Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az probléma, illetve nem jó,...

Az probléma, illetve nem jó, ha egy elhunyt szerettemért misét mondatta, de a pap végig más nevet mondott, mint amit bediktáltam? Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Előző héten mise után bementem a sekrestyébe és a ministránstól (bár lehet, hogy attól több, mivel felnőtt férfi, és nem csak ministrálni szokott, hanem rendszeresen ott van a templomban, fogad embereket a sekrestyében ügyeket intézni, volt, hogy áldoztatott is, de nem diakónus, pap, szerzetes vagy akármi, világi hívő) megkérdeztem, hogy hol tudnék misét mondatni egy nagyon kedves, nemrég elhunyt szerettemért, barátomért. Mondta, hogy ott, rögtön meg is nézheti, hogy mikor van szabad mise. Mondta, hogy a következő vasárnap reggeli (11-es), orgonás mise pont szabad, elmondta az árakat, bediktáltam a nevet (nagyjából láttam is, hogy jót írt fel a füzetbe, meg is elégedtem, de egyébként nem magyar, de Magyarországon is létezik ez a név ugyanilyen formában és adják is, bár nem top név), meg hogy a lelki üdvéért legyen a mise és elhunyt. Ki is fizettem, minden príma.

De most ért a meglepetés minket vasárnap (ment az egész család éppen emiatt), mivel a pap teljesen más nevet mondott végig. Ráadásul egy női nevet, ami még hangzásra sem hasonlít. A magánhangzók, amelyek szerepelnek benne pont fordítva labiálisak és illabiálisak, mint az eredeti névben, a mássalhangzók is eltérnek stb.

Először azt hittem, hogy furcsán mondja, de végig egyértelműen mondta, és a család is így értette (nem lehet a két nevet összetéveszteni).

Ez problémás lehet az üdvözség szempontjából? Mit lehetne ilyenkor tenni? Mi lehetett a gond? Gondolkodunk azon, hogy jövő héten ugyanerre a misére elmenjünk (amúgy nem erre szoktunk), hátha a ministráns volt egy kicsit figyelmetlen, és két héttel későbbi misére gondolt, bár nem hinném.

2023. máj. 14. 15:22
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
0%
Az üdvösséghez semmi köze ennek, még akkor se, ha jól mondja a nevét az elhunytnak. Amíg élünk, addig van lehetőségünk üdvözülni, mert az az ember megváltozásával jár, a halott pedig már nem változik.
2023. máj. 14. 18:44
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

Szia,

ha akarsz valamit tenni, akkor irj egy levelet a plebaniara, a plebanosnak, es ird le (roviden es udvariasan), hogy mi tortent, es kerdezd meg TOLUK, hogy mit lehetne tenni.

Ha minden jol megy, ok maguk fognak javasolni valamit. Johiszemuen tevedtek, en ebbol indulnek ki.

2023. máj. 14. 20:14
 13/14 A kérdező kommentje:

#12.

Mondjuk az is igaz, hogy szinte biztos így volt... A gyásszal senki nem viccelődik direkt. Meg amúgy miért is tenné.

2023. máj. 15. 00:15
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Persze, senki nem gondolja azt, hogy (hasamra utok) "Roxana? milyen nev ez? Na, majd Rexona-nak fogom mondani, legalabb felidegesitek ma is egy par embert."

Vagy felolvasta a nevet a ministrans a papnak es rosszul hallották, vagy a papirt adta oda, es a pap arra gondolt, hogy rosszul van irva, es sajnos korrigalta, ahogy szerinte lenne. Vagy esetleg... rosszul lát.

Biztos szegyellnek is magukat, hogy valakinek a gyászát még ezzel tetoztek.

2023. máj. 15. 03:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!