A Jehova Tanúi között voltak olyan komoly filozófusok, teológusok, mint Szt. Ágoston, I. Hilél rabbi stb.?
Amikor már létezett a JT akkor ők már nem éltek.
Gondolom azt akartad kérdezni hogy tisztelik,idézik felhasználják a munkájukat.
Szerintem nem.
Igazából idézik őket, ha éppen alátámasztják amit az őrtorony tanít. Vagy ha a kiragadott mondataik látszólag alátámasztják, így pontosabb.
#4.
Alapvetően elutasítják az egyházatyák, filozófusok tanításait: [link]
Sőt, magára a keresztény filozófiára is úgy tekintenek, mint idézem: "Ebben a korban kezdett elterjedni az írók és a gondolkodók körében az a nézet, hogy filozófiai fogalmakkal kell magyarázni a „keresztény” tanításokat. Hogy kielégítsék a keresztény hitre újonnan áttért, művelt pogányok igényeit, ezek a vallási írók nagymértékben az antik görög és régi zsidó irodalomra támaszkodtak.".
Úgy gondolják, hogy a keresztény filozófia, keresztény bölcselet pusztán a kereszténységre tért művelt pogány réteg megtérítésére szolgált...
Mondanom sem kell... Ez csúsztatás. A filozófia, a bölcselet tudásszerzésre, lelki-szellemi fejlődésre tanít, így a Jehova Tanúi nem nagyon szívlelik tapasztalataim alapján a filozófusokat, teológusokat, mivel beléjük állnak, és reagálnak arra, amit szerintük rosszul tudnak.
Hillél rabbit sem ismerik el, nem csak a patrisztika korának alkotóit. Meg úgy semelyik vallás ekkora tekintélyét nem ismerik el. Egyébként ha már itt tartunk: a Jehova Tanúi közelebb állnak az ariánusokhoz, mint patrisztika alkotóihoz, akik egyértelműen hittek a Szentháromság-tanban.
De egyébként nem erre gondoltam. Arra gondoltam, hogy van-e közöttük ilyen neves filozófus. De, ha itt tartunk, ez is lehet érdekes téma.
#6.
De miért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!