Jónás hogyan tudta túlélni 3 napig a hal belsejében?
Úgy, hogy az eset meg sem történt.
Persze a Bibliát szó szerint értelmezők igyekszenek igazolni, hogy Jónás könyve történelem, hogy pl. előszednek olyan eseteket, amikor egy embert állítólag lenyelt egy nagy hal.
A gond csak az, hogy az írásmagyarázatnál mindig a könyv műfaját kell megnézni, Jónás könyve pedig nem történelemköny, hanem novella.
Keletkezése a babiloni fogság utánra tehető, témája pedig a zsidók és pogányok kapcsolata. A fogság után ugyanis elrendelték, hogy a zsidók bocsássák el a pogány feleségeket, sőt, ha jól tudom, az azoktól születt gyerekeket is. A szerző emiatt írhatta ezt a könyvet, hogy a családok szétszakítása ellen érveljen, hogy rámutasson arra, hogy a pogány népeket is szereti az Isten.
Teszi ezt úgy, hogy az engedetlen Jónás prófétát állítja a középpontba, aki kalandjai során olyan pogányokkal találkozik, akik pozitív példák (a megtért hajósok, Ninive bűnbánata).
E téma miatt kelletkezhetett ugyanebben az időben Ruth könyve is, ami szintén a zsidó-pogány kapcsolatra mutat rá. Ott Ruth a pozitív példa, aki Dávid király (és Jézus) felmenője is lett.
#3 Ez persze jó magyarázat lenne, mindaddig míg fel nem merül a kérdés: "Vajon kinek íródott a szöveg?".
A papságnak? Nekik nem, hiszen ők nyilván tisztában vannak a mű szó szerinti és szimbolikus jelentésével is.
Vagy a tudatlan, analfabéta hívőknek? Nekik meg pláne nem, hiszen legfeljebb annyit értettek meg a sztoriból, hogy valamilyen hal megevett egy fickót, aki túlélte.
ma 16:25
Persze végülis mais a papok mindent fejből mondanak, sose olvasnak fel a hívőknek.
Ez valóban jó kérdés. A pontos választ nem tudom, de ha maradunk annál a magyarázatnál, amit felvázoltam (ami egyébként katolikus magyarázat), akkor a szerző a saját kortársaihoz akart szólni, akik a perzsa korszakban éltek.
Azon belül szólt elsődlegesen azokhoz, akik a zsidó-pogány házasságokat szét akarták szakítani, és érvelt ellenük a könyvvel, hogy Isten megkönyörül a pogányokon is.
Szóltlhatott viszont azokhoz is, akik a saját véleményét osztották, és ezzel megerősítette őket abban, hogy a pogány nőkkel kötött házasságokkat felesleges rossznak beállítani.
Másrészt szerintem a kortársak közül a képzetlenebb emberek is megérthették a mű szimbolikus jelentését.
Hiszen elég egyértelmű utalás van benne arra vonatkozóan, hogy a pogányságot nem kellene olyan szigorúan megítélni, mert közük is vannak becsületes emberek.
Röviden összefoglalva, a mű a rasszizmus ellen szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!