Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztszülőség függ az...

Keresztszülőség függ az egyházi esküvőtől?

Figyelt kérdés

Egyik rokon szerint férjem nem keresztelheti a gyereküket, mert nem esküdtünk egyházban.

Igazából én nem vagyok megkeresztelve, a férjem igen és nekem nem lett volna probléma, ha én nem állok ott mellette, de állítólag az, hogy van egy gyerekünk és nem egyházban esküdtünk kizáró tényező a keresztszülőségben.

Ez tényleg így van?

2023. ápr. 12. 18:47
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

"ajánlom figyelmedbe az egyházi törvénykönyv keresztszülőkre vonatkozó fejezetét. Abban például pont rácáfolnak az első válaszolóra."

Jól is linkelted a kánonjogi részt. Ami az első válaszolót alátámasztja: ha nincs rendezett egyházi házasság, akkor nincs betartva az, hogy a keresztszülő hitének megfelelő életet él. Mert különben rendezné a házasságot.

"Kánoni büntetés alapján az is bűnös, aki élettársi kapcsolatban él?"

A kánoni büntetés úgy tudom, hogy nem feltétlen ez. Pl. ha valakit elbocsájtanak a klerikusi állapotából.

Viszont: keresztszülő nem feltétlen kell a kereszteléshez (ha a szülők által megalapozottnak látszik a katolikus nevelés). Illetve keresztelési tanú meg bárki lehet.

2023. ápr. 13. 09:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!