Katolikus temetésen tényleg van olyan rész, amikor a pap azt mondja: És most imádkozzunk azért a testvérünkért, aki az elhunytat elsőként fogja követni?
Nincs.
Amúgy az már rég meghalt, még a katolikusok között is legalább percenként halnak meg az emberek.
Van ilyen rész, de nem feltétlen pont ebben a megfogalmazásban. A sírbatétel előtt vannak könyörgések: először az elhunytért, aztán azokért, akiket az ő halála fájdalommal és szomorúsággal tölt el, aztán pedig minden jelenlevőért és ez a régebbi szertartáskönyvekben úgy van, hogy "Imádkozzunk valamennyi élő hívőért, különösen pedig azért a testvérünkért, aki közülünk elsőnek fogja követni a most elhunytat."
Itt van: [link] (16. oldal)
"Amúgy az már rég meghalt, még a katolikusok között is legalább percenként halnak meg az emberek."
Úgy értve van ez a rész, hogy a temetésen jelen levőn közül, aki legközelebb hal meg.
Van ilyen rész, a temetés vége felé szokta mondani a pap, vagy aki temet.
Akik azt írták, hogy nincs, nem túl sok katolikus temetésen vehettek részt.
Megnéztem a temetési szertartáskönyvben, 68. oldal.
Az első válaszadónak: a valláskritika kategória egyel odébb van, bocs.
Igen, van ilyen rész. A mi vidékünkön általános, nem tudtam, hogy van, ahol nem mondja a pap.
Vagy van, aki nem figyel?
Na, ha valaki a képmutatás kutatója, oknyomozó riportere és szakértője akar lenni, akkor legjobb temetésre járni. Mert ott aztán van színjáték dögivel. És szerintem a papok is tudják, ha legalább egy kicsit olvassák vagy értik a Bibliát, hogy a legtöbb elhunyt egyáltalán nem jó helyre kerül halála után, akkor sem, ha templomba járt vagy kereszténynek mondta/ képzelte magát, de hát a rokonoknak nem tetszene, ha egy temetésen az hangozna el, hogy "Tisztelt megjelentek, őszintén szólva az elhunyt nem a testvérünk, és nem is az üdvözültek közé került halála után, hiszen ti magatok is tudhatjátok, hogy nem teljesítette azokat a dolgokat, amikről Jézus beszélt. Hiszen Jézus ezt mondta: 'Aki elvet engem, és nem fogadja el az én beszédeimet, annak van ítélő bírája: az az ige, amelyet szóltam, az ítéli el őt az utolsó napon.' Ő sajnos már nem hallja, amit én itt mondok, de ti, akik éltek, még talán meggondolhatjátok magatokat, hogy ti minden erőtökkel kutatjátok és megtaláljátok a keskeny utat és a szűk kaput, ami az Életre visz."
Tehát nem kellene senkinek meglepődnie majd "az utolsó napon", mert a "tananyag", hogy miből lesz a vizsga, nyilvános, ugyanis a Biblia nyilvános, ott vannak a Bibliában. De ez az egész színészkedés, ami a legtöbb temetésen megy, hát erről könyvet lehetne írni. De nem nekem, mert ez nekem túl siralmas.
üdv, a javuló Stefán
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!