Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztény nőktől kérdezem,...

Keresztény nőktől kérdezem, hogy nem érzitek degradálónak azt, hogy Isten szemében ti csak a férfi egy örömszerzését szolgáló teremtmény, lényegében egy eszköz vagytok?27N

Figyelt kérdés
2023. ápr. 6. 15:03
1 2 3
 1/24 Drakula_VAGY_Ahmed ***** válasza:
80%
Nem azok. Ők a férfiak társai.
2023. ápr. 6. 15:24
 2/24 anonim ***** válasza:
63%

Kicsit sarkítasz, de a Bibliában a feleségek (meg úgy általában a nők) tényleg nincsenek sokra tartva. Ezt a mai egyházak próbálják modernizálni valamennyire, de ennek meg ellent mond akkor az, hogy a Biblia Isten örök, tévedhetetlen szava.

Engem nagyon zavart, többek között ezért is hagytam ott.

2023. ápr. 6. 15:43
 3/24 anonim ***** válasza:
97%

A Bibliában vannak prófétanők is, de többnyire igen, háttérbe vannak szorítva.

Te teljesen félreérted az egyházak mondanivalóját.

2023. ápr. 6. 15:48
 4/24 anonim ***** válasza:
94%

A Bibliát 2000 éve írták annak a kornak a szellemében. Abban a korban a nők tényleg alacsonyabb rendűek voltak, és ennek megfelelő szemlélettel lett írva a Biblia, de ezen túl kell látni.

Ha beleolvasunk az Evangéliumba, akkor ott van a Szamáriai asszony, a házasságtörő asszony, ott van a tény, hogy Jézus a feltámadás után asszonyoknak jelent meg először. Ez mind azt mutatja, hogy Jézus nem tartotta alsóbbrendűnek a nőket, és felemelte őket megmutatva a férfiaknak a példát.

Miből gondolod, hogy Isten a férfiak eszközének teremtette a nőket? Minden egyes esetben, amikor arról van szó, hogy a férfiak felsőbbrendűek, akkor az adott kor, kultúra vagy szemlélet a mérvadó.

Biztos vagyok benne, hogy Isten nem azzal a céllal teremtette a nőket, hogy örömszerzés eszközei legyenek, és nem hiszem, hogy sokan lennének (főleg a keresztényke között), akik tényleg így gondolják.

Az én szememben a nő és a férfi egyenrangú, társai egymásnak.

2023. ápr. 6. 15:51
 5/24 anonim ***** válasza:
100%
Egymást kiegészítő társak.
2023. ápr. 6. 15:59
 6/24 anonim ***** válasza:
75%

"Miből gondolod, hogy Isten a férfiak eszközének teremtette a nőket? Minden egyes esetben, amikor arról van szó, hogy a férfiak felsőbbrendűek, akkor az adott kor, kultúra vagy szemlélet a mérvadó."

Ebben teljesen igazad van. Ezért nem is hiszem, hogy haragudni kéne a Bibliára, mert egy régen letűnt kor szokásai alapján íródott. Viszont akkor nem örök érvényű, és nem Isten tévedhetetlen Igéje, ami "tegnap ma és mindörökké ugyanaz", hanem egy irodalmi és vallástörténeti érdekesség.

2023. ápr. 6. 16:04
 7/24 anonim ***** válasza:
96%

Én nem látom, hogy az Újszövetségben a nő csak erre szolgálna, legfeljebb pár kontextusból kiragadott, szándékosan félreértelmezett versből lehetne leszűrni valamit, de még azokból se ezt.

Már csak azért sem, mert az öncélú szexuális örömszerzés súlyos bűn, sőt halálos bűn. Még házasságon belül is, ha kimondottan ez a célja és például mesterséges fogamzásgátlóval történik.

2023. ápr. 6. 16:06
 8/24 anonim ***** válasza:
65%

Azzal én sem értek egyet, hogy az Újszövetségben a nő csak a szexuális örömszerzést szolgálná. Ezt nem tudom, honnan vette az Kérdező, ilyesmire semmi utalás nincs benne.

