Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Boldog Mithrászt mindenkinek!...

Boldog Mithrászt mindenkinek! Mivel ünneplitek ma ezt a szent és ősi ünnepet?

Figyelt kérdés
dec. 25. 14:56
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
54%
Mithrasz nem az ünnep neve. Mit ünnepelsz, ha azt se tudod hogy hívják?
dec. 25. 16:42
 12/16 anonim ***** válasza:
44%

Mi csak embert áldozunk és egy szűz lány véréből iszunk.

Amúgy sehol a közelben nem voltak kelta pogányok amikor az első keresztények már rég karácsonyt ünnepelték.

Lehet a Vatikán felhasználta őket, de az sok száz évvel később volt

dec. 25. 19:12
 13/16 anonim ***** válasza:
51%

Nekem nem kellemes, sőt inkább rosszul esik, ha boldog Mithrászt kívánsz (hiszen én is bele tartozom a "mindenkinek"-be), és keresztény vagyok.

Én sem kívánok pogányoknak boldog karácsonyt, mert tudom róluk, hogy nem ünneplik a megváltót, és nem érdekli őket a kereszténység. Mert ez egyfajta provokáció lenne a részemről. Tehát kedves kérdező, remélhetőleg te is érzékeled, hogy boldog Mithrászt kívánni "mindenkinek" egy olyan kultúrában, amely legalább valamilyen szinten jelenleg még tartja a kereszténység vívmnyait, egyfajta provokáció a társadalom elég széles rétege számára.

Természetesen nem szeretnék felülni a provokációnak, személyeskedni vagy gúnyolódni más vallások képviselőin, hiszen a kereszténység egyik nagy vívmánya a szólásszabadság és vallászabadág. De akkor te is engedd meg nekem, hogy ne ünnepeljem veled a Mithrászt!

üdv, a javuló Stefán

dec. 25. 19:39
 14/16 anonim ***** válasza:
71%
A legnagyobb keresztényüldözőnek tartott császár, Diocletianus idején érte el a Mithrász-kultusz a tetőpontját a római birodalomban, amikor is a birodalom fő védelmezőjének nyilvánították. Szóval ne csodálkozz rajta, ha a keresztényeket kiváltképp provokatívan érinti pont a Mithrász-kultusz felemlegetése.
dec. 25. 19:50
 15/16 anonim ***** válasza:
44%

#13-mas, ennyire ne legyél hisztis és túlérzékeny. Én sem omlok össze lelkileg, mert az aluljáróban valami hittérítő utánam kiált, hogy "Jézus áldjon meg!". Azon javulj, Stefán, hogy ne vegyél mindent ennyire magadra.

Kívánom, hogy Odin mutasson neked helyes irányt a továbbiakban és ossza meg veled bölcsességét.

(Se a szólásszabadság, se a vallásszabadság nem a kereszténység vívmánya, hiszen már előtte is több kultúrában éltek meg egymás mellett különböző hitű emberek. Pont, hogy a kereszténység volt az, ami először kezdte el tudatosan írtani és elnyomni a más hitű embereket; sokszor agresszívan terjeszkedő hit volt.)

dec. 25. 23:26
 16/16 anonim ***** válasza:
72%
Persze, minden más vallás békés, kivéve a keresztények. Bölcs vikingek azért állítotak baltát mások fejébe, mert így köszöntek. Semmi agresszió nem volt benne.
dec. 26. 04:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!