Bűn, vétek vagy elvetendő, ha érdekelnek a bal kéz ösvényt követő vallási, spirituális és vallásfilozófiai irányzatok, úgy hogy nem követem őket?
Én határozottan a jobb kéz ösvényen helyezkedem el, mivel kereszténynek vallom magam, történelmi egyház követője vagyok, de nem gondolom, hogy kizárólag az én egyházam által lehetne elérni az üdvösséget, bár hiszem, hogy ezen az úton a legzökkenőmentesebb és legegyszerűbb. Ezért szimpatikus valamilyen szinten (bár nem követem) a bahá'í hit is.
Lényeg, ami lényeg engem az elmúlt időben nagyon el kezdtek foglalkoztatni a bal kéz ösvényt követő vallási, spirituális, ezoterikus, vallásfilozófiai stb. irányzatok. Bár határozottan nem értek velük egyet, nem utánozom a gyakorlataikat és hiedelmeiket sem veszem át, de számomra nagyon érdekesek vallásfilozófiai, teológiai, történelmi és vallástudományos szemszögből, kívülről, objektíven szemlélve. Kb. a 20. sz. közepéig egyértelműen, de a legtöbb embernek napjainkban is a hagyományos történelmi felekezetek, illetve a nagy és régebbi/megszokottabb világvallások (kereszténység, iszlám, zsidó vallás, zoroasztrianizmus, buddhizmus, hinduizmus, taoizmus) jutnak eszükbe a fent említett szavak hallatára. A modern világban a másik nagy irányzat, ami ezekkel ellentétes, az a materialista világkép, mely nem feltételez semmiféle szellemi, lelki vagy anyagon túli, mondhatni transzcendens hátteret, eredetet a világ dolgainak. És ebben a kettősségben jelenik meg a bal kéz ösvény, ami kb. mindkettőt arcon köpi. Bár mindig is léteztek hasonló irányzatok a történelemben, az elmúlt időben különösen sok megjelent, illetve bizonyos részei populárissá is váltak a new age által, ami ezt is felkarolja különböző mértékben (lásd: Osho, aki a new age egyik legnagyobb alakja). A new age egyre népszerűbb benne ezekkel a részekkel, de ezen irányzatoknak is vannak kimondott követői. És számomra nagyon érdekes, hogy valaki spirituális/szellemi/lelki embernek tartja magát, ugyanakkor olyan dolgokat csinál mind a hétköznapokban, mind akár vallási áhítattal és spirituális szemlélődéssel, amelyek a hagyományos (jobb kéz ösvény) irányzatok szerint nemhogy csak profán, hanem gyakran egyenesen bűnös, vétkes vagy a spirituális fejlődésnek gátat szabó dolgokként azonosítanak. Gondoljunk csak a thelemára, a balkezes újpogány, boszorkány és wicca irányzatokra, a bal kéz ösvény tantrizmusra, neotantrára, a new age idevágó részeire (bár általánosságban a kettőt ötvözi, de vannak tisztán a két oldalra sorolható részei is), a diabloizmusokra, a sátánizmusra (bár ez pont kevésbé érdekel) vagy bizonyos afroamerikai balkezes hagyományra, illetve mindezen irányzatok történelmi előfutáraira.
Eddig elsősorban a zsidó vallás, a kereszténység és úgy amblock az ábrahámi vallások, valamint a buddhizmus története foglalkoztatott különösen a történettudomány, irodalom és filozófia vallásokkal foglalkozó részén, de most ezt is érdekesnek találtam.
Nem követnék ilyet soha, csak egyszerűen különös számomra, hogy van olyan irányzat, ami nem materialista, de mégis teljes mértékben eltér minden korábban megismert, főáramú, hagyományos vallási tannal. Ezt egy érdekes kutatási területnek is tekintem, bár én nem kutatnám, inkább maradok az eddigi érdeklődési és kutatási területeimnél.
Ez bűnnek számít?
#9.
Miért lenne az? A jehovák sokkal pontatlanabb, ha úgy vesszük.
Ha elemze a "jehovizmus" szót, akkor a Jehova szóból, valamint az izmus szavakból áll. Előbbinek nevezik ők Istent (persze aggályok vannak vele), utóbbi pedig tanítást, irányzatot, áramlatot, nézetrendszert, világnézetet jelent. Vagyis az a világnézet, amit Jehovának tulajdonítanak, illetve amit a Jehova Tanúi vallanak.
Az intèzmènyesìtett egyhàz önellentmondàsai sok halandòt gondolkozàsra kènyszerìtett,a kezdetektõl. Attòl àll igazàn tàvol,amit elvàr. Ha valòban a tudàs birtokosa,Isten àll a hàta mögött,nincs szüksèg megtèvesztèsre. A rengeteg irànyzat azt mutatja,hogy az igazsàg elrejtèse az igazi cèl,fèlinformàciòkkal,fèligazsàgokkal. Az összes irànyzatban talàlhatò olyan tètel,mely igaznak tūnik,de nem visz elõre. Kèt dolog van,aminek ismeretèben bàrmit megtehetsz. Az emberi pszcihè ès a termèszeti törvènyek ismerete. Lèlekkel rendelkezünk,de semmit nem tudunk ròla,csak tapogatòzunk.
A jobb kèz ùtja,bal kèz ùtja az Àbrahàmita vallàs elõtti idõkbõl szàrmazò okkult tudàs,fehèr,fekete màgia,önzès,önzetlensèg, dualizmusàbòl fakadò gondolat. Az igazsàg nem itt van. A kezek a test rèszei. Csak rèszek,ebbõl nem lehet az egèszet megismerni. Azt kell hinni,amit az egyhàz mond. Ez azèrt,ismerve a gyümölcsèt,erõsen kèrdõjeles. Jèzus nevèben hàborù? Mi van? A szeretet nevèben meghalsz,mert màs a vallàsod. Hàt,nem is tudom. Ezt most melyik kèz tette? Az ùt,a kèrdèsek feltevèse lehet a cèl. Minèl tõbbet kèrdezel,annàl tõbb kèrdèsed lesz. Ìgy làthatod az irànyzatok igazsàgait,tèvedèseit,ez pedig nem lehet būn. Csak az egyhàz szerint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!