A nirvána (illetve annak szintjei) és a szamádhi (+ annak szintjei) milyen összefüggésben vannak egymással?
Nincsenek. A szamádhi legfelső szintjét elkerülhetetlenül eléred a megyedik dimenzió aljánál. Sokan képesek a harmadik dimenziós életük egyikében is elérni.
Nirvana szintjeire rákeresve nem találok semmit sem, viszont a valóságban a nirvana a mennyország, avagy a letezésen túli, a felett lévő, és nincsenek szintjei.
Nem én pontoztalak le.
Értem, ami írtál és egy részével egyetértek, más részével nem.
De semmilyen pontot nem adtam.
A nirvánának vannak fokozatai.
1. A FOKOZATOK
A buddhista tanban a nirvána kialvást jelent. Ez a kialvás, a megszabadulás, megvilágosodás állapota, amelyben a mulandó én egyesül Brahmannal (abszolútum, a kettősség nélküli valóság). Így megszűnik a szenvedés, a halál és újraszületés, ezért ez a legmagasabb rendű, transzcendens tudatállapot. A nirvánának négy fokozata ismeretes, melyek a megvalósításuk sorrendjében a következők.:
1. Sopadhishesha-nirvána: A halált megelőző nirvána, amelyben Klesha (folt, szenvedély) már nem létezik, így nem következik újraszületés a halál után.
2. Nirupadhishesha-nirvána: Feltételektől független nirvána, amelyben a létcsoportozatok, a 12 érzéki birodalom és a 18 elem, valamint az Indriyák (érzékszervek) megszűntek. Az Arhat (az Árja-marga legmagasabb fokozatát elért buddhista szent) halálakor megvalósuló állapot, amelyet nem követ újraszületés.
3. Brahma-nirvána: A Brahmanban való elmerülés. Ez a Nirvakalpa-Samadhiban (az én vagyok Brahma szemlélete) megvalósítható állapot, a kettősség teljes kialvása.
4. Parinirvána: A tökéletes kialvás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!