Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az igaz, hogyha egy gyermek...

Az igaz, hogyha egy gyermek szülei meghalnak, a keresztszülőkhöz kerül, akik kötelesek magukhoz venni?

Figyelt kérdés

És ha több gyermek is van a családban és mindnek más pár a keresztszülei, olyankor mi van?

Illetve ez jogilag tényleg megállja a helyét?

nov. 27. 13:12
 1/8 anonim ***** válasza:
93%

Nem igaz. Semmilyen családtaghoz, rokonhoz nem kerülnek automatikusan.

Keresztszülő nem jogi kategória, hanem vallási. Keresztszülőnek jogilag nincs semmi kötelezettsége és joga sem.

nov. 27. 13:25
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Nem, a kereeztszülőség ma már csak jelképes dolog. A bíróság dolga eldönteni, hogy kihez kerüljenek a gyerekek.
nov. 27. 13:43
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszi :D Én nem vagyok megkeresztelve és valami hülye azt mondta, amikor szóba jött, hogy pedig a keresztszülőség lényege, hogy halál esetén ők nevelnek.

Ez kb olyan, mintha azt mondaná, hogy a templomi esküvő a hivatalos :D

nov. 27. 14:37
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem, ebböl egyáltalán nem igaz semmi.

A keresztség, és a keresztszülöség jogilag nem létezö fogalom, ez csak vallásokban van, de hivatalosan semmi jelentösége sincs.

Másrészt ha a szülök meghalnak, a gyámhatóság dönt, hol lesznek elhelyezve, sok esetben még rokonok sem jöhetnek számításba. Emellett a testvéreket nem szakítják el egymástól, nem külön helyekre kerülnek.

nov. 27. 15:19
 5/8 Metionin ***** válasza:
100%
Nem. Régen amikor nem voltak személyi iratok, csak a keresztlevél volt, akkor abból tudtak kiindulni ha valaki árván maradt és befogadót kerestek neki. De akkor sem volt kötelező vállalnia a keresztszülőnek a gyereket.
nov. 27. 15:24
 6/8 anonim ***** válasza:
60%

A keresztszülőnek (csak egy van) a gyerek vallásos neveléséről kell gondoskodnia, amennyiben ezt a szülők nem teszik meg.

Ennyi a dolga, nem más.

nov. 27. 15:30
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Erről alapvetően a gyámhivatal dönt. Én úgy tudom, hogy ha mindkét szülő meghal, akkor első körben a rokonok között keresnek alkalmas gyámot: nagyszülők, szülők testvérei, stb. De ez már 100 éve is így volt. Csak mivel sok helyen szokás, hogy valamelyik szülő testvére a keresztszülő is egyben, szerintem ezért merült fel, hogy akkor a keresztszülő feladata, aki persze nem csak keresztszülő, hanem gyakran közeli rokon is.

Én nem vagyok vérrokon a keresztfiammal, de (elég fiktv példa) ha a szülőkkel tragédia történne és mondjuk nem lenne olyan rokon, akkor jelezném, hogy felnevelem. Felelősséget érzek iránta.

"Ez kb olyan, mintha azt mondaná, hogy a templomi esküvő a hivatalos :D"

A templomi esküvő teljesen hivatalos, csak jelenleg Magyarországon polgárjogi szempontból nem, hanem kánonjogi szempontból. Viszont van olyan ország (és nem is kevés), ahol az állam elfogadja az egyházi házasságkötést.

nov. 27. 16:37
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Most már nincs ilyen kötelezettség, bíróság dönt az elhelyezésről.
nov. 27. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!