Újfajta katolikus misék? Mire véljem? Hol tudok utána olvasni, hogy mi ez?
Sziasztok!
Ritkán járok templomba, gyerekként vittek gyakran vidéken misékre, ma már nem vagyok gyakorló hívő.
Tegnap Parancsolt ünnep, és egy fontos személyes szerencse/siker révén elmentem a Városmajori plébánia 18:00-as miséjére, és szokatlan, fura volt az egész, mintha valami amerikai karizmatikus kisegyház gyűlésén lettem volna, konkrétan csak az oltár mögötti hatalmas vatikáni zászló emlékeztetett gyerekkorom megszokott miséire.
-gitárzene szólt, amelyre magyar nyelvű , "cseh tamásos" dalokat énekeltek, érzésre ez tette ki a mise felét, semmi orgona nem volt
-a pap úgy érzem alig prédikált
-az Amen-en kívül alig 1-2 latin kifejezés hangzott mindössze el
-ez lehet az én lelki szegénységem és rossz memóriám, de mintha az imák is picit máshogy lettek volna
Mi történik?
A liturgikus szövegek időnként kissé változnak. Esetleg kisebb változtatásokon esnek át egyéb részvételi elemek is (pl a felállás helye és ideje).
De a te konkrét esetedben az történt, hogy valószínűleg ifjúsági misére tévedtél be. Ezeken a miséken, ahogy te is tapasztaltad modernebb hangvételű, gitárral és könnyűzenei eszközökkel kísért énekek hangzanak el (máig megy a vita a gitár helyénvalóságáról, a gitár/orgona kíséret különbségeiről). Viszont a lényegi része ezeknek a miséknek is változatlan, csak külsőségekben tér el a korábbiaktól.
igen, ez egy "gitáros mise" volt
de hagyományos fajtából is van bőven
Annyiban azért megvédem a Kérdezőt, hogy rendszeres misére járóként is szoktam tapasztalni olyan újításokat, amiktől a fülén ketté áll. Gitáros és gitáros énekek, előadásmód között is óriási különbségek vannak. Illetve a jelenlegi liturgia viszonylag szabadabb kezet adott, így mise és mise "légköre" között is (szerintem sajnos) igen nagy különbségek vannak.
A belvárosi ferences templomban egyébként úgy láttam, van latin nyelvű mise, illetve van gregorián mise is, az még ősibb zeneileg, mint at orgonás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!