Mit gondoltok, mit éreztek az ortodox zsidó vallásról?
Értelemszerűen ők azok, akik a vallásukat szigorúbban élik meg.Az ortodoxiának is van több vállfája, tehát melyikről lehet most beszélni?A modern ortodoxiáról, ami nagyjából kb, elméletben a neológiához hasonlítható, vagy a haredi ortodoxiáról, ahol a világ fekete és fehér, zsidó, és nem zsidó?
Az ortodox zsidókat történetileg a nem-ortodox zsidó társaik kezdték el így nevezni, "megkülönböztetve" a progresszív haladást inkább elutasító társaikat.Nekem mit kellene róluk éreznem?Vagy akkor megint megkérdezem: az ortodoxia melyik csoportosulásáról?És hol?Itt, egy maréknyi budapesti ortodox közösségről?Vagy az amerikában élőről?Vagy az Izraelben élő ortodox közösségről kell véleményt formálni?Melyikre vagy kíváncsi?
Kedves első válaszoló, amennyiben tisztában lennél a saját hazád történelmével, így valószínűleg tudnád, hogy mind a mai, mind a régi, nagy Magyarország nem "csak" a magyarok hazája (volt), hanem sok nép hazája (volt), főleg a nagy-Magyarország, ami nem csak Európa, hanem a világ egyik legmultikultúrálisabb országa volt a Kárpát-medencében, ami évszázadokig egy etnikai turmixgép volt a kitelepítések, betelepítések, megszállások, népírtások történelmi gyűrűjében.Aki ezt az országot érzi hazájának, és energiát tesz bele, én nekem azzal nem lesz semmi problémám.Viszont azoktól az emberektől, akik megpróbálják megszabni hogy ki a magyar, (főleg a zsidók tekintetében akik rengeteg mindennel járultak ehhez az országhoz) na, azoktól tudok falnak menni.
Irod :
-"Az 1980-as évek Magyarországán, amikor én kamaszfiú voltam," -"Végül is abbahagytam, 18 évesen "
Ha igazat irsz akkor Te 1965-70 korul szulettel, tehat ma az otvenes eveidben jarsz ha nem vagy idosebb.
Kerdesem : Mit csinaltal az elmult 30-35 evben az ortodox zsidosagoddal ? Egesz eddig toprengtel hogy most megkerdezd a gyakorin a kerdesedet ?
Valami nagyon nem kosher itt haver :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!