Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Jónás hogyan tudta túlélni 3...

Monorail kérdése:

Jónás hogyan tudta túlélni 3 napig a hal belsejében?

Figyelt kérdés
Miért nem emésztette meg addigra a hal?
2023. ápr. 7. 14:49
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
92%
Én meg azt nem értem, hogy fért bele a nagymama Piroskával együtt a farkasba.
2023. ápr. 7. 14:54
 2/14 anonim ***** válasza:
89%
Pofon egyszerű, mert ha azt vesszük, hogy egy vacak kisgömböcbe mi minden bele tud férni, akkor egy komplett farkas, meg egy bazi nagy cethal az már smafu.
2023. ápr. 7. 15:16
 3/14 anonim ***** válasza:
69%

Úgy, hogy az eset meg sem történt.

Persze a Bibliát szó szerint értelmezők igyekszenek igazolni, hogy Jónás könyve történelem, hogy pl. előszednek olyan eseteket, amikor egy embert állítólag lenyelt egy nagy hal.

A gond csak az, hogy az írásmagyarázatnál mindig a könyv műfaját kell megnézni, Jónás könyve pedig nem történelemköny, hanem novella.

Keletkezése a babiloni fogság utánra tehető, témája pedig a zsidók és pogányok kapcsolata. A fogság után ugyanis elrendelték, hogy a zsidók bocsássák el a pogány feleségeket, sőt, ha jól tudom, az azoktól születt gyerekeket is. A szerző emiatt írhatta ezt a könyvet, hogy a családok szétszakítása ellen érveljen, hogy rámutasson arra, hogy a pogány népeket is szereti az Isten.

Teszi ezt úgy, hogy az engedetlen Jónás prófétát állítja a középpontba, aki kalandjai során olyan pogányokkal találkozik, akik pozitív példák (a megtért hajósok, Ninive bűnbánata).

E téma miatt kelletkezhetett ugyanebben az időben Ruth könyve is, ami szintén a zsidó-pogány kapcsolatra mutat rá. Ott Ruth a pozitív példa, aki Dávid király (és Jézus) felmenője is lett.

2023. ápr. 7. 15:17
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Pòkember hogyan kapott kèpessègeket egy pòkcsìpèstől?
2023. ápr. 7. 15:54
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

#3 Ez persze jó magyarázat lenne, mindaddig míg fel nem merül a kérdés: "Vajon kinek íródott a szöveg?".

A papságnak? Nekik nem, hiszen ők nyilván tisztában vannak a mű szó szerinti és szimbolikus jelentésével is.

Vagy a tudatlan, analfabéta hívőknek? Nekik meg pláne nem, hiszen legfeljebb annyit értettek meg a sztoriból, hogy valamilyen hal megevett egy fickót, aki túlélte.

2023. ápr. 7. 16:25
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

ma 16:25

Persze végülis mais a papok mindent fejből mondanak, sose olvasnak fel a hívőknek.

2023. ápr. 7. 16:30
 7/14 anonim ***** válasza:
A zsidók mindig is tudtak olvasni, kicsi gyermekkoruk óta tanították őket az ókorban is, bár ami azt illeti, világi szövegeket csak a kiváltságosak olvashattak, de ilyen vallási írásokon elmerenghettek, sőt vitázhattak is róla.
2023. ápr. 7. 18:10
 8/14 anonim ***** válasza:

Ez valóban jó kérdés. A pontos választ nem tudom, de ha maradunk annál a magyarázatnál, amit felvázoltam (ami egyébként katolikus magyarázat), akkor a szerző a saját kortársaihoz akart szólni, akik a perzsa korszakban éltek.

Azon belül szólt elsődlegesen azokhoz, akik a zsidó-pogány házasságokat szét akarták szakítani, és érvelt ellenük a könyvvel, hogy Isten megkönyörül a pogányokon is.

Szóltlhatott viszont azokhoz is, akik a saját véleményét osztották, és ezzel megerősítette őket abban, hogy a pogány nőkkel kötött házasságokkat felesleges rossznak beállítani.

Másrészt szerintem a kortársak közül a képzetlenebb emberek is megérthették a mű szimbolikus jelentését.

Hiszen elég egyértelmű utalás van benne arra vonatkozóan, hogy a pogányságot nem kellene olyan szigorúan megítélni, mert közük is vannak becsületes emberek.

Röviden összefoglalva, a mű a rasszizmus ellen szól.

2023. ápr. 7. 18:12
 9/14 anonim ***** válasza:
Jónás története egyértelműen egy példabeszéd, nem történelmi beszámoló.
2023. ápr. 7. 21:01
 10/14 anonim ***** válasza:
Mondjuk mert nem a valóságon alapszik.
2023. ápr. 7. 22:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!