Viszont ettől még a feleség az Újszövetségben is alacsonyabb rendű, akinek engedelmeskednie kell a férjének mindenben. Elvileg még kendőt is kéne hordania az imádkozáshoz, hogy ezzel jelezze az alávetettségét. Ezek az igeversek az akkori időben teljesen rendben voltak, a mai egyházaknak viszont egyre kellemetlenebbek, és általában megpróbálják valahogy bénán kimagyarázni.

2023. ápr. 6. 16:14
 9/24 anonim ***** válasza:
20%

#4-es vagyok.

A Bibliának nem szabad minden aspektusát szó szerint értelmezni. Isten igéje mellett benne van az emberi kultúra, gondolkodásmód.

Ha elolvassuk a Teremtés könyvét, ott egy teljesen abszurd világképet ír le. Alsó és felső vízekről szól, holott rég tudjuk, hogy nincs fölöttünk víz, csak a különböző szférák és a végtelen ég. Az akkori ember viszont így hitte, és ezt nem is szabad szó szerint venni, ahogy a példapeszédeket sem.

Jézus azt is mondta, hogy ha az egyik szemed megbotránkoztat, vájd ki pl, mégsem arra utasít, hogy csonkítsd meg magad.

A Biblia azon része, amiből az jön le, hogy a nők alsóbbrendűek, a kultúrának és a kor szellemének köszönhető, nem Istennek. Isten igéje ettől még ugyanúgy érvényes.

A Biblia örökérvényű, Isten tévedhetetlen igéje, csak be van csomagolva a kornak megfelelő köntösbe, amit tudnunk kell a mai modern világnak megfelelően értelmezni. Úgy gondolom, hogy ha csupaszon kapnánk Isten igéjét, nem bírnánk felfogni, ezért kaptuk történetekbe, példabeszéldekbe csomagolva, de fontos az értelmezés.

2023. ápr. 6. 16:21
 10/24 KZitus ***** válasza:
6%

Szia

Keresztény nő vagyok, és hálás a Teremtőmnek, amiért nőnek születtem, mert a Biblia szerint egyáltalán nem "kevesebb" vagy kevésbé értékes a nő a férfitól, csak teljesen más szerepe van.

Viszont az igaz, hogy a bibliai időkben mind a zsidó (hagyományok) lenézték a nőket, de nem csak ők, más nemzetek is.

Viszont ha olvasod a mózesi törvényt, amelyet Isten adott, ott sokféle módon védi Isten a nőt a Törvényben, védi a jogaikat. Most nem fogok erre kitérni.

De nézzük a keresztény kort. Egy példát:

Vajon a „gyöngébb edény” bibliai kifejezés lealacsonyítja a nőket? A szóban forgó bibliavers az 1Péter 3:7, amely ezt mondja: „A férfiak hasonlóképen, együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel, az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek, tisztességet tévén, mint a kik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiúsuljanak.”

Amikor Péter ezeket a szavakat írta a keresztény társaknak, a nőknek nemcsak az ősi pogány világban, hanem a hitehagyott zsidó közösségben is nagyon kevés joguk volt. Vajon Péter és a korai keresztények helyeselték a nőkkel kapcsolatos, akkoriban elterjedt nézeteket?

Igaz, Péter úgy ábrázolja a nőket, mint „gyöngébb” nemet. De a Róma 5:6 az „erőtelenek” szót úgy használja, hogy minden emberre alkalmazza — férfira és nőre. Ennélfogva a korai keresztények minden bizonnyal nem tekintették becsmérlőnek a „gyöngébb edény” kifejezést a nőkre nézve.

Péter nem azért használja a „gyöngébb edény” kifejezést, hogy becsmérelje a nőket, hanem azért, hogy előmozdítsa az irántuk való tiszteletet. Nézete visszatükrözte Isten gondolkodását a nőkről, hiszen amit leírt, az a Biblia Istentől ihletett része.

...és akkor még nem is beszéltünk arról, hogyan bánt Krisztus a nőkkel, amikor itt élt a földön. Tele van a négy evangélium erre vonatkozó beszámolókkal.

Csodálatos dolog mind nőnek, mind férfinak lenni, ha mindketten betöltik Istentől kapott szerepüket.

2023. ápr. 6. 17:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!