Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A keresztények miért három...

A keresztények miért három személyben tisztelik ISTEN-? Miért igy irja elő a teremtő? (én katolikus vagyok de igy se nagyon értem)

Figyelt kérdés
Sziasztok azt hiszem a kérdés teljesen egyértelmü. én ezzel gyerek korom óta nem tudok mit kezdeni, hogy mi keresztények miért három személyt tisztelünk ISTENBEN? Miért igy akarja , hogy ezt tegyük, ? Valaki elmondaná? (és más vallásokba miért nem több személyt tisztelnek, csak magát a Teremtőt? ) köszönöm előre is mindenkinek.
2023. dec. 22. 15:57
1 2 3
 11/24 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Most jutottam odáig, hogy megnézzem pontosan, hogy milyen igehelyekre hivatkoztál. Mondanom sem kell, megnéztem a szövegkörnyezetet, s azt találtam, hogy pont ellentmond annak, mit egy kiragadott félmondatból szűrtél le. Gondolom, ezt az NWT ferdítői sikeresen meghamisították (főleg, hogy egyik sem ismerhette az Újszövetség eredeti nyelvét). Sajnos a görög kojné nyelvet nem értem, s lefordítani minden szavát; nem ismervén a nyelv sajátosságait, a lehetséges mögöttes jelentéseket, nem sok értelmét látom. Ezért néhány magyar, angol és a Vulgata Bibliát hasonlítom össze ilyen téren:

"Ő a láthatatlan Isten képmása, és minden teremtmény elsőszülöttje," (Kol 1, 15 SzIT)

"Ő a láthatatlan Isten képmása, és minden teremtmény elsőszülöttje," (Kol 1, 15 KNB)

„Ő a láthatatlan Isten képe, az elsőszülött minden teremtmény előtt." (Kolossé‬ ‭1‬:‭15‬ ‭RÚF‬‬)

„qui est imago Dei invisibilis, primogenitus omnis creaturæ:” (‭‭ad Colossenses‬ ‭1‬:‭15‬ ‭VULG‬‬)

„He is the image of the invisible God, the first-born of every creature.” (‭‭Col ‭1‬:‭15‬ ‭CPDV‬‬)

„Christ is the visible likeness of the invisible God. He is the firstborn Son, superior to all created things." (Colossians‬ ‭1‬:‭15‬ ‭GNBDK‬‬)

És ha egy kicsit is belenézek a szövegkörnyezetbe, a mindenek felett uralkodó Krisztus képe bontakozik ki belőle, akiért a mindenség teremtetett. Ennyit arról, hogy ez bizonyítaná, hogy az Úr Jézus nem Isten.

"A laodiceai egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja az Amen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kezdete." (Jel 3, 14 SzIT)

"A laodíceai egyház angyalának írd meg: Így szól az Ámen, a hűséges és igaz tanú, aki Isten teremtésének kútfeje :" (Jel 3, 14 KNB)

„A laodiceai gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja az Ámen, a hű és igaz tanú, Isten teremtésének kezdete:" (Jelenések‬ ‭3‬:‭14‬ ‭RÚF‬‬)

„Et angelo Laodiciæ ecclesiæ scribe: Hæc dicit: Amen, testis fidelis et verus, qui est principium creaturæ Dei.” (‭‭Apocalypsis‬ ‭3‬:‭14‬ ‭VULG‬‬)

„And to the Angel of the Church of Laodicea write: Thus says the Amen, the faithful and true Witness, who is the Beginning of the creation of God:” (‭Revelation‬ ‭3‬:‭14‬ ‭CPDV‬‬)

„To the angel of the church in Laodicea write: “This is the message from the Amen, the faithful and true witness, who is the origin of all that God has created.”‭‭ (Revelation‬ ‭3‬:‭14‬ ‭GNBDK‬‬)

Nem tudom, hogy csak én érzem-e így, de a kezdet/eredet nem azt jelenti, amit elsőre megalkotunk. Ezt szerintem ennél az igeversnél a Vulgata, a GNBDK és a KNB adja vissza a legjobban. Teológiai jelentőséhe ennek a mondatnak;", hogy minden Krisztus által teremtetett. Nem Ő volt az első teremtmény, akkor hogy teremtenének Általa, ez szembe menne a Szentírással.

