Hivatalosan, egyházjogilag ki vehet Úrvacsorát a reformátusoknál?
Hivatalosan, egyházjogilag valóban csak megkeresztelt és KONFIRMÁLT vehet Úrvacsorát református gyülekezetben?
Vagy járulhat Úrvacsorához pl. az is aki rk. egyházban bérmált, de református közösségbe jár, a ref. hitelveket vallja, de nem konfirmált?
Mi erről a ref. egyház tanítása, állásfpglalása?
én úgy tudom, hogy Magyarországon katolikus nem, de evangélikus vehet úrvacsorát református temlomban
papíron konfirmálni kell hozzá, igen
a gyakorlatban a tapasztalatom szerint a lelkészeket nem nagyon érdekli, hogy konfirmáltál-e, ha már nem vagy gyerek
Az alábbi a teljes helyzet:
Az illető rk. keresztségben részesült és bérmálkozott is.
De saját döntéséből rendszeresen református közösségbe jár, annak a hitelveivel azonosul.
Mondhatjuk azt is, hogy azáltal a rk. hitelveket már nem fogadja el.
Ugyanakkor nem konfirmált.
Egyébként egy bérmálkozott rk. hogy válhat a ref. egyház teljes jogù tagjàvà? Mit kell tennie?
a r. kat. keresztség érvényes, de a bérmálkozás nem
át kell térnie a református egyházba, vagyis egy tanfolyamon kell résztvennie és konfirmálnia kell
beszéljen azzal a lelkésszel, akihez jár
ha már vett ott úrvacsorát, akkor lehet, hogy ciki, ha emlékszik a lelkész, de az az adott lelkésztől függ, mennyire lesz ideges
általában megértő, jó lelkek, pláne egy ilyen helyzetben
nyugodtan hivatkozhat arra, hogy nem tudta, ami igaz is
Azt hiszem,a 3.Hsz. korrekt választ adott,de...
Gondoljuk meg kinek,kiknek a tulajdonai a "szent jegyek",a papé,az egyházé,vagy Krisztusé.
Akinek a tulajdonai,az(ok)rendelkezhet(nek) felette.
Szerintem a "szent jegyek" Krisztuséi és ezért csak Krisztus rendelkezhet felettük.
Köszönöm a Te vàlaszodat is, de engem most a reformàtus hivatalos, szervezett egyhàzjogi àllàspont èrdekel.
5.Hsz!
Bocsi,de a 3. választ nem akartam szolgai módon ismételni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!