előtte pedig a messiás elképzelése nélkül.

De hívhatod bárhogyan, ha nem bírod elképzelni az abszolút jó embert, aki szeret és csodákat tesz érted, sőt még a földi életet is egy kínhalállal feladja érted, akkor nem találod meg Istent. Ha pedig ezt az embert elképzelted, akkor Jézust képzelted el és őt ismerted meg.

Szerintem nem a tudás számít. Az számít, ami a szíveket mozgatja meg és az ember lelke belebizsereg, az elme pedig elcsodálkozik rajta.

jan. 25. 03:00
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A lelki szegénység kifejezésnek nincs köze a tudáshoz. A lelki szegénység az alázat, egyszerű életmód, ragaszkodástól mentesség és a szabad, nyitott elme vagy szív- lélek.
jan. 25. 07:48
 6/9 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

A kérdésed és a kifejtés alapján nem "lelki szegény" vagy, hanem "ismeretben szegény"(tudatlan). A kettőnek semmi köze egymáshoz!

jan. 25. 09:23
 7/9 anonim ***** válasza:
Megkérdezhetem, hogy megtértél Jézus Krisztushoz, Őt követed ?
jan. 25. 14:03
 8/9 KZitus ***** válasza:

Szia

Ahogyan már feljebb nagyon jól megfogalmazták, Krisztus mondása, amelyet idéztél, nincs összefüggésben a napjaink felső oktatásával.

A "lelki szegény" az olyan ember, aki tudatában van a lelki szükségleteinek. Miért? Mert azt könnyen kielégítheti a Bibliából, és ha meg is tartja amit olvas, tanul, tényleg örökölheti Krisztus országát, királyságát, amely hamarosan betölti a földet, a Jelenések könyve leírása szerint.

Sajnos a szüleid gondolkodása nem egyedi, rengeteg gyermeknek keseredett meg a gyermekkora, majd az élete, ahogyan a tiéd is. Kevés az az értelmiségi szülő, aki a nem a felsőoktatásban látja gyermeke "boldog" jövőjét.

De az az igazság, az életben az igazi boldogság egyik kulcsa az, ha azt teszi a felnövekvő, majd felnőtt ember, ami elégedettséget, örömet, célt ad az életének.

Az állandó szülői nyomás hatalmas teher lehet.

jan. 25. 19:37
 9/9 anonim ***** válasza:

Jó a kérdés. A keresztény hithű élet küzdelem. A kényelmes élet nem szolgálja a lelki fejlődést. Viszont megértem a szüleidet. Akit szeretünk, meg akarjuk kímélni a szenvedéstől, túlzott kínlódástól, küzdelemtől.

Viszont az egyszerű emberekkel való lekezelő viselkedés, a leereszkedve való beszéd az arrogancia, vallásos gőg. Nyilván nem helyes, nem követendő.

Egy hithű kereszténynek Isten igéjét kell minél jobban megismerni, és bölcsen aszerint élni. Nem a szaktudást és a karriert hajszolni. Persze tisztességesen kell dolgozni, és ahhoz szükséges a szaktudás is.

jan. 28. 11:08

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!