A Jn 1,1-re visszatérve, ha kezdetben (már) VOLT valami, hogy lehetne kezdete. Ha a mindenség kezdete előtt kezdődött létezése, akkor az lenne a mindenség kezdete.

2023. dec. 23. 15:03
 12/24 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Elolvastad egyáltalán a 4-es válaszomat? Nem poénból írtam, hogy a Szentháromság egy. Most kilőve az Mk 12,32, mint bizonyíték.

Nem tudom, feltűnt-e, hogy Jézus emberi testben mondta ezeket. Hittel valljuk, hogy a mi Urunk, Jézus Krisztus valóságos Isten s valóságos ember. Ezeket a szavakat emberként mondotta.

A Jn 1,1-gyel kapcsolatban olvasd el a 11-es válaszomat ott leírtam, amit szerettem volna, de megnézhetjük ezt is különböző fordításokban. Egyik se egyezik a jehovás bibliahamisítvánnyal.

"Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige." (Jn 1, 1 KNB)

"Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige," (Jn 1, 1 SzIT)

„Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt.” (János‬ ‭1‬:‭1‬ ‭RÚF‬‬)

„In principio erat Verbum, et Verbum erat apud Deum, et Deus erat Verbum.” (‭‭Joannes‬ ‭1‬:‭1‬ ‭VULG‬‬)

„In the beginning was the Word, and the Word was with God, and God was the Word.” (John‬ ‭1‬:‭1‬ ‭CPDV‬‬)

„In the beginning the Word already existed; the Word was with God, and the Word was God.” (John‬ ‭1‬:‭1‬ ‭GNBDK‬‬)

Minő meglepetés! Tényleg igazat szólottam!

Ne gyere, kérlek, a demagóg "mindenki gyűlöl minket, mert csak mi ismerjük az igazságot" szöveggel. A szekták egyik legalapvetőbb módszere a kiválasztottságtudat sulykolása, s az üldözöttség érzésének keltése, hogy mindenki más gonosz. Pszichológiailag jó módszerek arra, hogy csak a guru szavát tartsd igaznak. Komolyan sajnállak benneteket.

2023. dec. 23. 15:19
 13/24 anonim ***** válasza:
61%

Bocsáss meg, de ha észrevetted volna, nem az őrtoronyból idéztem, hanem egy Biblia tudóstól. Nincs egyetértés a fordítások között sem, már akkor sem volt, amikor még csak a Károli fordítást használtuk.

Ugyanakkor a fordítások sem egyformák.

Lehet-e valaki valakinél úgy, hogy egyszersmind ő maga is az a személy? A János 17:3-ban Jézus úgy szólítja meg az Atyát, mint „az egyedül igaz Istent”; így Jézus mint „isten” csupán Atyjának isteni tulajdonságait tükrözi vissza.

Ezért mondja azt is, hogy Istent soha senki nem látta, de Jézus közvetítésével megismerhető az Atya,mivel azért tanult az atyjától hogy mindent úgy tegyen, ahogy az Atya kívánta.

Ellenben minek kellett volna tanulnia, miért kellett Istennek felkészítenie? Jézus nem a saját akaratát cselekedte, hanem ahogy látta az Atyát úgy cselekedett.

(János 5:19) . . .Fiú semmit sem tehet a maga kezdeményezéséből, hanem csak azt teszi, amit az Atyától lát. . . .

(János 12:49) 49 Mert én nem magamtól szóltam, hanem az Atya, aki küldött engem, ő parancsolta meg nekem, hogy pontosan mit mondjak.

