Evangélimból a napin kivül bármelyiket olvashatom? (van vallási portá ahol a napi evangélium kb évekre visszamenőleg kinn van)
Miért lenne baj?
Egyébként a misekönyvekből van A, B és C, tehát három évente ugyanazok vannak.
Nem tudom azt hittem 1 nap egyet ildomos olvasni.
"Egyébként a misekönyvekből van A, B és C, tehát három évente ugyanazok vannak." ezt nem értem
Lehet rosszul fogalmaztam, nem misekönyvből, hanem olvasmányos könyvből van A, B és C év, remélem, így most már világos.
3 évre van felosztva az egész, tehat van A,B es C ev. C év után kezdodik elolrol az A évvel.
Nyugodtan olvashatsz barmit, barmennyit.
Olvashatod az imaorak liturgiait is, (zsolozsma) az napi tobb ima, vagyis ahitat.
Semmisem tiltja, hogy más napokhoz kötődő Evangéliumi részeket olvass el. Ahogy azt sem, hogy akár fogj egy Bibliát vagy egy Új-szövetségi szentírást, és akár sorban olvasd el valamelyik evangélista teljes írását.
Ezek a Napi Evangéliumok arról szólnak, hogy ezek az előírt, felolvasandó részletek a róm. kat. egyház napi szentmiséin. Ahogy előttem írták, ezek a részletek három évente változnak, mindegyik külön könyvekbe összeszedve. A könyvön belül pedig időszakok szerint vannak csoportosítva, vagyis Évközi idő, Adventi idő, Karácsonyi idő, Nagyböjti idő, Húsvéti idő szerint. Ezekben a könyvekben még benne vannak az adott naphoz tartozó olvasmányok (ó-szövetségi részletek) vagy szentleckék (új-szövetségi részletek), az olvasmányközi válaszos zsoltárok, Alleluja szövegek, és a könyörgések. Egy adott napon, világszerte ugyan azok a részletek kerülnek felolvasásra a szentmiséken, de ez nem azt jelenti, hogy valaki nem olvashatja más napok szövegeit.
Talán még annyit érdemes tudni, hogy ezek a Napi Evangéliumok néha összekapcsolódnak, és általában a vasárnapi Evangéliummal kerülnek szorosabb kapcsolatba. Vagyis a vasárnap felolvasott rész előtti események vannak felolvasva a vasárnap előtti napokon, vagy pont fordítva, a vasárnap utáni napokon a vasárnap megismert részlet utóélete van felolvasva.
Nem, sőt. A gyakori szentírás-olvasás kifejezetten ajánlott.
Kinek mi válik be jobban. Van, akinek az, hogy többet olvas. Van, akinek az, hogy viszonylag rövidebb részt, majd azon elmélkedik, ismétli, egy-egy mondatot forgat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!