A tibeti "buddhizmusban" a szivárványtest fogalma egyenlő a fénytest fogalmával? Melyik mit jelent, mire vonatkozik?
Csögyal Namkhai Norbu: Szivárványtest )A tibeti jógi, Togden Urgyen Tendzin élete és megvalósítása)
És pl. Tashira Tachi-Ren: Fénytest
Köszönöm.
#2. Ezekre gondolsz? Nirmánakája, szambhogakája, dharmakája, ádikája? És ezek közül melyik? Az utóbbi 3 már az?
#4. Kérlek, akkor magyarázd el. Azt tudom, hogy a trikája az trikája és az az első három.
De akkor mi az ádikája illetve miben különbözik pl a dharmakájától?
A trikájáról még régebben hallottam/olvastam, de az ádikájáról csak nemrég. Kérlek szépen, világosíts fel ezzel kapcsolatban. Jó?
Megtaláltam, hogy mi az Adi-kája.
"Igyekezz fölismerni, hogy most bardóban tartóz kodói, meditálj a Négy Samádhi, a Nagy Szimbólum felett. Ha nem tudod, hogy hogyan kell meditálni, úgy egyszerűen analizáld gondosan mindannak való termé szetét, ami megijeszt. A valóságban semmi az, alaktalan, oly üresség, amely a Dharmakáya. Ez az üresség nem a (közönséges értelemben vett) semmi üressége, hanem Üresség, melynek természete befolyásolhat, és tudatodat tisztává és világossá teheti: ez a Sambhogakáya szellemi (szerkezete). Ebben az állapotban, melyben most létezel, szinte elviselhetetlen intenzitással ürességet és világossá got tapasztalsz - ürességet, mely természete szerint vilá gos és világosságot, amely természete szerint üres. Üres séget és világosságot, amelyek egymástól elválaszthatatla nok. Ez a tudat ős- (vagy változatlan) állapota, amely (maga) az Adi-káya. És az erő, mely belőle árad, akadályt nem ismerőén és mindenüvé sugárzik - ez a Nirmána káya.
Ó, Nemes Család Fia, összpontosított figyelemmel hallgass (rám). Ha a négy káyát fölismered, úgy minden bizonnyal tökéletes szabadulást nyersz bármelyikben. Ne légy szórakozott. Ez a Buddhák és az élőlények között húzódó határvonal. Ez a pillanat igen nagy jelentőségű.
Ha most szórakozott vagy, úgy számtalan aeon idejére lesz szükséges ahhoz, hogy a nyomorúság mocsarából kiszabadulhassál."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!