(János 8:37, 38) . . .. 38 Én azt mondom, amit az Atyámnál láttam, amíg vele voltam, . . .

(János 7:28, 29) . . .. 29 Én ismerem őt, mert a képviselője vagyok, és ő küldött el engem.”

Isten nem parancsolgat saját magának, és nem küldözgeti sehova saját magát, és nem is kell saját magától tanulnia.

A teremtésben valóban részt vett Jézus, ezt senki nem tagadja. DE az életet, az élethez szükséges erőt, Isten adja, ahogy a fiának is az Atya ad élethez szükséges feltételeket.

"a kezdet/eredet nem azt jelenti, amit elsőre megalkotunk."

Hát mit jelentene? Valamit elkezdeni, az nem egyenlő azzal, ami mindig is van. Isten segítség nélkül hozta létre, teremtette meg az első élőlényt.

Utána már közösen teremtettek, ahogy írtam is.

Ezért valószínű, hogy az emberek, állatok megformálásában, részt vett a Fiú. De az élethez Isten adja az erőt, a fiú nem rendelkezik ilyen életadó erővel.

2023. dec. 23. 15:36
 14/24 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Hogy mi van? Azt vallod hogy a teremtmény teremthet? 😱😱😱Miben különbözik hát Teremtőjétől ebben az esetben, ha ugyanazzal a hatalommal bír? Akkor ti két istent (direkt írom kisbetűvel) hisztek?

Secundo, lehet én nem fogalmaztam elég világosan, vagy te nem olvastad el elég figyelmesen a 4-es hozzászólásomat, s amit a 12-esben írtam Jézus istenemberi természetéről; de úgy látom, nem érted, mit értenek a keresztények Szentháromság alatt. Fuss neki mégegyszer; szerintem elég világosan leírtam, hogy az isteni személyek természeteiben vannak különbségek, de azonos lényegük és szeretetük által mégis egyek.

Az lemaradt a 12-es végéről, hogy az keresztény, ki a Szentháromság nevére keresztel, s elfogadja az apostoli hitvallást. A Jehova tanúi egyik kritériumnak sem felelnek meg.

2023. dec. 23. 15:46
 15/24 anonim ***** válasza:
61%

"Azt vallod hogy a teremtmény teremthet?"

Az alapanyagokat tekintve, igen. Mit gondolsz, Sátán és a démonai hogyan hoztak létre emberi testet? Mert, hogy nem Isten által jutottak hozzá az tuti, mivel ez tilos az angyaloknak.

Nem véletlen volt, hogy a démonok emberi alakban olyan torz szülötteket nemzettek, akik rettenetesen gonoszok voltak, és ráadásul iszonyatosan erősek, őket nevezi a Biblia nefileknek.

2023. dec. 23. 16:17
 16/24 anonim ***** válasza:
61%

"az keresztény, ki a Szentháromság nevére keresztel,"

Mi nem fogadjuk el, hogy Isten háromszemélyű egy Isten, de a keresztelkedéskor, az Atya, a fiú, és a szent szellem nevében keresztelkedünk. Ellenben ellentmondanánk Jézus szavainak:

(Máté 28:19, 20) 19 Menjetek hát, és tegyetek tanítvánnyá minden nemzetből való embereket, kereszteljétek meg őket az Atyának, a Fiúnak és a szent szellemnek a nevében, 20 és tanítsátok meg őket arra, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. . . .

Jézus azt az utasítást adta a tanítványainak, hogy minden nemzetben keressék meg azokat, akik szeretnének Jézus tanítványaivá válni. S meg kell tanítani nekik megtartani, betartani Jézus parancsát.

Az Atya nevében azt jelenti, hogy Elismerjük a legfelségesebb egyedüli Istent, akitől az élet származik. A fiú nevében, hogy Isten Jézus közreműködése által lehetséges a megmentés, mint aki Isten felkent kinevezett messiási királya. A szent szellem nevében azt jelenti, hogy a keresztelkedő elismeri, hogy ez a szellem Istentől származik, és hogy az Ő akaratával összhangban működik.

