Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Isten büntet a pletykálásért?

Isten büntet a pletykálásért?

Figyelt kérdés

2023. júl. 27. 14:35
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

igen. Az ha valaki azt gondolja magáról hogy a pletykál.. visszatarthatja magát az információktól. Szerintem az hogy valaki kérdezősködik, információt oszt meg az szerintem nem pletykálás. Akkor a Facebook is egy pletykagyár lenne.

Az hogy egy információt hogyan osztok meg mással.. az már lehet pletyka. Vagy ha kimondottan kitalálok egy történetet és azt osztom meg. Az pletyka.

DE ha egy valós dolgot osztok meg az nem lehet pletyka. Ebből is lehet kivétel az amikor valós dolog osztok meg ugyan, de azt az illető ellen használom fel.

A munkahelyeken például virágzik a pletykálás, természetesen ha valaki ezt szándékosan teszi, akkor annak okáért hogy valaki előnybe tudja magát helyezni a másikkal szemben.

Az ilyen pletykák szerintem bűnök.

De ez az én saját véleményem.

2023. júl. 28. 10:25
 12/18 anonim ***** válasza:

Jak 2:10 (H Masznyik) Hiszen, aki megtartja az egész törvényt, de egy pontja ellen vét, az egész törvényt áthágja.

Vagy laikus vagy, hogy ilyen kérdést felteszel, vagy langyos hívő, aki nem ismeri a Bibliát.

2023. júl. 28. 11:18
 13/18 A kérdező kommentje:

12.

Ez nem tudom hogyan kapcsolodik ide...

Ha a fő kérdésre gondolsz.. azért tettem fel mert nem tudtam hogy ez bűnnek számít e a bibliában. Ha ismerném a bibliát ilyen szinten akkor biztos nem tettem volna fel a kérdést.

A kérdés nem az volt hogyha ezt, ezt az egyet áthágja..ha ez bűn .. akkor bűnös e?

Te pedig erre válaszoltál.

Ha a fenti #11 es érvelésre gondolsz, az nem a bibliához tartozik hanem a pletykához, hogy mi a pletyka valójában. De nem a biblia szerint.

2023. júl. 28. 14:05
 14/18 KZitus ***** válasza:

szia

A kérdésedhez és a kommentekben írottakhoz szeretnék hozzászólni.

Felelősek vagyunk azért Isten előtt azért, amit mondunk. Jó okkal mondja a Biblia, hogy „mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van” Példabeszédek 18:21 Igen, szavaink lehetnek eszközök, amelyek építenek, vagy fegyverek, amelyek pusztítanak.

Az emberek társas lények. Más szóval az embereket érdekli, hogy mi történik másokkal. Az csak természetes tehát, hogy előbb vagy utóbb a beszélgetés arra fog terelődni, hogy mi történt legutóbb a barátainkkal vagy az ismerőseinkkel.

Ez vajon rossz? Nem mindig. A hétköznapi beszélgetések során elég gyakran hasznos tudnivaló jut el hozzánk, például, hogy kik fognak összeházasodni, kinek született gyermeke, ki beteg. Még az első századi keresztények is megbeszélték, hogy mi történt az utóbbi időben hívőtársaikkal: Efézus 6:21, 22, vagy a Kolossé 4:8, 9.

Időnként azonban nemcsak az érdeklődés indít minket arra, hogy másokról beszélgessünk. Van, amikor bosszúból pletykálnak valótlant másokról.

Akik szeretnék elnyerni Isten tetszését, azoknak nem szabad hamis híreszteléseket terjeszteniük, mivel a Biblia azt mondja, hogy „útálatosok az Úrnál a csalárd beszédek” Példabeszédek 12:21. Ha szándékosan terjeszteni kezdesz vagy másoktól hallva továbbadsz olyan hírt, amelyről tudod, hogy nem igaz, az hazugság, és a Biblia azt mondja, hogy a keresztényeknek ’le kell vetniük a hazugságot, és igazságot kell szólniuk a felebarátjukkal’ Efézus 4:25.

Egy bibliai példabeszéd kijelenti: „A pletykás kiadja a rábízott titkot, ne komázz azzal, aki nem fogja be a száját” Példabeszédek 20:19.

Nem csak az "hibás" aki pletykál, de az is aki hallgatja. A Példabeszédek 17:4-ben ezt olvashatjuk: „A gonosztevő hallgat az álnok beszédekre, a csalárd hallgat a gonosz nyelvre.” Tehát komoly felelősség terheli azt, aki meghallgatja a pletykát.

Istent érdekli, hogy miként beszélünk másokról, hiszen Jézus Krisztus így figyelmeztetett: „Minden hivalkodó beszédért, a mit beszélnek az emberek, számot adnak majd az ítélet napján. Mert a te beszédidből ismertetel igaznak, és a te beszédidből ismertetel hamisnak” Máté 12:36, 37.

2023. júl. 28. 21:46
 15/18 A kérdező kommentje:

# te nagyon vágod ezt.

Az irasod emliti is hogy mi a pletyka.

2023. júl. 29. 18:03
 16/18 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Isten nem büntet.

A pletykálkodás bűn. A másik olyan dolgainak harmadik személyeknek való kiadása, amiket nem szeretne velük megosztani. Ha valótlant állítasz csak súlyosabb.

2023. júl. 30. 15:26
 17/18 A kérdező kommentje:

16

De ha külön nem mondja a masodik szemely hogy ne adja ki a dolgait harmadik szemelynek akkor az nem pletyka, ügye?

2023. júl. 30. 17:08
 18/18 IstenGyermeke1 ***** válasza:
De. Viszont van egy józan eszed és lelkiismereted, amik megmondják h mit helyes beszélned.
2023. júl. 31. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!