Mivel ateista vagyok, nem hiszek vallásokban.
Nem állítom, hogy természettudomány képviselője lennék, bár egy időben tanítottam a BME felsőoktatási intézményben, így a tudományos módszertan alapvetően meghatározza gondolkodásom, igyekszem az elfogadást empirikus igazoláshoz kötni.
Szimpatikusnak a kereszténységet tartom, hiszen őseim vallása és kulturálisan is kötődöm a keresztény kultúrakörhöz, az ebből fakadó filozófiákhoz, például a humanizmushoz.
Ha vallásnak lehet tekinteni, akkor a kommunizmust, vagy szocializmust emelném még ki, hiszen határozottan vannak vallási elemei - egy távoli jövőben, amikor technológiai szempontból lehetségessé válik és az emberi empátia is felnő hozzá, megszűnik a kizsákmányolás és mindenki számára teljes mértékben lehetséges lesz a boldogulás, az önmegvalósítás - ám ismerve a történelmi tapasztalatokat a diktatórikus állam negatív szerepéről, nem támogatok pártokat, csupán elméletileg tartom esetleg kívánatosnak, ha megszabadul az ellentmondásaitól és gazdasági, társadalmi szempontból működőképessé válik - addig a járható demokratikus berendezkedés híve vagyok.
Az idegen vallásokat alig ismerem és amennyit tudok róluk, annak alapján határozottan idegenkedem tőlük.
A kereszténységhez legalább már hozzászoktam, az alig zavar és alaptézisei - mint a szeretet, vagy a türelem és megbocsátás szelleme közel állnak hozzám, attól függetlenül, hogy nem hiszem, hogy van Isten, vagy Mennyország, eredendő bűn és bűnhődés, vagy üdvözülés, így nem várok tőle semmit és nem gondolom, hogy az aktuális problémák tüneti kezelésén kívül bármit is meg tudna oldani, ami a többi vallásra is ugyanígy igaz.
A vallások szerintem a letűnt korok próbálkozásai, hogy átfogó etikát és világnézetet adva biztosítsák a társadalmi stabilitást, de már anakronisztikusak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!