Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi motiválhatta az érdekelteke...

Bölcsek köve kérdése:

Mi motiválhatta az érdekelteket abban, hogy i.sz. 910.09.11-én a franciaországi Cluny-ban megalapították a reformkolostort, ami a Katolikus Egyház történetének egyik leglényegesebb eseménye volt?

Figyelt kérdés

máj. 20. 13:54
 1/7 anonim ***** válasza:
66%

Nem alapítottak semmilyen reformkolostort, hanem Aquitániai Vilmos alapított egy magán kolostort itt, ami olyan szempontból volt különleges abban az időben, hogy nem volt alárendelve a földesúrnak, se a helyi püspöknek, hanem közvetlenül a pápa fennhatósága alá tartozott.

Később pedig ott lett jelentősége, hogy innen indultak meg a cluny reformok. De ez már néhány évtizeddel később kezdődött.

máj. 20. 14:22
 2/7 A kérdező kommentje:
A kolostort Aquitani hercege és egyben Auvergne grófja, I. Vilmos (Guillaume Le Pieux; 875 - 918) alapította, és azt a bencés rendnek (Szt. Benedek-rendnek) adományozta, ami a források többsége szerint a fent megadott időpont (i.sz. 910.09.11.) alkalmával lett hitelesítve az ajándékozási okmányon a herceg saját kezű aláírásával.
máj. 20. 17:12
 3/7 anonim ***** válasza:

Igen, de a reform mozgalom csak néhány évtizeddel később indult, még akkor is, ha lepontozol érte :)

Ha azt is elolvasod amit írtam, felfedezhetted volna benne ezeket az információkat, például az alapító kilétét. Sőt azt is leírtam, hogy miért volt különleges a többi apátsághoz képest. Hogy az alapítás pontosan mikor történt, már érdekesebb kérdés, mert ebben nem minden forrás egyezik. De elképzelhetőnek tartom, hogy az építkezés már korábban megkezdődött és 910-ben vették birtokba a bencések.

máj. 20. 17:59
 4/7 A kérdező kommentje:

Cluny-ból indult ki a keresztény világot megreformáló Benedek rendi cluny mozgalom és innen kerültek ki abban az időben a megválasztott pápák is. A hagyományos Benedek rendi kolostorokkal ("Imádkozzál és dolgozzál" - "Ora et labora") ellentétben a cluny mozgalom kolostoraiban nem végeztek fizikai munkát a szerzetesek a szervezet anyagi jólétének a következtében. A cluny mozgalom a pápa fennhatósága alá tartozott ugyanúgy, mint a két évszázaddal később megalakult Templomos Rend.

Véletlennek tekinthető-e az, hogy a cluny kolostorokban naponta elimádkozott Ószövetségből származó zsoltárok száma közel négyszeresére, más források szerint viszont hatszorosára emelkedett a Szt. Benedek (Bencés rend megalapítója) által előírtakéhoz képest?

Mi lehetett ennek vajon az oka?

máj. 20. 18:38
 5/7 anonim ***** válasza:
Az lehetett az oka, hogy nem kellett nekik dolgozni és több idejük maradt imádkozni.
máj. 20. 20:18
 6/7 A kérdező kommentje:

Hogy ne maradjon megoldás nélkül a felvetett téma, ezért itt röviden utalnék a Németországban élő mitológiakutatónak, Klaus L. Matefinek az ezzel kapcsolatos kutatási eredményeire. A véleménye szerint a napjainkban már közel 25 esztendős ószövetségi Messiás, Immánuel ( [link] ) születését szignáló 1999.08.11-én ( [link] ) létrejött, teljes napfogyatkozással hatásfokozott kozmikus kereszt, amit a Schemhamphoras (Isten 72 szelleme - [link] ) kozmikus forrásait felépítő égitestek alkottak, 1089 évvel korábban már realizálódott közel ugyanott a zodiákusban, de csak gyűrűs napfogyatkozás kíséretében 910.08.07-én ( [link] ) jeruzsálemi idő szerint éjjel.

A Magyar Katolikus Lexikon ( [link] ) eképpen nyilatkozik a clunyi reformmal kapcsolatosan:

"A pápaság a →sötét század zűrzavarában képtelen volt megújulást elindítani. A jobb érzésű pp-öktől és főuraktól támogatva Cluny lett a megújulás tűzhelye. - A clunyi ktort a világiaktól függetlenül s a p. védelme alatt azért alapították, hogy az imádság hajléka legyen. Aniane-i Szt Benedek hagyományára támaszkodva Szt Odo formálta meg a clunyi reformmal szokásrendszerét. A clunyi reformmal lényege a lit. és a felebaráti szeretet újrafelfedezése volt; az a fölismerés, hogy Isten országát először a hívők tanítóinak, a szerz-ek és papok lelkében kell kialakítani, s ebből megszülethet a megújult ker. társad. Ezért Clunyben mindennél fontosabbá vált a lit., abból a meggondolásból, hogy Istent, aki a királyok Királya, s az Úr Krisztust, aki a Király, a legnagyobb és állandó hódolat illeti meg. E hódolat a szerz-ek dolga, az „opus Dei”."

[link]

[link]

Az idézetből kitűnik, hogy a Clunyben a reform által praktizált liturgia központjába "Krisztus Király" (JHVH) került, "aki" a népek felett majdan megtartja (1999.08.11-én megtartotta) az ítéletet:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

A III. Ince pápa által bevezetett pápai címereken ( [link] ) két kivétellel a tiara (világi hatalom jelképe) helyezkedik el két kulcs kíséretében, melyek tollában minden esetben kereszt látható el. Ez a két keresztkóddal ellátott kulcs szinte biztosra vehetően Jézus keresztre feszítésekor kialakult kozmikus keresztre ( [link] ), illetve "Krisztus Király" által megtartott ítéletet szignáló kozmikus keresztre ( [link] ) utal. A két utóbbi pápa (XVI. Benedek és Ferenc) címerén nem ok nélkül már csak püspöksüveg (mitra) figyelhető meg. 1964.11.13-án VI. Pál (1897 - 1978) pápa lemondott a földi hatalomnak, a tiarának a viseléséről, amit 1968.06.30-a óta Washington D.C.-ben, a Szeplőtelen fogantatás Bazilika kriptájában őriznek. A pápák azóta nem viselnek tiarát, de II. János Pál címerén még ott szerepel. II. János Pál az említett teljes napfogyatkozást 1999.08.11-én helikopterből tekintette meg a Vatikán fölött. Biztosan ennek is volt valamilyen szimbolikus jelentősége.

máj. 21. 18:28
 7/7 anonim ***** válasza:

"Hogy ne maradjon megoldás nélkül a felvetett téma"

Nem maradt, fentebb részletesen megválaszoltam az antikrisztus okoskodása nélkül is.

máj. 21. 18:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!