2023. dec. 23. 16:28
 17/24 anonim ***** válasza:
61%

Ezért sem lehetséges, hogy egy emberi testben egy angyali test legyen.

Ők nem szaporodhatnak, nem úgy lettek megteremtve.

Láthatjuk, hogy mi lett a következménye, hogy Isten tiltása ellenére

emberi testben éltek, amit aztán az özönvízkor levetettek, és visszatértek a szellembirodalomba.

Hagyták meghalni az utódaikat is a többi emberrel együtt, akiket addig befolyásoltak. Egyedül Noé és családja élte túl.

2023. dec. 23. 16:35
 18/24 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Mi van?!! Szóval a teremtmény megkapja a Teremtő hatalmát? Na ne már; egy Isten van, Isten senkinek sem adta meg a teremtő hatalmat; az az Ő privilégiuma.

Mit teremtett a Sátán? Megmondom, semmit, nincs hatalma hozzá; a Szentírásban nem szerepel ekkora hülyeség, max. az Ördögtoronyban.

Már az Énok könyvéből leszűrt eretnekséget is elhiszitek? Gondolhattam volna. És ezekre az alapokra épült szavaid mind hamisak, nem is értem hogy kerülnek ide.

Tehát úgy 'kereszteltek', hogy nem hiszitek annak mély jelentését. Nincs több szavam ennyi mellébeszélés és eretnekség után.

Laudētur Iēsus Christus!

2023. dec. 23. 17:40
 19/24 anonim ***** válasza:
61%

Kedves Gyermek.

"Szóval a teremtmény megkapja a Teremtő hatalmát? "

Nem kapja meg, de látta hogyan hozta létre az emberi testet.

Életet nem tud létre hozni, nem erről beszélek.

"Szentírásban nem szerepel ekkora hülyeség,"

Ez nem hülyeség, akkor olvasd el a Bibliádból.

(1Mózes 6:1, 2) 6 Történt pedig, hogy amikor az emberek sokasodni kezdtek a föld színén, és lányaik születtek, 2 az igaz Isten fiai felfigyeltek rá, hogy az emberek lányai szépek, és akit csak akartak, feleségül vettek.

A Te Bibliádban nincs benne? Az hogy lehet,minden Bibliában benne van.

Nem az Énokh Könyvben van benne, és azt nem fogadjuk el, mert az apokrif fordítás.

Szerinted a lázadó anygaloknak Isten teremtett anyagi testet, hogy lejöjjenek bulizni?

S itt nem arról van szó, hogy életet hoztak létre, hanem emberi testet, amit felöltöttek.

Már az emberekis képesek bizonyos dolgokat teremteni, meglévő anyagokból, a klónozásról nem hallottál?

Bár egyéni életformát nem, de klónozni már az ember is tud.

Akor az angyalok miért is ne tudtak volna.

Nem hallottál a Nefilimekről? Még film is készült róluk.

S bizony benne van Isten szavában, akár elfogadod akár nem.

2023. dec. 23. 18:20
 20/24 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Ezeket nevezed te bizonyítéknak?😅

Primo, manapság minden hülyeséget megfilmesítenek. De nem pont a ti szektátok van ellene az ilyeneknek?

Secundo, ugyanolyan helytelen értelmezés, mint az etióp ortodox egyháznál. "Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai." (Róm 8,14)

Tertio, Énok könyve FORDÍTÁS?!! 😂 Úgy bírom, mikor a jehovások próbálnak nagyon műveltnek s okosnak tűnni. Főleg, hogy egy csomó mindent elutasítanak. A legjobbat nevettem a "megmenthető-e még a bolygó?" c. szalagcímeteken. Ti próbáltok tudományoskodni. Ez önmagában egy vicc.

2023. dec. 24. 09:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!