Hogy kell újra gyónni?
De, minden ismert bűnt fel kell sorolnod.
Lehet időrendben, vagy nagyság szerint.
Minden bűnt fel kell sorolni, amire emlékszel (nyilván ilyen távlatból nem emlékszik az ember mindenre, ezért is szoktuk hozzátenni a bűnök felsorolása után, hogy "több bűnre nem emlékszem.")
Én azt javaslom, hogy külön gyónási alkalmat kérj a plébánostól. Mise előtt szokott lenni gyóntatás, de szerintem ennyi év után jobb ezt nyugodtan, mikor nem kell sietni.
Vannak lelkitükrök online is, ezek segítenek a felkészülésben: [link]
Egyébként az atyák segítőkészek ilyenkor, nekem a szüleim nemrég 30-40 év után gyóntak.
Ha gondolod, akkor fölírhatod egy füzetbe az összes bűnt, amit elkövettél a legutóbbi gyónás óta, és amire emlékszel.
Természetesen nem kell aggódnod amiatt, hogy a pap elmondaná másoknak.
Még akkor sem árulhatja el a gyónási titkot, ha a világ legsúlyosabb bűneit követted el.
Sok pap az életével fizetett, amiért nem árulta el a gyónási titkot.
https://www.youtube.com/watch?v=zkz0f8BmcwE
ezt érdemes megnézni
Örülök, hogy el szeretnél bocsánatot a bűneidre! 😊
A gyónás előtt felkészülés van. Felindítjuk magunkban a tökéletes bánatot, megértjük, hogy vétkeztünk az Isten ellen, s evvel megsebeztük az Ő végtelen és feltétel nélküli szeretetét; kérjük az Ő irgalmát. A lelkiismeretvizsgálatot lekitükör segítségével végezzük (ebből van millióféle változat, az interneten is rengeteg van fent, lehet válogatni). Én személy szerint papírra írom fel a bűneimet, melyet gyónás után széttépek.
A gyóntatószékbe belépve köszönünk: “Dicsértessék a Jézus Krisztus!”
Itt a lelkiatya mondhat egy imádságot, hivatalosan nem része a gyónásnak, de több pappal találkoztam már, akik ezt tették.
Utána ezt mondod: “Gyónom a mindenható Istennek és neked, lelkiatyám, hogy utolsó gyónásom óta ezeket a bűnöket követtem el. Utoljára gyóntam <ide elég közelítő időpontot is mondani>.” Ez után felsorolod a bűneidet.
A lelkiatya beszél, tanácsokat ad, megszabja az elégtételt. Végül a bánati ima következik, amelyet te mondasz, ennek is van egy pár változata, a “teljes szívemből bánom“ kezdetűt látom a legtöbb helyen; én ezt szoktam mondani: “Istenem, én szeretlek Téged, ezért teljes szívemből bánom, hogy bűneimmel megbántottalak. Kérlek bocsáss meg nekem. Ígérem, hogy ezentúl a jóra törekszem, és a bűnt (valamint a bűnre vezető alkalmakat) kerülöm.”
A pap feloldozó imádságot mond, az “ÉN FELOLDOZLAK TÉGED BŰNEIDTŐL AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN” szavakra keresztet vetsz, majd “Amen”-nel felelsz.
Az atya elbocsát, lehet, hogy a lentebb leírt szavaknál rövidebben (P: pap, Gy: gyónó):
P: Magasztaljuk Istent, mert jóságos hozzánk,
Gy: Mert örökké szeret minket.
P: Isten megbocsátotta bűneidet, menj békével!
Gy: Istennek legyen hála!
A gyóntatószékből kilépve elköszönünk, s amint lehet elvégezzük az elégtételt és hálát adunk Istennek az Ő irgalmáért.
De ha ez akkora problémát jelent számodra, tanácsolhatom:
- Egy papnál jelentsd be előre, hogy
- ÉLETGYÓNÁST akarsz végezni, mert
- megmondod, hogy 10-20- éve nem gyóntál!
Még időpontot is megbeszélhettek. Az atya mindent megtesz azért, hogy barátságos körülmények között végezhesd el, és segíteni fog, ha megakadtál. FEL A FEJJEL!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!