A fiatal szlovákok mennyire vallásosak? Ma már inkább csak az idősebbekre jellemző a templomba járás, vagy a fiatalok között is sokan vannak ilyenek?
Nem lehet így általánosítani.
Inkább az a jellemző hogy keleten valasosabbak ott sok fiatal is templomba járó. Nagyobb számban vállalásosak mint nyugati országrészben pl Pozsony környékének élők. Ott annyira nem jellemző.
Sajnos, nem tudok pontos valaszt adni, mert keves szlovak ismerosom van. En is ugy tudom, hogy Kelet-SZlovakiaban a fiatalok, 30-40-esek kozott is vannak, talan tobben, mint Magyarorszagon Vagy Nyugat Szlovakiaban, es akik igen, azok komolyan veszik.
De ha adsz par napot, megkerdezhetek par embert.
Én budapesti vagyok és Kassatól északra jártam tíz éve. Akkor nem lehetett beférmi a templomba, fiatalokat láttam a templom kapuján kívül állva hallgatták az igét összekulcsolt kézzel.
Az elmúlt három évben itt Budapesten is rosszabb lett a helyzet, még a gyakorin is érezhető több lett a sátánista.
4-es vagyok, megkerdeztem par embert.
Kelet-Szlovakiaban sokkal tobben jarnak templomba, mint Kozep- vagy Nyugat-Szlovakiaban. Keleten (pl. Kassa, Eperjes) az egyetemistaknak kb. 50%-a vallasos es templombajaro (azt nem lehet tudni, mennyire komolyan hisznek, de a vallast gyakoroljak).
Orszagszerte olyan 25% jar templomba, minden korosztalyra nezve.
Az evangelikus vallas nagyon nyitott es liberalis, a fiatalok nagyon jol erzik magukat, jo gyerek- es ifjusagi programjaik vannak. Egyik, akit megkerdeztem, egy szlovak tanarno, aki egy kelet-szlovakiai evangelikus gimnaziumban tanit. Szerinte a gyerekek szeretnek odajarni es az egyhazi programokra is.
A ket fo felekezet a romai / gorog katolikus es az evangelikus. A katolikusoknak kotelezo is minden vasarnap menni, es betartjak.
Tehat valoszinuleg ugy van, ahogy az 5-os is irta:
"Kassatól északra jártam tíz éve. Akkor nem lehetett beférmi a templomba, fiatalokat láttam a templom kapuján kívül állva hallgatták az igét összekulcsolt kézzel."
6
" de a vallast gyakoroljak"
Ezt hogy érted hogy gyakorolják? Külön hittan órákra járnak vagy csak vasárnaponként a templomba mennek?
itt arra ertettem, hogy jarnak templomba
azt irta az illeto, hogy ennyien jarnak templomba (egyetemistak 50%), es hogy nem lehet tudni, mennyire eros a hituk, lehet, hogy vannak, akik csak kotelessegtudatbol vagy hagyomanybol jarnak, de mindenkeppen "komolyan veszik a vallast"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!