Mi számít kósernek?
Ellentétben a 2-sel, nem csak az kóser, ami nem disznóhús!
Elöször is több más húsféle sem kóser, másodszor nem csak az számáit, hogy mi a konkrét élelmiszer, hanem az elöállítási és feldolgozási módja is.
Rengeteg zöldség, gyümölcs, bor, stb nem számít kósernek, ha nem a megfelelö szabályok betartásával készült.
Ez elég bonyolult lista, ha valakit tényleg érdekel, meg lehet a neten is találni.
Szia
Találtam egy cikket a kóser ételekről, talán érdekel, idemásolom:
Az Egyesült Államok élelmiszerüzleteinek polcain több mint 20 000 kóser termék található és sok olyan ember veszi meg, aki nem vallásos zsidó vagy hívő muszlim (akiknek hasonló étrendi előírásaik vannak). Miért? Mert az emberek „a tisztasággal és egészséggel társítják a kifejezést — mondja a Tufts University Diet & Nutrition Letter című tájékoztató levél. — Ám a kóser étrendi törvényeket, vagyis a »kashruth«-okat nem azért hozták létre, hogy a test egészségét védjék meg, hanem inkább — hogy úgy mondjuk — a lélekét”, és „ez nem azt jelenti, hogy az a hús, ami kóser vizsgálaton megy át szükségszerűen jobb, mint a nem kóser hús”. A zsidó ételellenőr olyan húsokat keres, amelyek megfelelnek a Tórából eredő étrendi irányadó mértékeknek, mint amilyen például a vér kifolyatása, de ő nem arra van kiképezve, hogy olyan alaposan utánanézzen a fertőzés és betegség jeleinek, mint a kormány ellenőrei. A közegészségügyi irányadó mértékeket sem ellenőrzi a gyártó üzemekben úgy, ahogy a kormány ellenőrei, hanem általánosan ellenőrzi, hogy az összetevők és a gépezet megfelel-e a kóser előírásoknak, melyeknek „semmi közük az étel tápértékéhez”.
"Mi számít kósernek?"
A Tóra (=Mózes öt könyve ) a következõ helyeken fejti ki:
Mózes harmadik könyve 11. fejezet 2 -:47 versek; megismétli Mózes ötödik könyve 14:4-14:29 - ( Hertz Biblia online és kommentár: [link] - hivatalos címe: Mózes öt könyve és a haftárák szerkesztette: dr. Hertz J. H. a brit birodalom főrabbija - ezt használják minden zsinagógában, ortodoxtól a reformig.)
A egész nem hosszú mégis röviden össfoglalható, legalább is ami a négylábúak és a halak húsát illeti:
azoknak lehet kóser a húsa melyek párosújú patások ÉS kérõdznek a halak köül amelyek pikkelyesek és úszúszárnyuk van. Így pl tréfli (nem kóser a disznó mert ugyan párosújú patás de nem kérõdzik és az angolna, mert nem pikkelyes.
A madarak esete kissé bonyolultabb, mindenesetre azok amelyek háziállatok azok kóserek, a ragadozók közül egy sem és a gólya sem.
At írtam, LEHET kóser, mert csak akkor tényleg kóser ha megfelelõen vágták le, vagyis 1) a lehetõ legkevesebb szenvedést okozták az állatnak és 2) kivéreztették.
Ezen kívül az elkészítés során szükséges némi macera, aminek neve kóserolás, ez 1) áztatás (hogy biztosan ne maradjon benne vér), 2) sózás (sóban áll és leöntik sóval).
A halaknál lényegesen kevesebb a mazera.
Nagyjából ennyi.
+++
4 KZitus nagyjából mind igaz amit írtál, de a kérdés az volt: "Mi számít kósernek?"
A 3 Móz 11:2-47 felsorolja a "tiszta" állatokat.
Ami "tisztátalan" az hiába van tisztán kezelve,nem lesz attól "tiszta".
Kóser,csak tiszta állat húsa lehet,ha arra képzett sahter vágta le és véreztette ki. A tiszta barmok hátsó combjai nem lehetnek kóserek. Tréflivé-nem kóserré- tehetnek egy húst,ha az edény,a kés,vagy bármi ami érinti nem kóser,vagy tejest érintett.
Olyan helyen,ahol nem érhető el sahter,lehet kóserizálni. A frissen vágott húst hideg,sós vízben kell áztatni min. 30 percig(ez kiáztatja a bentmaradt vért.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!